IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оръжията са това, от което сега Киев има нужда

Европа не трябва да продължава да финансира военната машина на Путин, не на последното място и защото излага на риск международната си репутация

08:32 | 07.04.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Забраната за внос на въглища е най-малката възможна санкция в енергийния сектор, която може да бъде наложена на Русия. В съчетание с другите мерки, които ще бъдат включени в новия, вече пети пакет от санкции на Европейския съюз, загубите за военната машина на руския президент Владимир Путин няма да са незначителни.

Въпреки това предложеното от Европейската комисия остава далеч под очакванията на Украйна, някои правителства от Източна Европа и част от българската общественост. Ако държавите членки одобрят пакета, Путин ще запази най-важния си засега източник на доходи - износа на петрол и газ за Европа.

Председателят на ЕК Фон дер Лайен представи пакета като отговор на предполагаемите руски военни престъпления в Буча. Но очевидно има и други фактори, които от самото начало влияят на европейската политика в този конфликт на века: разногласия между държавите членки, минимизиране на собствените щети, възможности за ескалиране в бъдещите кръгове на санкциите.

Това е разумно държавническо поведение, колкото и да е трудно да се понасят кадрите от зоната на военните действия. Ембаргото върху петрола и газа няма да спре Путин веднага, неговите (военни) резерви са големи. Важно е ЕС да стане независим от Русия възможно най-скоро. Но трябва да го прави поетапно и с цел винаги да отслабва Путин повече от себе си. Този конфликт може да продължи дълго, може би години, и ще бъде безмилостен.

Икономическият разум и моралът са само привидно непримирими по въпроса за енергийното ембарго. Точно както аргументите срещу незабавното спиране на доставките са неморални (на карта са поставени и работните места и икономическият живот), така и мотивите на поддръжниците на ембаргото не са „просто" емоционални и неразумни.

Мнозина също грешат, когато разделят европейския конфликт на съвестта на емоционална болка, от една страна, и принудата да „мислим рационално и да преценяваме нещата", от друга.

Най-късно от Буча насам решаващият въпрос вече не е дали България, Германия и ЕС може да си позволят да поемат последствията от ембарго върху петрола и газа от Русия. Въпросът е по-скоро дали можем да си позволим да не го направим.

Ясно е – Европа не трябва да продължава да финансира военната машина на Путин, не на последното място и защото излага на риск международната си репутация, а оттам и икономическото си благосъстояние. Ценностите винаги имат икономическо измерение и затова етикетът „Произведено в ЕС" може да се превърне в стигма. Всеки, който вярва, че колебанията на България след войната ще бъдат забравени бързо, все още не е разбрал хода на днешното време. 

Това, което наистина има значение в момента, са доставките на оръжие. Надяваме се, че идеята, че Украйна така или иначе ще загуби войната, вече е изчезнала и от съзнанието на София, Берлин и Брюксел. Западът отказва на Украйна сигурността на НАТО. Но поне тежките оръжия, от които страната се нуждае, трябва да бъдат доставени, колкото се може повече и по-бързо. В момента Украйна държи фронта, който отделя Европа от варварството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
"Европа" - тоест ЕС (защото за Бойчо и тия от които преписва ще напомня, че Русия е ПОЛОВИН Европа) вече загуби всякаква международна репутация с пуделството си към САЩ, със незаконните санкции срещу Русия, включително запор на държавни активи и кражба на собственост на руски граждани и с неистовата си подкрепа за един престъпен нацистки режим. Дори след ужасяващите и изобличителни кадри, еврогeйтaшките политици не се осъзнаха !!! Кой НОРМАЛЕН ЧОВЕК може да гледа тия кадри и да не настръхне от ужас и отвращение към укpoпските античoвеци? За сравнение руснаците не само че не убиват пленените украински войничета, ами ги пускат да си ходят в къщи, че и храна за им път им дават !!! ht*tps://***/voenacher/14106
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 2 години
Европа отдавна се е превърнала в лека жена, която пуска без пари на бати Сащко. ПУлетиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
18 000 избити opки, 660 танка, 130 самолета, 120 хеликоптера, 1850 бронетранспортьора, 800 джипа, около 200 ракетни системи, 500 артилерийски системи, 80 цистерни, 1400 камиона и тн. Да, петдаши е слаба дума, "стояне"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
....пердаши на терен? "Стояне Петров" вземи се спри, ще се разболееш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти нямаш различна гледна точка, а само наизустени глупости и опорки. Гледна точка означава мнение, подкрепено с доводи, факти и размишления. Жалка копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
toto 2
преди 2 години
Да имаш различна гледна точка ,не значи да си еди какъв си .Може проблема да е в Евро ЦЕННОСТИТЕ ,които изповядвате .А вие "центовците" ,какви ги вършите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ахаа, значи е лошо, че ЕС предприе мерки срещу Мордор държавата - терорист и нейната армия престъпници и убийци, нападнали независима държава и избиваща населението и, разрушаваща домовете и, крадяща каквото намери там? И заплашваща и други държави от ЕС със същото? Явно копейниците или имате друг стандарт за добро или си мислите, че хората са достатъчно глупави, за да ви се хванат на опорката "дайте да си мълчим за престъпленията, че да бе стане газа по-скъп"? (Не че няма такива, които се хванаха)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
toto 2
преди 2 години
Това ,което ЕС сам си направи и най-големия му враг не би успял .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Знаем ги и вашите "видеа" и вашите "доказателства". А пък че Украйна нямала флот и авиация, но пердаши на терен пияниците, само говори колко смешна армия имат самите пияници. А вица,че не искали цивилни жертви и затова не нападали, е за слабоумни. Всеки вижда бомбардировките върху жилищни райони и цивилни! Слабоумните тpoлове с петолъчки сте доста жалки, като радиоточки сте, повтаряне на глупости до посиняване, но мисъл 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Победата на Украйна не е задължително превземането на масква. Победа над opкската армия в Украйна и изхвърлянето и от страната е търсената победа. Ти не бери грижа и не брой парите на Европа, поклоннико на Пyттю, колкото трябва, толкова ще похарчим, за да изхвърлим кремълските престъпници и убийци от границите на нападната държава! А за пPocия остава само загубата, тя нищо няма да спечели от тая война, избитите opки даже никой не ги брои, дори самите те, хилядите единици танкове, самолети, хеликоптери, бронетранспортьори и тн. - също. Но последващата световна изолация, още по-голяма мизерия, вътрешни репресии, масово обедняване и тн. са бонусите за мордорци! А най-голямата загуба, от която ги боли, е разбиването на мита за великата пиянска армия, дето уж за 2 седмици до Берлин стигала,а после Вашингтон....а те един голям украински град за,45 дни не могат да превземат, включително Харков, дето е на 40 км от границата! Не става само с пропагандичка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още