IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна получи ракети и гаубици, Зеленски очаква добри новини за оръжейните доставки

Около 20 юни положението на фронта ще се промени значително в полза на Украйна, очаква съветник на украинския президент

10:43 | 29.05.22 г. 38
<p>
	Украинският министър на отбраната Олексий Резников (в средата). <em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Украинският министър на отбраната Олексий Резников (в средата). Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна е започнала да получава ракети „Харпун“ от Дания и самоходни гаубици от САЩ, оръжия, които ще подкрепят силите ѝ, отблъскващи нашествието на Русия, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

„Крайбрежната отбрана на страната ни не само ще бъде подсилена с ракети „Харпун“, те ще бъдат използвани и за обучаването на украински екипи“, написа Резников на страницата си във Facebook.

Той допълни, че ракетите „Харпун“ ще бъдат използвани наравно с украинските ракети „Нептун“ за отбрана на крайбрежието, включително южното пристанище Одеса.

Серхий Братчук, говорител на областната военна администрация в Одеса, заяви в онлайн публикация: „Получихме толкова много „Харпун“, че можем да потопим целия руски Черноморски флот. Защо не?“.

Миналия месец флагманският кораб на руския Черноморски флот „Москва“ потъна след ракетно нападение, както съобщи Украйна. Москва твърди, че пожар е предизвикал взрив на амуниции.

След като започна нашествието си на 24 февруари, Русия наложи морска блокада на украински пристанища, като наруши жизненоважния износ на зърно. Тя също така използва Черноморския си флот за извършване на ракетни нападения.

Резников съобщи още, че Украйна е получила значителна тежка артилерия, включително произведени в САЩ самоходни гаубици М109, които ще позволят на украинската армия да атакува мишени от по-големи разстояния.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна, която работи за увеличаване на доставките на оръжия, се доближава до етап, в който ще превъзхожда Русия технологично и от гледна точка на възможности за нанасяне на удар.

„Разбира се, много зависи от нашите партньори и тяхната готовност да осигурят на Украйна всичко необходимо, за да защити свободата си. И очаквам добри новини по тази тема идната седмица“, каза той във видео обръщение късно снощи, без да дава повече подробности.

Съветникът на Зеленски Олексий Арестович заяви късно в събота, че „оръжията, от които толкова отчаяно се нуждаем, най-вероятно скоро ще бъдат доставени“.

Ключова ще бъде срещата на министрите на отбраната от НАТО в средата на юни, на която ще присъства и Резников, каза Арестович. „Ако съюзниците от Запада не се забавят…, около 20 юни положението на фронта ще се промени значително в наша полза“, допълни той.

Междувременно стотици литовци обединиха усилия, за да закупят военен дрон за Украйна в проява на солидарност със страната, която също преди време беше под управлението на Москва, предава Ройтерс.

Целта за набиране на 5 млн. евро е била постигната само за три дни и половина, като хората са дарявали предимно малки суми за финансиране на покупката на военния дрон "Байрактар" ТБ-2, съобщава литовската интернет телевизия Laisves TV, която пое инициативата.

"Преди да започне тази война никой от нас не смяташе, че ще купуваме оръжия. Но сега това е нещо нормално. Нещо трябва да се направи, за да стане светът по-добър", каза 32-годишната Агне Беликайте, която дарила сто евро веднага след началото на кампанията в сряда. 

"Сега дарявам пари за закупуването на оръжия за Украйна. И ще продължа да го правя до победата", заяви още тя пред Ройтерс и допълни, че е мотивирана отчасти от страха, че Русия може да нападне Литва. 

Дронът се оказа ефективен в последните години срещу руски сили и техни съюзници в Сирия и Либия и закупуването му е организирано от литовското министерство на отбраната. То съобщи пред Ройтерс, че планира да подпише писмо с намерение за закупуване на дрона от Турция идната седмица. 

Украйна закупи над 20 дрона "Байрактар" ТБ-2 от турската компания "Байрактар" в последните години и поръча още 16 на 27 януари. Партидата беше доставена в началото на март. 

