IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления*

Украинският президент Володимир Зеленски посети освободените Буча, Ирпен и Стоянка и повтори обвиненията си за извършен геноцид от руската армия

18:58 | 04.04.22 г. 61
<p>
	<em>Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън призова за събиране на доказателства за изправяне на руския президент Владимир Путин пред съд за военни престъпление, пише CNBC. "Той е военнопрестъпник", коментира Байдън по повод разпространените снимки от украинския град Буча, разположен в близост до столицата Киев.

Американският президент каза още, че случилото се в Буча е "възмутително" и определи руския си колега като "брутален човек".

Пред журналисти Байдън обеща още санкции срещу Русия, но отказа да уточни в каква насока ще са те.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в неделя (3 април) за извършен геноцид от страна на руската армия в града край Киев. Кметът на Буча уточни, че военни от Чечения са контролирали региона. Русия обаче заявява, че това е провокация на Украйна и поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата. Великобритания, която е временен председател на институцията, обаче отхвърли това искане.

Ще поискаме нова сесия за Буча, коментира по-късно говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Руската страна настоява, че е напуснала града на 30 март, а на следващия ден кметът Анатолий Федорук е потвърдил за оттеглянето на руските войски, но без да споменава за избитите по улиците на града граждани. 

Западът първо трябва да оцени своето присъствие в Ирак и Либия перди да съди Владимир Путин, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него Москва има доказателства, че обвиненията за убийството на граждани на Буча са лъжливи, посочва Ройтерс.

"Съвестта на американските политици не е чиста", заяви още той.

В крайна сметка Съветът за сигурност на ООН ще разгледа казуса с Буча и увеличаващите се доказателства за руските престъпления в Украйна, но по искане на председателя Великобритания. Заседанието ще се проведе на 5 април.

буча буча

Володимир Зеленски в Буча. Източник: President.gov.ua

Володимир Зеленски посети по-рано днес освободените от руските войски Бучи, Ирпен и Стоянка. Пред местни и международни журналисти той коментира: "Искаме да покажем на света какво се е случило в тези градове, какво са са направили руските военни, Руската Федерация в мирна Украйна".

"Това е военно престъпление и това ще бъде признато от света за геноцид. Знаем за десетки убити и измъчвани хора", каза още той и допълни, че сега целта е спешно да бъде намерено решение за Мариопул и се надява на подкрепата на Турция, посочват от сайта на украинското Президентство.

Пред журналисти в Буча той коментира, че преговорите с Русия ще бъдат много трудни на фона на това, което е видял, че са направили в града. Той обясни, че е поканил бившият канцлер на Германия Ангела Меркел и бившият президент на Франция Никола Саркози да видят какво се случва, когато се "заиграваш" с Русия, намеквайки за ветото за членството на Украйна и Грузия в НАТО през 2008 година. 

Тогава Алиансът съобщи, че вратите му са отворени за двете държави, но не даде конкретни дати. Източник на The Wall Street Journal коментира, че това е било възможно най-лошото решение за Украйна и Грузия, защото от една страна предизвиква Русия, а от друга - не дава защита на двете страни.

