IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Тук сега завинаги е Русия" - опит за русификация в окупираните територии

В „Деня на победата" Русия се опита да създаде факти в Украйна - насилствено, но и чрез административни постановления

08:31 | 10.05.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Пенсиите в селата около южния украински град Херсон вече се изплащат само в рубли. А в магазините цените са отбелязани в руската валута и украински гривни. Русия се опитва всячески да русифицира териториите, които е завладяла след нахлуването на 24 февруари.

Ретроспекция: Това беше незабравим момент за Херсон. В края на април в черноморския град внезапно се срива покритието на всички мобилни оператори, а интернет връзките се сриват. Малко след това в административния район на северозапад от анексирания от Русия Кримски полуостров започват да се излъчват руски радио- и телевизионни канали.

Местните жители съобщават, че Русия напълно ги е отрязала от украинската информация и подготвя „референдум" за независимост на Херсонска област от Украйна и за присъединяване към Руската федерация. Но това все още не се е случило – „незадоволителният ход на войната" е довел до отлагане на плановете, съобщава руското интернет издание „Медуза", позовавайки се на три източника от Кремъл.

Защото украинската армия все още не се е отказала от борбата за частично завладяната Херсонска област: „Русия иска да окупира всеки град в Източна Украйна или, ако това не успее - да го унищожи", казва Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. Киев няма да стои безучастен, казва той, а ще си „върне всички окупирани територии". И така, през уикенда жителите на Херсон съобщиха  за все повече и повече нови акции в околните райони.

Русия не остави камък върху камък, за да завладее още части от Донбас или райони в Южна Украйна преди тържествата, планирани с помпозност от властелина на Кремъл Владимир Путин на 9 май. По време на военния парад 11 000 войници преминаха през Червения площад, следвани от стотици единици военна техника и тежки военни камиони с ядрени ракети.

Според предварително обявените планове осем изтребителя МиГ-29СМТ трябваше да образуват буквата "Z" над Кремъл и да прелетят над площада. Буквата "Z" е символ на войната на Русия, която според Путин е „денацификация" на Украйна. "Z" обаче е и значката на 4-та полицейска дивизия на СС „Панцер Гренадир", която става известна със своите жестокости. Все пак – по официална информация заради лошото време, изтребители в небето въобще нямаше.

Херсонската област остава оспорвана

Украинската армия се изтегли междувременно от източния украински град Попасна в Луганска област към по-рано изградени и по-добре охранявани позиции на запад. Градът е попаднал в руски ръце, съобщават военни от Москва.

Съветник на президента Зеленски обаче заяви в социалните мрежи, че боевете продължават: „Руските пропагандисти радостно съобщават, че вече са превзели града, но това не е съвсем вярно. Това е „117-ото залавяне на Попасна", за което те претендират само тази седмица“.

Ситуацията в Херсон, който руските войски превземат на 2 март, е също толкова противоречива. Но жителите оказват яростна съпротива с все нови и нови демонстрации под лозунга „Херсон е украински".

Едва на 25 април руските части успяват да превземат градската и областната администрация и да заменят кмета и губернатора на областта с проруски политици - чиновници, които отчасти са напълно непознати на жителите и не са от Херсон, както съобщава за Handelsblatt украински журналист, който не желае да бъде назован.
Съветникът на президента на съседен Крим Тамила Ташева, която беше свалена от власт в резултат на анексирането, отправя сериозни обвинения. В Херсонска област около 500 души са държани в плен и измъчвани от руските окупационни сили, казва тя.

Това е същият сценарий като при завладяването на Крим през 2014 г.: „Първо дойдоха руските военни, след това бяха затворени всички украински източници на информация, после бяха отвлечени хора, които бяха лидери на съпротивата срещу Русия, а след това беше проведен така нареченият референдум“. С това се скрепи присъединяването на Крим към Русия.

Сега Москва планира референдуми в самопровъзгласилите се „народни републики" Донецк (ДНР) и Луганск (ЛНР), както и във все още необявената „народна република Херсон", заяви Майкъл Карпентър, представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Мнението му съответства с разузнавателните данни от други държави. Според тях до 15 май в ЛНР и ДНР трябва да се проведат референдуми за присъединяване към Русия.

