IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел е призовал Путин да говори директно със Зеленски

Турция се надява да организира среща между двамата

17:24 | 22.04.22 г. 16
<p>
	Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. <em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал президента на Русия Владимир Путин да говори директно с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Мишел днес е провел телефонен разговор с Путин с искане за прекратяване на огъня в Украйна, предава Ройтерс, като се позовава на информация на служител на ЕС.

Мишел е подчертал с „несигурни думи“ неприемливостта на руската война и подробно е припомнил санкциите, които Европейския съюз (ЕС) налага на Русия, допълва източникът на информационната агенция.

Мишел е призовал за прекратяване на огъня за Великден и за осигуряване на коридори за безопасно преминаване на цивилни, които искат да напуснат обсадените градове като Мариупол.

Междувременно от Кремъл разпространиха съобщение за разговора, в което се подчертава, че Путин е обвинил Киев за обсадата на Мариупол, тъй като украинските власти не позволяват на украинските войски там да се предадат.

"На всички военнослужещи от украинските въоръжени сили, бойци от националните батальони и чуждестранни наемници, които са сложили оръжие, се гарантира живот, достойно отношение в съответствие с международното право и предоставяне на качествена медицинска помощ", коментирал е руският президент, предава БГНЕС.

Според него киевският режим не позволява тази възможност да бъде използвана.

Путин е коментирал още, че възможността му за контакти с украинския президент Володимир Зеленски зависи от резултатите от руско-украинските преговори, в които Киев, според Кремъл, досега не е проявил последователност.

Руският президент е казал още, че в повечето страни от ЕС се шири повсеместна русофобия.

"Руският президент говори за продължаващите мерки за защита на цивилното население, ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и обявяването на режим на тишина за безопасното евакуиране на цивилното население от зоната на военните действия", казва се в съобщението на Кремъл.

„Руският президент разказа на ръководителя на Европейския съвет и за стъпките за започване на процеса на определяне на арменско-азербайджанската граница и преговорите за мирен договор“, допълва се в съобщението.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от БНР, коментира, че руската страна е обявила готовност да прекрати огъня, за да позволи на укриващите се в завода "Азовстал" в Мариупол да го напуснат. Днес обаче няма да бъдат отворени хуманитарни коридори за евакуация. По-рано кметът на града Вадим Бойченко призова за пълна евакуация и извеждане на сто хиляди души, които още са в пристанищния град.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира днес или утре да разговаря по телефона с президентите на Русия и Украйна, предава Ройтерс, пише БТА. Ердоган се надява, че ще може да се договори за организирането на среща на руския президент Владимир Путин и държавния глава на Украйна Володимир Зеленски в Турция с цел слагане на край на руско-украинската война. 

Турция, която е член на НАТО, поддържа добри отношения и с Русия, и с Украйна. Анкара пое ролята на посредник за разрешаването на конфликта между двете страни. В турския град Анталия се състоя среща между външните министри на Русия и Украйна, а след това в Истанбул бе организирана среща на преговарящите на двете страни. 

Европейската комисия (ЕК) междувременно предложи бюджетът на ЕС за 2022 г. да бъде увеличен, за да бъдат предвидени повече средства за бежанците от Украйна, предава ДПА, като се позовава на изявление на еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан.

Средствата ще бъдат насочени към най-засегнатите от бежанската вълна страни членки, за да им помогнат да посрещнат и подслонят хората, които бягат от "непровокираната и неоправдана инвазия на Русия", коментира Хан, цитиран от БТА.

Комисията предлага бюджетът да бъда допълнен със 176 млн. евро, като така заедно с вече предвидените и отпуснати средства допълнителното финансиране ще възлезе на 400 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още