IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министърът на отбраната на Русия: Превзехме Мариупол, но без „Азовсталь"

Путин нареди да не се щурмува стоманодобивния завод, а участвалите в операцията военни да бъдат наградени

12:52 | 21.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойгу (в средата). <em>Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY</em></p>

Шойгу (в средата). Снимка: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Руските военни са поели контрола над размирния югоизточен украински пристанищен град Мариупол, твърди министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу. Той направи това изявление в четвъртък по време на среща с президента на Русия Владимир Путин, излъчена по държавната телевизия. „Останалите украински бойни части са се укрепили на промишлената площадка на завода „Азовсталь", заяви Шойгу.

Путин нареди да не се щурмува стоманодобивния завод. „Заповедта в този смисъл трябва да бъде оттеглена“, каза той. „Трябва да мислим за живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да влизаме в тези катакомби и да пълзят под промишлената зона", допълни руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

„Блокирайте тази индустриална зона, за да не може и муха да прелети от там", нареди Путин и обяви, че на всички там е гарантиран животът. Той заговори за успех и за „освобождението на Мариупол" и нареди всички участвали военни да бъдат наградени. „Всички те са герои", каза Путин.

Никой не е напуснал фабриката през предложените хуманитарни коридори, заяви от своя страна министърът. По-рано украинската страна предложи преговори за съдбата на бойците и спасяването на цивилните, които са потърсили убежище в завода. Няколкостотин цивилни, останали без храна и вода, се намират в металургичния завод „Азовсталь" заедно с 36-и батальон на украинската армия и батальона „Азов", съобщиха междувременно украинските власти.

По-рано днес стана ясно, че четири евакуационни автобуса с цивилни са успели да напуснат украинския пристанищен град Мариупол по информация на украинския вицепремиер Ирина Верешчук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ще работя, когато си искам- аз съм самоосигуряващо се лице, НЯМАМ ШЕФ, професията ми е свободна... Когато АЗ работих 24/7 и с данъците си изплащах 10 милиардния заем на България от МВФ, ТИ КЪДЕ БЕШЕ, ВЕ , сулььо- в корема на майккка ти или в гащите на баща ти...Сега ми е време да позабавя темпото и да работя, когато АЗ поискам, понял...Чети и се забавлявай с великата ти русия;0 https://blitz.bg/svyat/zatsiklikha-drama-s-khiperzvukovite-raketi-kinzhal_news881447.html Зациклиха: Драма с хиперзвуковите ракети "Кинжал"Стойността на всеки неин удар е от 500 000 до 1 000 000 долара, а американските и европейски експерти ги разглеждат като демонстрация на сила и опит за сплашване на НАТО Производството на хиперзвуковите ракети "Кинжал" - гордостта на руската армия - е поставено под въпрос. 133 електронни компонента в тази ракетна система се произвеждат в САЩ, Япония и Украйна и заради санкциите доставките им са спрени, предава "Стандарт".На 18 март хиперзвуковата ракетна система "Кинжал" унищожи военен склад в Западна Украйна с точен удар, стана ясно от изявление на руското отбранително министерство.Стойността на всеки такъв удар е от 500 000 до 1 000 000 долара, а американските и европейски експерти ги разглеждат като демонстрация на сила и опит за сплашване на НАТО. Впрочем според военни експерти, запитани от The Moscow Times, Русия може скоро да остане без знаменитите Кинжал-и.'' Да ви е сладък руският природен газ и петрол на всички руснаци- наздоровье;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
многодобре
преди 2 години
юристаааа, ходи си работи по специалността, стига си висял тука. Само глупости плещиш. Само това ли можеш? Маи си юрист колкото на дедо магарето е кон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Да, де- русия иска заводът с минимални повреди, за да може после, след окупацията на Украйна, той да работи за нея, но няма да я огрее. Не знаех, че 133 електронни компонента за руските ракети кинжал се произвеждали в САЩ, Япония и.... УКРАЙНА- да, в същата Украйна, която руският неонацист нападна вероломно, въпреки, че русия беше една от 3те държави- ГАРАНТИ, заедно със сащ и ю.к., за политическата независимост и териториалната цялост на Украйна съгласно Будапещенският меморандум от 1994г.... Затова русия иска да я унищожи като държава- ОТ ЗАВИСТ, че Украйна има по-висок стандарт на живот от русия, затова и руските военни ГРАБИХА цивилното украинско население, преди физически да ги убият....Всичко, що е руско, е престъпно- време е това да стане ясно на всеки нормален човек в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още