* Информацията е допълнена с британското предложение за заседание на Съвета за сигурност на ООН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''..."В Буча и другите ни градове бяха изгонени окупаторите. Стотици хора бяха убити. Мъчени, разстреляни цивилни. Трупове по улиците. Миниран район. Дори телата на загиналите бяха минирани! Повсеместните последици от грабежите. Концентрирано зло е посетило нашата земя. Убийци. Палачи. Изнасилвачи. Мародери. Които се наричат армия. И които заслужават само смърт след това, което направиха. Искам всяка май00ка на всеки руски войник да види телата на убитите в Буча, в Ирпин, в Гостомел. Какво са направили? Защо са били убити? Какво е направил човек, каращ колело по улицата? Защо обикновените цивилни са били измъчвани до смърт в обикновен спокоен град? Защо са удушавали жените, след като са им грабнали обеците от ушите? Как може да се изнасилват и убиват жени пред очите на деца? Да се подиграват с телата им дори след смъртта? Защо танковете са смачкали телата на хората? Какво направи украинският град Буча с вашата Русия? Как стана възможно всичко това?", попита украинският президент Зеленски, който днес посети освободения град. Вижте какво е останало от руската техника в гробището за руски танкове край Киев:https://fakti.bg/world/667428-nai-tejkata-zaguba-za-rusia-ot-vtorata-svetovna-voina-eto-go-grobishteto-za-ruski-tankove-krai-kiev
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Склеpoтикът пак се изказва неподготвен, жалко подобие на президент. Лъжите на укpoпите лъснаха и вече цял свят им се смее. Изтече видео на украинската полиция от влизането им в Буча и - изненада - по целия си път видяха само един тpyп... а минаха по СЪЩАТА улица !!! Нито следи от кръв, нито нищо !!!! Местни жители в интервютата си в същия клип не казват нищо за масови убийства - само един се оплака, че руснаците му съдрали украинското знаменце. Само пълни ***-0ти могат да се вържат на недостойните за холивуд клипчета на укpoпите, които стотици пъти досега бяха хващани в отвpaтителни фейкове, лъжи и машшшшшинации - но нищо чудно - чучулото е ***-0т !!! Дори Пентагонът отряза зъбенето на пaлякът - нямало независим източник да потвърди това - директно му казаха, че НЕ му вярват. Някой може ли да обясни защо островните обpaтняци саботираха срещата на Съвета за сигурност на ООН? От какво ги е страх, че ще кажат Руснаците? Очевидно тупкат топката, бавят мача, за да мине време... и следите от измaмата в Буча да бъдат заметени !!! Що за нормални хора могат да се вържат на това? Трyпчета, появяващи се изневиделица три дена след като руснаците са си заминали, без кръв по тях, без мъртвeшки изменения, с розава кожа 4 дни след като са "убити", че на всичко отгоре помърдват, махат с ръце и стават да си ходят след като колата с *** ги подмине?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Ама ти не си дори етнически руснак, а си мешана скара- вероятно- смеска между руснак и туркиня;0 Турчин ли си ве, ре000зак- затова ли го дуууухаш на чеченския главорез кадиров и пропагандираш в този форум нарушение на правата на жените....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ДЕКОРА БУЧА. БРОНИРАНАТА МАШИНА НА ПАРЧЕТА, А СТЪКЛАТА НА СГРАДИТЕ ЗДРАВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
САЩ няма да ни платят неустойки заради забавените изтребители F-16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
лапник . "белият свят" от бая време вече не е бял ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бай Дън не ми е фаворит, но в случая е абсолютно прав. Такива ypoди, като Пyттю, трябва да получават каквото са заслужили. Не че жужето някога ще бъде съдено, но и забрана да стъпва по Белия свят, световни форуми и всякакви събития е достатъчно за тотален комплексар, като него. Тотален игнор и на него и на обкръжението му! Населението също, щом си го избират, да си носят последствията. Достъп до белия свят само за доказано непромити хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
обръщението на байгън е за кюлханета като теб , пъпеш ... зад кулисите си внася всичко под етикета "стоки от първа необходимост" ... "ахмак" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Ти на кого ги разправяш тези, ве ***-ахмак : "САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и газ, съобщи американският президент Джо Байдън в свое обръщение, цитиран от АФП."Забраняваме целия внос на руски нефт и газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един силен удар на президента Владимир Путин", заяви Байдън в обръщение от Белия дом, като добави, че решението е взето "в тясно сътрудничество" със съюзниците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
Сатиричен скеч от октомври 2014 г., в който сегашният президент Володимир Зеленски иронизира украйнската действителност след "Майдана". "Украински студент пише писмо на роднините си в Русия" и описва Украйна - без бандеровци не можеш да направиш кариера, тук американските агенти са зад всеки ъгъл, отнемат имуществото на руснаците, както преди това на евреите, украинският президент е....Барак Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още