IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все пак плати в долари по две емисии еврооблигации

Москва е превела почти 650 млн. долара към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали парите ще достигнат до целевите им получатели

18:42 | 29.04.22 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на Русия обяви, че се е опитало да извърши просрочени плащания в долари по международните си дългови задължения, съобщава CNBC. Това е драматичен обрат, с който потенциално може да избегне историческо неизпълнение по дълга на страната, коментира медията.

В съобщение финансовото министерство на Русия посочва, че е извършило плащане от 564,8 млн. долара по една от емисиите еврооблигации, чийто падеж настъпва през 2022 г., и още 84,4 млн. долара по друга емисия еврооблигации с падеж през 2042 г. И двете плащания са направени в долари, както е предвидено в дълговите споразумения.

Съобщава се, че средствата са били насочени към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали ще достигнат до целевите им получатели.

Плащанията трябваше да бъдат извършени по-рано през април и влязоха в 30-дневен гратисен период преди официално да се обяви неизпълнение по емисиите облигации на 4 май.

Преди това Русия се опита да извърши плащанията по своите облигации, деноминирани в долари, в руски рубли.

Руските държавни облигации поскъпнаха в петък следобед след оповестяването на информацията. Близките наблюдатели на Москва, като Тимъти Аш, стратег за нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management, не са сигурни обаче, че страната ще избегне фалит.

Говорител на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на Русия не е открит веднага за коментар.

Около половината от огромните валутни резерви на Русия са замразени заради икономическите санкции, наложени от Европа, САЩ и техните съюзници, заради войната в Украйна.

„Договорите за облигациите не предвиждат изплащане в друга валута, освен в долари. Въпреки че еврооблигациите, емитирани след 2018 г., позволяват при определени условия плащанията да се извършват в рубли, емитираните преди 2018 г. (включително облигациите с падеж 2022 г. и 2042 г.) или не съдържат тази алтернативна валутна клауза, или позволяват изплащането да се извършва само в други твърди валути ( долар, евро, паунд стерлинги или швейцарски франк)“, коментират пред медията анализатори от групата за суверенен риск в Moody's.

Рейтинговата агенция заяви, че не вярва, че инвеститорите са получили договорните суми в чуждестранна валута на датата на падежа за плащането.

S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг по руския външен дълг до селективно неизпълнение след плащането в рубли на 4 април.

Кремъл не може да борави с резерви за над 600 млн. долара, държани в американски финансови институции, заради санкциите. Така Русия ще трябва да гори доларовите резерви, които държи в страната, или да приеме неизпълнение по външния дълг – първото за повече от век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
И защо да изписвам думата русия с главна буква... Изписвам името на неприятелски за България държави с малки букви; изписвам имената на неприятелски за България политици с малки букви- това е начин да покажа моето лично отношение към тях. Напр.- изписването на името на един политик от мен с малки начални букви означава, че го считам за вреден за защита на българските национални интереси. А що се отнася до руската мър000ша герасимов- този пияндурник командва руската армия и директно нарежда на руските войници да извършват военни престъпления и геноцид в Украйна на цивилното украинско население. Знам, че е пияница- такъв е бил и преди 20, и преди 30 години и то е влизал пиян да преподава в руската военна академия. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
Kiro_100
преди 2 години
Много си неграмотен, травестите .. "могат да спомогнат за формиране" = "могат да спомогнат за формиранеТО" ..."върху ''доктрината герасимов" = "върху ''Доктрината герасимов" ... "общоизвествни" = "общоизвестНИ" ... "желае русия" = "желае Русия" ... Аре, малко да се ограмотим ... Преди да тр000лим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Вижте- ако този човек беше просто един заблуден човек, аз лично щях да му предоставя всички доказателства, годни за съд, които могат да спомогнат за формиране на обективно негово мнение. Проблемът е, че точно този коментатор просто изпълнява функцията не просто на руски тр00л, а на руски войник от руското подразделение за специални информационни операции. Т.е. в неговите коментари отсъстват изобщо България, българските държавни интереси и тяхната защита от руската пропаганда и руската външна политика спрямо България. Мога да Ви приведа доказателства, че всичките му коментари са изградени върху ''доктрината герасимов'' за руската информационна война, а това излиза доста от едни обикновени пристрастия. Естествено, че не би следвало да бъде обиждан, включително и от мен, но в доста от случаите този коментатор директно обижда и България, и българите, а това лично аз не мога и не желая да преглътна. Най-важното в неговата пропаганда е подмяната на съдържанието на общоизвествни базови понятия и влагане в тях на смисъла, който желае русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 8
Kiro_100
преди 2 години
Бойче .. Пак ли обиждаш няколкото скромни участника във форума на тоя умрял сайт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
И аз ако трябва да съм честен, не съм съгласен да обиждаме импа - хората не си избират родителите и не от всеки има потенциал да стане човек. Все пак и неговата роля като тартор на копейките в сайта носи нещо положително подобно на депутатите на Копейкин - като ги видиш колко са "умни" ти става ясно тези, които представят какви са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Ще плати не ами и хоро ще играят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 2 години
ако трябва да съм честен, не всочки са така... има и натутално проссти (импа например) дето наистина е повярвал на глуупостите им!... и аз имам няколко такива познати от квартала, бивши съученици...функционално неграмотни, не учили... не само че са без облаги, ами и заплатите ию ниски заради русия, но си я обичат... заради няква странна тяхна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Понеже с парите, които ни вземаха като горница от газта руснаците си купуваха политици и крепостни селяни. Те затова плачат, че живота ще спре, понеже за тях че спре и ще трябва да поработят малко :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Moeто предложение към тях е да тръгнат и да вървят, вървят, вървят в период, докато не стигнат русия и не кандидатстват там за политическо убежище от ''гадната НАТОвска България'', само преди това да се освободят от българско гражданство....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 2 години
кво да ти кажа... дълбоко съм разочарован от копейките, как поне едно от обещанията не се оказа истина... следващото ще е като в ъндерграунд, войната ще свърши, а късия ще лъже народа още 20г. че са във война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още