IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София

Предоставянето на статут на кандидат-член на Украйна за ЕС ще бъде доказателство, че европейското обединение е реално, каза украинският президент

16:30 | 15.06.22 г. 25
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова в сряда Европейския съюз да позволи на страната му да поеме по пътя към членство в блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предава Ройтерс.

В реч пред двете камари на чешкия парламент чрез видео връзка Зеленски призова също за още санкции на ЕС срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна на 24 февруари.

„Русия не се интересува само от нашите градове Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, амбициите ѝ са насочени към обширна област от Варшава до София“, заяви украинският президент, без да подкрепя твърдението си с доказателства.

„Както и в миналото, руското нашествие в Украйна е първата стъпка, от която руските ръководители се нуждаят, за да открият пътя към други страни, към завладяването на други народи“, каза Зеленски.

ЕС прие шест пакета със санкции срещу Русия, а Украйна настоява за седми пакет, за да се засили натискът върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви тази седмица решението си по искането на Украйна да получи статут на кандидат-член преди срещата на върха на ЕС идната седмица. Получаването на статут на кандидат-член ще бъде предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване.

„Предоставянето на Украйна на статут на кандидат сега ще бъде доказателство, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не са само посочени в някои документи“, каза Зеленски.

Той допълни, че чешкият народ, след окупацията от нацистка Германия по време на Втората световна война и десетилетията на съветска доминация след войната, знае как завършват компромисите и до какво водят отстъпките пред тиранията.

„Човекът, който иска да заграби всичко, никога няма да спре с вземането само на част от това, което иска“, заяви Зеленски.

Русия не е коментирала за момента думите на украинския президент. Москва нарича войната в Украйна специална военна операция срещу украинската армия и така наречените от нея опасни националисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Тварите може да се държат като хора, да пишат привидно културно ... я как си се описал! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
cyclop
преди 2 години
Отлично участие в дискусията, както обикновено. Добре пренесено от детската градина, когато ти кажат "си ти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Добър автопортрет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
Тварите може да се държат като хора, да пишат привидно културно... Но отдолу си е твар. При най-малка възможност това изпълзява на преден план и почват кроежите да затваря хората, да ги лишава от свобода, да им отнема нещо... Понеже не мислят идентично с тварта. Било за политика, било за медицински процедури, било то за вредите от кравешкото пръцкане. Твар знае само един начин за справяне със ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
Ами тукашните гнiди са подготвяли създаването на 16-та союзна республика по тошово време . Сегашните им наследници от бсп , атака , *** са същите мераклий ... Прав е Зеленски , *** yроди трябва да бъдат държани на разстояние ... !! ... Май наближава времето за отнемане на българските паспорти на *** пoдлоги у нас и поживо-поздраво в сибир , да се насладят на "руският мир"... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Бит кой H
преди 2 години
При условие, че изключим "Задунайска губерния" след освобождението 1978г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Тоя мрсен наркоманиак, руснаците защо още го жалят? Да лиkвидират или него, или дилърчето му. Той сам напира да си подари държавата на полша, ама за нас се загрижил. И все се разпорежда с чуждите държави - тоя мишкуняк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Бит кой H
преди 2 години
Ни в клин, ни в ръкав. Този зеления сигурно ни бърка с Волжка България. Русия никога не е владяла земите ни, а Путин иска да си върне загубеното. Направила е опит да завладее през ПСВ (с румънците), но неуспешен. До края на войната зеления може и да узрее. Ищо са тези притеснения и припирни за EU. На европа винаги ще и трябват нови потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 2 години
ае и ти си гледай Русия и не се меси в чужди държави... че и без другото тежите на обикновения руснак на врата като откраднат климатик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 2 години
да му мисли, Полша... ние вече сме заели поза Г с разтворени бузи към Кремъл и чакаме онождане! ... такива сме си, мършшши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още