IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По план ли се движи военната инвазия на Русия в Украйна?

По данни на британското разузнаване в Украйна са убити поне шестима руски генерали, а руски военни сами атакуват своите командващи

19:58 | 12.04.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Рresident.gov.ua</em></p>

Снимка: Рresident.gov.ua

Според Кремъл "специалната военна операция" в Украйна върви по план. Но дали това е точно така, пише в туит Министерството на отбраната на Великобритания. По данни на британското разузнаване в Украйна са убити поне шестима руски генерали, а руски военни сами атакуват своите командващи.

Руската армия е загубила поне 2151 части въоръжение - артилерия, както и самолети и хеликоптери, част от които са изоставени или пленени от украинските военни и използвани отново, този път срещу руснаците. Това е над три пъти повече от унищоженото или превзето украинско въоръжение. По данни на Министерството на отбраната на Великобритания руските военни дори са свалили по погрешка свой самолет.

Руските военни търпят такива загуби, че се налага да отстъпват в Беларус и обратно в Русия, за да се прегрупират и поправят щетите, посочват още британските военни и питат: "Това ли е планът ви?".

По данни на украинското Министерство на отбраната загубите на руските военни са съществено повече - само унищожените бронирани машини са почти 2000, свалените самолети - 157, а хеликоптери - 140. Унищожени са и седем кораба. Също така 19 600 руски войници са загубили живота си по време на войната в Украйна, съобщават още военните.

Според Министерството на отбраната на Украйна Русия няма план за действие, а се подготвя тактика само за няколко дни напред, допълват от украинската информационна агенция УНИАН. Според военните в страната сегашното поведение на руския президент Владимир Путин и военното командване на страната е непредсказуемо, ирационално  и излишно емоционално.

Има риск както от използване на химическо оръжие, така и от разгръщане на конфликта навътре в територията на Украйна, предупреди зам.-министърът на отбраната Ана Маляр.

По-рано днес (12 април) от полка "Азов" съобщиха, че руски военни са използвали химическо оръжие в Мариупол. Досега тази информация още няма независимо потвърждение. Киев също официално не съобщава за подобна атака, макар че високопоставени чиновници често посочват, че очакват и използването на биологично или химическо оръжие от страна руските военни.

Руският президент Владимир Путин коментира от своя страна, че целта на "специалната военна операция" е да бъде помогнато на хората от Донбас, а една от причините да бъде нападната Украйна е фактът, че Киев отказва да изпълнява Минските споразумения, както и че се превръща в "антируски плацдарм".

Путин заяви още, че целите на Русия в тази война ще бъдат изпълнени и допълни още, че мирните преговори са в "задънена улица" и затова и военните действия ще продължат. Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно е заявявал готовността си за да преговаря лично с Путин, за да бъде намерено решение на проблемите.

Дори и след данните за клането в Буча той коментира пред чужди медии, че след това, което е видял в киевското предградие, ще му бъде много трудно да седне на една маса с руския си колега, но няма друг избор. В същото време украинският президент предупреди, че среща с Путин може и да няма.

В Кремъл обаче не смятат, че среща между Путин и Зеленски е необходима, за да се договори мирно споразумение. В руските планове двамата могат да се срещнат едва при подписването на мирен договор, а подробностите по него - да бъдат договорени на ниво министерства на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Тези опорки за американски генерали на 3-4 водки ли ги измисляш :) То се видя пропагандните лъжи до какво водят. Водят до това да изглеждаш глупаво. Ето един много добър сайт като за теб - https://factcheck.bg - Препоръчвам да го следиш редовно. Започни с клипа от Буча. И когато прочетеш нещо във фейса "немедлено" да провериш дали е истина защото ако е от ТАСС е 99% лъжа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Нищо не яде русия. Показва надлан какво е умственото положение на тези които управляват русия. Тях не ги интересува икономическото положение на обикновенните руснаци а просто да имат повече бомби и ракет и да избиват чужди народи. Това е ... изобщо не виждам нещо смело или хубаво в това. Ти виждаш ли ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Защото вече си гласувал. Между другото според теб какво число на убити жени,деца и възрастни те устройва за да си отвориш очите ? 1 милион ? 10 милиона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
Reltup
преди 2 години
Незавалчук бегом в Якутия да гониш добитъка хол и бос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 2 години
И кво става с долара и еврото ? От как е войната usd не спира да поскъпва спрямо основните валути!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
Goshe-1
преди 2 години
Борка... Много странно, но ... Колкото и да кликам плюсовете ... Сайтът не ми приема "инпута" .. Що така ... ??? Манипулацийка .. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Верно ли, регистриран вчера тpoл копейник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Мдам . . . Рашките ядат як бой, бегат презглава, а московчани, изкарани от НКВД под строй и под дулата на последните останали в руската армия винтовки Мосин, копаят окопи и слагат "таралежки", сглобени от релсите на московското метро. ПВО но московския гарнизон е вдигнало единствения си дирижабъл в опит да спре атаката на стотиците самолети, които усраинската армия е свалила, ремонтирала и вдигнала във въздуха за решаващата битка над масква. Огромен митинг на прозападни протестиращи е разбил затворът "Матроска тишина" и е освободил стотици хиляда репресирани от режима на Путин, които сега мият с доставен специално за случая шампоан "Пенатен" настилката на Червения площад за Парада на победата, който ще командва лично Героят на Украйна Дмитро Ярош, а бойците му от Десен сектор с униформи на батальона "Азов" ще хвърлят пленените руски знамена в подножието на празничната трибуна на мавзолея на Ленин, където Володимир Зеленски ще приеме парада. По решение на Европейската комисия, лично нейният председател Урсула фон дер *** ще присъства, като ще открие за поклонение и самият мавзолей, където съставът на Комисията първи ще се поклони пред тялото на своя политически баща. Към парада по Масква река в тържествен строй ще преминат и останалите непотопени кораби от Черноморския флот на ВС на РФ и всичките му подводници, чиито екипажи са атакували командирите си и са преминали на страната на Украйна, като са вдигнали на щока знамената на Украйна и НАТО. Ще се прочете и поздравителен адрес от Столтенберг, който в момента възглавява силите на НАТО в операцията по принуждаване към мир на Китай . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 2 години
От как милиционерите от КГБ овладяха управлението на тази страна (1982-ра) Рисия е само в упадък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кремълските *** се оказаха със смешна армия. Необучени, неподготвени 19 годишни донаборници, яхнали ламарини от 20ти век, демотивирани и незнаещи какво търсят там. Армията изпокрадена от ръководитешите и, а използваната концепция за водене на война от ппреди 80 години. Назобените с пропаганда за великите и безаналогови opкски оръжия очакваха чудеса със зяпнала уста, а получиха шок, украинците пръскат на терен opките. Каква стана тя? Великата пиянска армия се оказа пълен смях. И разбира се плановете не се съобщават,че нещо досега нищо не постигнаха. Сега ще е последен опит нещо да направят, че на 9ти май да не са хептен пocpaни, но дори и да навлязат по украинските ниви из Донбас, после какво?! Нито могат да ги задържат, нито нищо. Чака ги такъв партизански бой от всеки храст, че направо първата част от пocиpaнето покрай Киев ще им се стори като приказка за лека нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още