„Няма да има така наречената „Херсонска народна република" - обяви съветникът на Зеленски Подоляк. Регионът ще бъде завладян отново, убеден е той.

За разлика от него генералният секретар на партията на Путин „Единна Русия" Андрей Турчак заяви по време на посещение в Херсон на 6 май: „Сега това е Русия завинаги". Всеки, който живее там, вече може да получи руски паспорт, обяви още той.

До средата на месеца всички фирми, регистрирани в Херсонска област, ще трябва да се регистрират и в руския фирмен регистър, в противен случай ще бъдат отчуждени и ще преминат под управлението на новото руско ръководство, съобщават жителите на Херсон.

„Ситуацията в града обаче не е толкова добра, колкото се представя официално", признава Генадий Шелстенко, който прави репортажи от Херсон за руския уебсайт „Политнавигатор". Повечето жители не ходят на работа, защото не искат да работят за окупационните сили. Пред банките има дълги опашки, а хората се страхуват, че вече няма да получават пенсиите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Крайно *** тpoл копейник. Явно само това е останало на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 9
andy
преди 2 години
Тези даже и езика са си продали. Вече пишат на хамерикански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Не бе лауреат, Херсон е украински. Разберете го най-накрая мурзилажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 10
andy
преди 2 години
Не! Херсон е САЩиански. Укрите се продадоха на янките, а после реват, че Русия ги нападнала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
цъ, точно ти си класика в жанра... и си това което изглеждах, още преди да си признаеш, успях да отгатна че си изгънка на военнен комунист! ... у десетката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
".....генералният секретар на партията на Путин Единна Русия" Андрей Турчак заяви по време на посещение в Херсон на 6 май: Сега това е Русия завинаги"--------------------------- Завинаги е до момента, в който чуе зад гърба си "Доброго вечора ми з Украини". А това ще бъде чуто и в Крим. Въпрос на време е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
Така де - видно и ти на нея/него му изглеждаш много интелигентен, а аз ти изглеждам като да имам чернокожи зетьове . . . ;) Нали си много умен - требва вече да си разбрал, че нищо не е така, както изглежда . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
В Пловдив пък си има Еврейска махала- да сте чули някога държавата Израел да претендира, че Еврейската махала в Пловдив е еврейска ДЪРЖАВНА територия и затова Израел трябва да води нападателна война срещу България, за да си я ''вземе''- НЕ, ПАК НЯМА такова нещо. НООО- ПРИ РУСНАЦИТЕ ГО ИМА- те се заселват в ЧУЖДА държава, когато тази държава отдааавна е създадена, прекръщават си кварталите на ''малорусия'' и хоп- руският нацист в кремъл вече претендира, че тези квартали са си ''изконна руска ДЪРЖАВНА територия'' и затова си ги ''взема'' с агресивна война в държавите, където се намират тези квартали...Освен това- Гръцка махала, Еврейска махала означават просто, че там живеят хора от тези народности, но с българско или двойно гражданство, а не означава, че това са съответни чужди държавни територии на държавите им по етнически произход...В България ексклави на чужди държави НЯМА- точно както и в Украйна и Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
мерси за комплимента, изглежда като интелигентна жена, а ти винаги можеше да ме обидиш, като кажеш че приличам на теб! Русия сама се поставя на мястото си, жал ми е за хората там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Идеята ми е, че не става въпрос просто за една част небългарски граждани, които са се заселили в нашите градове и си прекръщават квартала, а за това, че после държавата им по производ предявява ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ към тези квартали, намиращи се в чужда за нея държавна територия. И във Варна има Гръцка махала- да сте чули някога Гърция да е претендирала, че тъй като тази ''махала'' носи името ''Гръцка махала'' и хайдеее- това е'' изконна гръцка ДЪРЖАВНА територия, която Гърция трябва да си присвои с агресивна война от България-НЕ, НЯМА такова нещо. НО....руснаците реагират точно по посочения начин и в това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още