IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Руският президент подписа заповед, която изисква купувачите да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк"

17:31 | 31.03.22 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Русия ще спре доставките на природен газ за купувачи от "неприятелски" държави, ако те не преминат към разплащания в рубли от 1 април, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

"За да купуват руски газ, те трябва да отворят сметки в рубли в руски банки", каза Путин пред официални лица в телевизионна реч в четвъртък.

"От тези сметки ще се плаща газът от 1 април. Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на клиента на задълженията му", заяви президентът.

Купувачите трябва да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк", за да позволят замяната на чуждестранна валута с рубли за сетълмент, съгласно заповед, подписана от Путин.

Заповедта определя механизъм, съгласно който купувачите трябва да прехвърлят чуждестранна валута по специална сметка в руската банка, която след това ще изпрати рубли обратно на чуждестранния купувач, за да плати за газа.

"Ако подобни плащания не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация", коментира руският президент, цитиран от Ройтерс.

Путин заяви още, че Русия ще продължи да доставя газ в договорените количества и на договорените цени, които са доста под спот цената, предава "Интерфакс".

Договорите на "Газпром" с европейски контрагенти са актуализирани и допълвани десетки пъти, като основата за ревизия са били както преговори между страните, така и промени в европейската регулаторна рамка. Сега руското законодателство се променя, отбелязва руската информационна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че системата за конвертиране на плащанията за газа в рубли ще бъде "проста, разбираема, прозрачна и осъществима за европейските и международните купувачи". Той обясни също, че новите правила за плащане няма да влязат в сила от 31 март, тъй като "плащането и доставките са процес, който се удължава във времето".

Русия доставя около една трета от природния газ за Европа и затова енергетиката е най-мощният лост, с който Путин разполага, за да се опита да отвърне на масовите западни санкции заради нахлуването му в Украйна.

Решението му да наложи плащания в рубли подкрепи руската валута, която падна до исторически ниски нива след инвазията в Украйна на 24 февруари, но впоследствие се възстанови.

Западните компании и правителства отхвърлиха този ход като нарушение на съществуващите договори, които са определени в евро или долари. Министърът на икономиката на Франция каза, че Франция и Германия се подготвят за сценарий, при който руските газови потоци може да бъдат спрени - стъпка, която би хвърлила Европа в пълна енергийна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Има и по-зле: "Вернувшиеся с Украины наемники, признались, что ветераны армий США и НАТО слишком изнежены для этого конфликта. Смертоносные ракетные атаки и риск получить пулю в спину от своих - вот что ждет так называемых легионеров"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Незная какво ще го прави, но ако се случи ние здраво ще го духаме! Жан Виденовата зима ще ни се струва като почивка на Карибите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 2 години
Да изчакаме по конкретна информация , но към момента изглежда по скоро като затягане на валутният контрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Всъщност, идеята не е контрагентите на Газпром да плащат в рубли, а да се отнеме целия кеш от Газпром под формата на щатски долари и евро, а по балансите на компанията да останат рубли. Честито на всеки, "инвестирал" в Газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Като че ли никой от пишещите тук не знае, че основната лихва в русия е 20 процента. Каква икономика бе хора, това си е най-малко 30% инфлация на година. Само за една седмица от 24.02.2022 г инфлацията е била 16 процента. руската преса отбелязва "ажиотажа свърши, цените останаха".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
САЩ пак прецакаха всички, купуват от Русия каквото си поискат въпреки санкциите. Схемата е била разработена от финансовото ведомство, с нея се заобикалят банките, на които бяха наложени санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Путин ги изигра !!! Ако продаваш евро, натъкваш се на неизгоден курс! Ако продаваш стоки в Русия за рубли - изгодно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Инвестора, на Путин трябва паметник да му въздигнете! Има ли тая дума, има лавина посещения и дуели :) Има оборот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Лично участвам в периодичното пускане на завод с не точно непрекъсваем процес, след месечни профилактики. Идея си нямаш, какви проблеми, аварии, поражения на качеството и производителността на труда... А сега, си представи заводи с непрекъснат цикъл. ВСИЧКО, нормално работещо, се налага да се демонтира, да се изхвърля, да се заменя с ново, а ТОВА, ПРИ НАПЪЛНО РАБОТЕЩА В НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ, ИКОНОМИКА, ОТНЕМА ГОДИНИ. Спираш "за малко", оказва се завинаги, чакаш месеци да изстине, че да можеш първо да го разглобиш...Ей, вие книжните плъхове, живеете в измислен свят и нямате минимална даже представа, какви щети нанасяте. Прочее, като си спрете заводите, за възстановяването, вече и д/у-*** ще давате, тройно по-скъпи, и на Америка, И на Китай, И на РУСИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Прелестна, Франция и Германия работели, нямало да плащат с рубли, ама можело да им спрат заводите, пък те трябвало да бъдат готови... Няма лошо, да спират, ако така е решило държавното ръководство. Тъкмо, работниците ще излязат по улиците и няма да се наложи Путин да вкарва войски, за да ги превзема. Те вече са превзети отвътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още