"Това е първият случай в историята, когато обикновени хора набират пари за закупуване на "Байрактар". Това е безпрецедентно, невероятно е", каза украинският посланик в Литва Бешта Петро пред Laisves TV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Западните инструктори учат укротерористите на същите похвати, на които учеха терористите-опозиционери в Сирия - използване на жилищни сгради, училища, болници, детски градини за огневи точки и задължителните живи щитове от населението. По правило то е неприятелско, затова не им пука какво ще стане с тях в източната и югоизточната част на Укрия. "Шарли Ебдо" ги изографиса като брадясал бандюга с пеленаче пред себе си, като жив щит. Поради това укронацитата не са в състояние да водят нормални бойни действия извън населените места. Изтикани в полето подлежат на бързо ликвидиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 2 години
Прав си като няма западни доставки ще се наложи да си ги измислят все пак пропаганда трябва да тече ----- По между другото американците са казали на Украинците че веднага щом ни доставят нашите изтребители щели да почнат и за тях да произвеждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Глyпаво теле, ето какво казва един американски офицер - ама истински, а не от тия, дето са офицерствали само в кабинетчетата в Пентагонът. Странно защо той повтаря 1:1 това което АЗ говоря от 2 месеца поне? htt*ps://bli*tz.bg/svyat/us-polkovnik-sashch-vodyat-sveta-km-yadrena-voyna-video_news887575.html?fbclid=IwAR3wMwOcFMt4vqMA-0mhs0xfv90MB0qq_bxgNtPh2eiscAfNNtRr3IzwKy8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Зелков, сега и от военно дело ли си мислиш, че разбираш? Укpoпската армия бе 210 000 в началото на бойните действия. С насила мобилизираните, доброволците, чуждите наемници, нацистките легиони, числеността им се изчислява на 400-500 000 според различните ЗАПАДНИ военни експерти. Руснаците са 150 000. Към тях 10 000 чеченци и преко сили 40 000 донбаски опълченци. Числено съотношение минимум 2:1 за укpoпите. Резултатът също го виждаме - руската армия си прави каквото иска, а пaлякът му само реват за още и още оръжие, въпреки че от тия доставки полза не се вижда. Това за 20- те хиляди убити цивилни, къде го видя - и откъде знаеш, кой ги е убил... защото спасилите се от Мариуполь и не само от там, казват, че укpoпите са стреляли по тях в гръб и са удряли с ракети жилищни блокове просто от некадърност? Какво стана с Буча - Зелков? Нали уж укpoпите изравяха труповете, за да ги есхумират и да докажат "руските зверства"? Е, месец и половина ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ, дори темата за Буча вече не се и повдига... интересно, какви са резултатите от есхумацията, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
еми да нарисуват един склад и после как го взривяват... подхората са царе на безаналоговите анимации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Калибрите ги ползват за да унищожават пунктове за доставки на чуждо оръжие на голямо разстояние - Като няма западни доставки врабци ли да трепат с тях???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
GiRo
преди 2 години
"...СЕГА руснаците все още показват сдържаност и толерантност, необичайни и непознати в коя да е съвременна война..." - Измислен, живееш в паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
От десет дни не съм чувал за удари с калибри. Да не би да съм пропуснал, или свършиха? Колкото и да са неточни, може да ги използват за пропаганда, не за военни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Зелев изнервен ми се струваш - Явно и ти проумя факта че запада не смята да доставя мощно западно оръжие на Украйна, а обявените милиардни помощи са само реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
Аве, ти прооззт ли си по природа или на прозззт се правиш?! Уpoдите рашистки, сглобяваха почти 10 години необходимата за войната им техника, после повече от година дислоцираха и трупаха по границата. Това са около 12-15 хиляди военни машини (танкове, машини на пехотата, артилерия, камиони, ракетни установки и пр.) ... СТО И ДВАДЕСЕТ батальонни групи !!!!!!!! Прозззтата ти манерка може ли да обхване цифрата?! Дори и бегла представа си нямаш колко гориво е необходимо за тази машинерия да се движи... Войската се оценява на 150 хиляди в Украйна и около 40 хиляди в резерв по границата. При условие, че украинската армия едвам стига 149 хиляди и военната им техника е на 20% от тяхната струпана по границата. И нищо не постигнаха Срутиха един град, десет села, 50 склада и фабрики, и избиха поне 20 хиляди цивилни. Девaа и мaлоумниците некaдърни деваa... Са последно се уточнете искате ли НАТО да доставя бойни машини на украинците или не искате... ?! Щото от квiченето ти не се разбира точно какво искате иZрожденската пaсмина... Значи и италианци, и шведи, и финландци, и испанци, и ингилизи, и германци, и французи, и холандци и БЪЛГАРИ, и чехи, и словаци, и поляци доставят ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ на украинците. Тъъъъпите ваааатенки нищо не постигнаха като военни цели! НИЩО !!! В момента се доставя с влакови композиции на украинците и със самолети, дислоцират и обучават войници. До месец ще изметът ордите от Украйна. Само гледай...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още