IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Победата на Тръмп, която показа, че САЩ не са изключение

Доналд Тръмп спечели, използвайки комбинация, който действа в Източна Европа от началото на века, пише Леонид Бершидски

08:16 | 11.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тази комбинация изкуши и много постсъветски политици. Бившият грузински президент Михаил Саакашвили я усъвършенства след „Революцията на розите“ през 2003 г. в страната, а после, когато бе изтикан от властта, след като нанесе значителни промени в страната си, я донесе със себе си в Украйна. Тази седмица той подаде оставка като управител на региона на Одеса, за да създаде силна партия и да се включи в предсрочни парламентарни избори. Обяви оставката си с подобно на Тръмп изказване, изпълнено със самосъжаление и желание за отмъщение. Той обвини корупцията в администрацията на президента Петро Порошенко и кабинета за провала си да реформира митниците и публичните услуги в региона. Обяви, че президентът лично подкрепя корупмираните „престъпни кланове“ в Одеса и обеща да „започне нов етап от борбата“.

Би било изключително иронично, ако Русия е предоставила на Тръмп данните от WikiLeaks. Там, антикорупционният националистически популист Алексей Навални вероятно е най-силната фигура в блокираната опозиция на режима на Владимир Путин. Самият Путин, който е нативист и чийто вътрешен кръг е пословично корумпиран, е заклетият враг на националистическите антикорупционни движения в непосредствена близост до Русия и е тяхната цел номер една. Полската „Право и справедливост“ също силно се противопоставя на Путин, допълва авторът.

Печелейки президентските избори, като разчиташе на изключително източноевропейска рецепта, Тръмп показа, че няма много голяма разлика между американците и поляците, например, или между американците и грузинците. Еднакво лесно е да се възползваш от националната им гордост, обвързвайки я с икономическото им недоволство, а и разбирането им за официална корупция е доста еднакво.

През август Навални публикува текст, в който сравнява все по-скъпите къщи на Клинтън с далеч по-величествените палати на руските представители. Той посочи нещо важно, но за антикорупционния избирател в Източна Европа Клинтън все пак изглеждаше корумпирана. Нейните извънредно високи такси за участие биха били определяни като форма на подкуп в Украйна или Грузия. Провалът на семейство Клинтън да разграничи ясно благотворителната си фондация от частния си бизнес – което подозрително изглежда като търговия с влияние, би унищожил репутацията им в тези страни, вероятно дори по-силно отколкото в САЩ.

Нямаше значение дали Клинтън наистина е корумпирана или дали е толкова корумпирана колкото постсъветските политици. Става въпрос за начин на възприятие.

САЩ никога не е била сравнявана с младите демокрации на Централна и Източна Европа, защото същият този арогантски американски елит, който се провали толкова жалко тази година, е изключително горд с политическата традиция на САЩ. С разпадането на традицията някои коментатори трябваше да признаят, че всъщност не са разбирали страната. „Америка, слабо те познаваме“, публикува в Twitter икономистът Пол Кругман. „Определено подцених страната“.

Време е да се откажем от високомерието, пише Бершидски. САЩ са страна като всяка друга в най-важните аспекти. Всичко, което може да се случи навсякъде другаде, може да се случи и тук. Тръмп току-що се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 1
pepe
преди 7 години
Това демагогията е страшна работа. Само като прочетешна каква основа лежат тезите на автора и се питаш дали не живееш в паралелна вселена. Пример за антикуропционен политик - Саакашвили?????? WTF . Видиш ли ти, тоя същия спечелил изборите в Грузия с тази теза и довел страната до невиждани висоти, а сега щял да оправи Украйна???. Абе няма и 10 години от тогава - тоя същия Саакашвили под американско давление вкара страната си във война и я загуби за 3 дена и избяга като бит пед.ераст и повече не се върна - защо, защото излезнаха едни информацийки, как е плащал заплатаот 15000 USD на фризьора си, по 4000 за педикюр и около половин милион само в кожени палта - толкова за тоя "дракон" в борбата с корупцията. Как можеш изобщо да броиш за жив човек, който е бил президент и после ер лишен от гражданство на същата страна? Това даже и в Африка не се случва. За Саакашвили има издадена международна заповед за арест, която Украйна отказва да изпълни - но това са подробности :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Даааа, не са изключение САЩ.Гледахте ли протестите в САЩ срещу избора на Тръмп? Узурпиралите властта в САЩ и ЕС ***.де.рун-гели не признават никаква предизборна загуба и даже веднага след обявяването на резултатите почнаха да призовават за отцепване на Калифорния от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Разковничето е в първия абзац на статията - няма как всеки път да гласуваш за едни и същи хора и да очакваш различни резултати. Май това беше дефиницията на лудостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Ба^хти колко глупости се изписаха за да се замаже факта, че даже и на американците зе да им писва от ***^дераси... хихихи.. Хората просто са чели за Содом и Гомор и правят опити да избегнат тая участ... хихихи...Импе, нали знаеш каква е разликата между каналджия и журналист? Каналджията се вади хляба с чистене на го^вна, а журналистът се храни с тях... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
митев, тръмплинчо те търси да те прави съветник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Абе Митев, спам бот такъв... Всяко мнение ти е едно и също, поне смени темплейта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 16
Иван Митев
преди 7 години
Демократическата партия в САЩ бе с подсигурен провал, защото работи при условия на сгрешена американска парична система. При условия на тази държавна грешка се развива потенциал за катастрофални стопански кризи със съпътстващи злини.Пример: Банкрута на инвестиционна банка Лемън Брадърс.Протестният вот срещу Демократическата партия реално е протестен вот срещу прилагане на сгрешена американска парична система.За устойчив обществен просперитет в САЩ е необходима подобрена американска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Ами по въртене на опашки хората взимат пример от кандидатите. Преди изборите се замеряха с мръсoтии, сега си говорят мили думи, още малко ще се цункaт и ще се гушнaт. Всичко е постановка за пред бaлaмурницитe, а пък ти им вярвай колкото си искаш. Интересно ми е ти какво ще заговориш, след като чичо ти Доналд не изпълни нито едно от обещанията заради които го подкрепяше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
Управляващите в Украина трият какво са писали за Тръмп , нормално и наще журналисти да се ориентират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още