IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гроб с телата на десетки украински цивилни е открит близо до Киев

Украйна забрани целия внос от Русия, оценяван на 6 млрд. долара годишно преди войната

10:28 | 10.04.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гроб с десетки украински цивилни беше открит в село Бузова близо до Киев, съобщи официален представител. Това е поредното съобщение за открит масов гроб в момент, когато руските сили се изтеглят от офанзивата си срещу столицата и насочват нападението си на изток, предава Ройтерс.

Тарас Дидич, ръководител на община Дмитривка, която включва и Бузова, каза по украинска телевизия, че телата са били открити в ров близо до бензиностанция. Броят им все още се уточнява.

„Сега се връщаме към живот, но по време на окупацията много цивилни загинаха“, каза Дидич.

Растящият брой на цивилните жертви предизвика нова вълна на международно осъждане, особено заради смъртта на стотици хора в град Буча, северозападно от Киев, който до миналата седмица беше окупиран от руските сили.
Украйна и Западът обвиняват руските сили във военни престъпления в Буча.

Русия отрича да напада цивилни в т. нар. от нея „специална операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ в южния ѝ съсед. Украйна и западните страни отхвърлят това като неоснователен претекст за война.

Русия не успя да установи контрол върху нито един голям град от началото на нашествието на 24 февруари, но Украйна твърди, че страната събира силите си на изток за голямо нападение и призова хората да бягат.

Британското министерство на отбраната заяви, че Русия се стреми да установи сухопътен коридор от Крим, който беше анексиран през 2014 г., и от източната област Донбас, която отчасти е под контрола на подкрепяни от Москва сепаратисти.

Някои градове там са подложени на ожесточен артилерийски обстрел, а десетки хиляди хора не могат да се евакуират.

„Това ще бъде трудна битка, вярваме в тази борба и в победата си. Готови сме едновременно да се борим и да търсим дипломатически начини за прекратяване на тази война“, каза президентът Володимир Зеленски в обръщение късно в събота.

Той допълни, че използваната от Русия сила е „катастрофа, която неизбежно ще удари всички“.

„Руската агресия няма да бъде ограничена само до Украйна…, целият европейски проект е мишена на Русия“, каза Зеленски.

„Русия все още може да си позволи да живее в илюзия и да изпраща нови военни сили и оборудване на наша земя. А това означава, че са необходими още повече санкции и още повече оръжие за нашата страна“, допълни той.

Зеленски призова Запада да наложи пълно ембарго върху руските енергийни продукти и да достави още оръжие на Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън се срещна със Зеленски в Киев в събота и обеща бронетранспортньори и противокорабни ракетни системи наред с допълнителна подкрепа за заеми от Световната банка.

Великобритания ще засили и санкциите си срещу Русия и ще прекрати употребата на руски въглеводороди.

Джонсън, който говори пред репортери със Зеленски, каза, че подкрепата за Украйна цели да гарантира, че страната „никога вече няма да бъде изнудвана, никога вече няма да бъде заплашвана по същия начин“.

Джонсън беше поредният чуждестранен лидер, който посети Киев след изтеглянето на руските сили от района. Визитите са знак, че Киев се завръща към известна степен на нормалност.

Някои местни жители се връщат, а кафенетата и ресторантите отварят врати. Италия съобщи, че планира да отвори отново посолството си този месец.

Девет влака

Но на изток призивите на украинските ръководители към цивилните да бягат станаха още по-неотложни след ракетно нападение в петък срещу гара в град Краматорск в Донецка област, пълна с жени, деца и възрастни, които се опитвали да напуснат. Според украинските ръководители са загинали над 50 души.

Русия отрече да носи отговорност, като заяви, че ракетите при нападението са използвани само от украинската армия. САЩ заявиха, че руските сили са отговорни.

Жителите на обсадената област Луганск ще имат девет влака в неделя да напуснат района, съобщи губернаторът на областта Сергий Гайдай в съобщение в Telegram.

Британското военно разузнаване съобщи, че изтеглянето на Русия от района на украинската столица е разкрило „диспропорционално“ нападение срещу цивилни.

Нашествието на Русия принуди една четвърт от 44-милионното население на Украйна да напусне дома си, превръщайки градове в руини. Хиляди хора бяха убити или ранени.

