IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен „ирански“ сценарий

При него агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм

10:50 | 25.03.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това, което се променя, е не толкова руската политика, а руската мощ: цената на трудния напредък е непрекъснатото изтощаване на икономиката, забавянето на технологичната модернизация и дългосрочното отслабване на военния потенциал на Москва. Този сценарий не е страхотен за западните и тихоокеанските демокрации, но не е и ужасен: срещу една стагнираща Русия САЩ биха могли да се справят достатъчно добре при продължително съперничество.

Има и трети, по-мрачен сценарий: „Техеран на Волга“. При него изолацията и радикализацията вървят ръка за ръка. Образованите, мобилни руснаци напускат страната, освобождавайки режима от най-отявлените му либерални критици. Привържениците на твърдата линия приемат „икономиката на съпротива“, основана на самодостатъчност и избягване на "замърсяващото" влияние на Запада. Агресивните вътрешни чистки, безмилостната пропаганда и раздухването на войнстващ национализъм създават руски вариант на фашизъм. Когато Путин в крайна сметка пада, той е заменен от също толкова репресивен, амбициозен и ксенофобски лидер.

Така Русия се превръща в свръхсилен Иран с ядрени оръжия - страна, която е трайно отчуждена от света и компенсира слабостта си със засилена войнственост. Вместо да се оттегли от конфронтацията си със Запада, тази Русия може да ескалира борбата – преследвайки широкообхватни програми за саботаж в Европа или по-агресивно насочване на своите кибероръжия срещу цели в САЩ и други демократични страни.

Реалността в крайна сметка може да се отклонява от всеки от тези сценарии, разбира се, но упражнението илюстрира два важни момента.

Първо, Вашингтон трябва да започне да мисли сериозно за дългосрочната траектория на Русия. През 1989 г. администрацията на президента Джордж Буш-старши тихомълком създаде група за планиране, за да обмисли какво може да се случи на фона на разтърсващите промени в Съветския съюз. Независимо какво ще се случи в тази криза, Русия е достатъчно голяма и мощна, за да бъде траекторията й жизненоважна за цялостното здраве на международния ред – което означава, че САЩ трябва да са готови за всяка посока, която страната поеме.

Второ, внимавайте какво си пожелавате. САЩ и техните съюзници с право използват опустошителни санкции, заедно с упоритата украинска съпротива, за да наложат тежка цена на този руски режим, който грубо наруши основните норми на международното поведение. Отстъпките и военната намеса са единствените очевидни, но отблъскващи, алтернативи на тази политика. Ние обаче едва започваме да обмисляме какви могат да бъдат дългосрочните последици.

Дори и в най-добрия сценарий, САЩ ще се изправят пред огромни предизвикателства, помагайки на либерализираща се Русия след авторитарното управление. По-достоверно е Вашингтон да се сблъска с непокорна, може би дори още по-радикализирана Русия. Войната в Украйна в крайна сметка ще приключи, но проблемите на Америка с Русия може би тепърва започват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Според мен третият сценарий е най-вероятен.И проблемите с Русия тепърва започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Събраха се местните полезни и.диоти на натовската пропаганда и стигнаха до консенсус, че няма начин руснаците да спечелят войната. Надъхаха се, решиха че даже ядрена война е за предпочитане пред победа на врага и доволни се разотидоха. Ето ви сега и от мен един невероятен сценарий - Путин гони всички русофоби в ЕС и поема контрол над границата. В украина остават само прорускo население. В ЕС изобретяват реактор работещ на омраза и русофобия, за да покриват нарастващите си енергийни потребности. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
многодобре
преди 2 години
вие двама май си вярвате. Ми то няма нужда да ви говори човек. Осем години се пропускат от вашите "демократични" медии и така виждаш ли На Путин му хрумва и навлиза в Украйна. Вчера в Донбас е имало група от чужди медии, желаещи да видят какво се е случвало там във времето преди конфликта. Вярно че пропагандната машина е добре смазана с долари и ще е трудно да се провре истината, но знаете, че та, истината, няма как да бъде спряна. Вярно е също и това, ча празноглави кратуни като вас това няма да ги интересува, защото не ви върши работа. Няма как да сте полозни т р о л ч е т а, ако се съобразявате с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Да, да- точно това пропагандира ''Доктрината герасимов'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Хаха, и. Di0t. Тия глупости за фашисти в Украйна вече вървят само сред най debiлните оркиЕдинствените нацисти по всяко описание на тая дума са в Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия лъжи вече не вървят, цял свят видя кои са фашистите, обстрелващи и избиващи мирни жени и деца и сриващи домовете им! Презрени токсични yтaйки с петолъчки, досвидания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ако Путин не спечели в Украйна, за Русия е възможен ирански сценарий == от форте-фортисимо ще минете на пиано-пианисимо... още малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
многодобре
преди 2 години
"Светът е смаян от борбата на Украйна за оцеляване." Скоро време светът ще бъде смаят и от факта, че всичките му медии са го лъгали през цялото време та дори и от самото начало на 2014, когато фашисти взеха чрез преврат властта в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само дето няма никакво АКО, пPocия вече загуби войната, оттук натам е само агония. До вчера украинците бяха унищожили 530 танка 108 самолета, 120 хеликоптера, 5 кораба, 80 цистерни, около 70 ракерни комплекси, около 100 единици специализирана ехника, 1800 бронирани машини тип БТР, около 700 джипа и тн. Opките са абсолютно демотивирани, някои се предават, други отказват да се бият, абсолютно неподготвени са, нямат дори храна и гориво достатъчно, необучени и нежелаещи да умират за на жужето лъжите. Въоръженивто е стари тенекии от 20ти век, които биват разцепвани само от малки преносими модерни западни системи. 5 opкски генерала вече умряха, отивайки при частите да ги мотивират и да разберат какво става. Вчета opкски войник по телефона се оплака, че казал на генерала, че няма бронежилетка за него, а оня му казал крепись, сьiнок. Единственото нещо, което opките успешно правят, е да бомбят отдалеч, но така война никой не е спечелил. В същото време украинците стават все по-уверени, все по-сигурни в успеха, продължават да получават оръжия с които буквално изтърбушват opките, а броят на записалите се в армията или териториалната отбрана расте всеки ден. Конвенционално войната за пPocия вече е загубена, както и цялата легенда и митове за величието на opкската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Рашастан не е ***-я. Запиши си го това на носа :)Всички тия комплексирани автократи доведоха държавите си до просешка тояга. Ерво изходът е ясен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още