Украйна забрани целия внос от Русия, която беше ключов търговски партньор преди войната с годишен внос от около 6 млрд. долара.

„Бюджетът на врага няма да получи тези пари, което ще намали потенциала му да финансира войната“, коментира икономическият министър Юлия Свириденко на страницата си във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Импо, верно си промит. Ракетите им ги видяхме вече, май са на привършване. Иначе не мога да си обясня защо сриват цели квартали и градове с конвенционални оръжия. Нали уж пазеха цивилните. Забравих, те украинските войници с по една възглавница под блузата и се правиха на бременни в родилния дом :))) Та казваш Мордор никой не е нападал, никой не е избивал, всичко е една голяма инсценировка и за капак украинците сами себе си трепят :)))))) Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Да те питам. Ако Мордор реши да ни денацифира и нас, щото сме неприятелска държава, ти дипломатическа или военна помощ ще търсиш? Или предполагам просто ще се наведеш, че като те гледам обичаш да се навеждаш към Късия. Ето заради такива "българи" като теб вече повече от 30 години влачим "прехода". Винаги когато си помисля, че си стигнал дъното и ти ме опровергаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тепърва ще се появяват подобни картини от руски зверства от всякакви райони, където са били. Това не са хора, а ypoди, opки, генът им е такъв, събрали са всички долни качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Твърде много четеш руски медии които са изцяло контролирани какво пишат от държавата :) Това не ти е форума на инвестора където можеш да напишеш алтернативно мнение. Днес спряха още 2 вестника в Русия които не пишат офиц. версия за войната :) Надявам се сам можеш да си направиш сметката за нещата и каква е всъщност истината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Русия също има такива "стари" ракети в складовете си :) Какво те кара да мислиш,че просто не са свършили текущите ракети :) 99% от думите на руснаците са една лъжа. Може да се обърнеш назад в историята от преди тази война и сам да провериш това. Никак не е трудно. Е да някои лъжи като гората в Полша ги държаха цели 45 години докато си признаят , но такива са си руснаците... все пак кирилицата идва от македонските земи , нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Споко :) След края на войната ... дано е преди 9-ти май.. едно 10% от печалбата от преноса през Русия на Газпром или друга компания ще отиват за репарации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
А за спирането на вносът на руски стоки - пaлякът уточни ли дали става дума за внос на руски работи откъдето и да е или само за внос директно от Русия?Щото тия не само газ внасят - руски разбира се - през Германия и полша, ами и храни, нужни за оцеляването им. Например скоро станаха за смях като се разбра, че елдата им (основно ядене в тоя регион) дето уж е внос от Казахастан (който има производство, но минимално), всъщност е руска, ама с казахски етикети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Божидарке, Херсон и Мариуполь изобщо не са "малки" градове. Сухопътният коридор до Крим вече е реалност от две седмици. Обвиненията срещу Русия вече не хващат дикиш у никой, освен у самозабравилите се западни политици. А споменаването на атентатът в Крематорск е проява на чутовна наглост, след като се доказа, че ракетният удар е нанесен от укpoпите. Просто само те имат на въоръжение такива ракети и само те имат позиции в радиус от 120 км, каквато е максималната далекобойност на тази съветска ракета. Със същата укpoпитеците обстреляха Донбас и убиха десетки хора, както стояха на улицата, дори имаше версия, че са ги подмамили с фалшиви СМС-и уж за "протест на майките срещу войната". За Буча ми писна да говоря - то и слепите и малoyмните разбраха, че е постановка, само укрoпофилите още не могат да го разберат. И друго ми е чудно - защо пaлякът един път не поиска дипломатическа помощ, а само реве за оръжия, оръжия и оръжия? Рошавият *** пък щял да дава противокорабни ракети, ама наясно ли е "Бастион" с ракетите "Оникс" какво могат да направят в отговор? Нищо де - нека даде - те и Оникс и Кинжал са направени, за да се използват. Явно Западът и пaлякът ще воюват с Русия до последния украинец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Че нали укрoпитeците получават пари от него? Газпром продължава да им плаща транзитни такси. Пaлякът се похвали, че укpoпия спирала вносът на всички руски стоки, тогава да каже на Газпром, че не му иска парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
от кого започваш ... ? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
защото инвестора е сороска медия и иска да ни накара да пишем на маймуница... da 4ukam работещите в инвестора :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още