IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия смятат, че Украйна разработва собствено ядрено оръжие

В ТАСС обясняват нападенията над украинските ядрени централи с плановете на Киев да обогатява уран

14:37 | 06.03.22 г. 114
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски по време на Мюнхенската  конференция през февруари за смяната на ядрения статут на Украйна не са случайни, пише в анализ руската държавна информационна агенция ТАСС. Според него от 1994 година, когато Киев подписа Договора за неразпространение на ядрено оръжие, страната е започнала да разработва собствени ядрени оръжия.

Украйна предаде своя ядрен арсенал по силата на споразумение между Русия и Запада през 1994 година. В страната се намираше около 1/3 от съветското ядрено оръжие. Ако то беше останало в обявилата независимост страна, то Украйна щеше да бъде третата ядрена сила в света.

В Мюнхен Зеленски коментира, че Украйна ще счита споразумението за предаване на ядрените оръжия, подписано в Будапеща, за недействително, ако не получи гаранции за сигурност от Запада. Малко по-късно Москва започна военна инвазия на територията на Украйна.

В Русия опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави, използвайки уран и плутоний, както и достъп до различни технологии от Запада. Активността в тази насока се е повишила след 2014 година по секретно разпореждане на бившия президент Петро Порошенко, твърдят още в Москва.

ТАСС цитира и западни анализи, но без да уточнява авторството им, че Украйна има възможност да изработи собствено ядрено оръжие, използвайки плутония от хранилищата за отработено ядрено гориво, които се намират в страната. Според източник на агенцията от руските ведомства на украинските учени би отнело няколко месеца, за да извършат тази задача. 

Според руската информация и САЩ са доставили количества плутоний на Украйна, нужни за тази дейност.

Основната част от разработките се правят в научния център в Харковския физико-технически институт, тъй като има база, която позволява широк спектър от изследвания на ядрени материали, които да се използват за разработка на оръжия. Съдействие оказват и други научни организации, включително и Института по безопасност на ядрените електроцентрали в страната.

Малко по-късно украинската информационна агенция Униан съобщи за обстрел на института в Харков.

Цялата документация по тези проекти е пренесена от Харков и Киев в Лвов. Информация се съдържа и в Запорожката АЕЦ.

Една от възможните площадки за разработване на ядрено оръжие е затворената АЕЦ "Чернобил", се твърди още в материала, публикуван в ТАСС. Районът е подходящ, защото повишения гама фон след аварията на централата би прикрила подобна дейност.

Припомняме, че АЕЦ "Чернобил" беше една от първите цели на руските военни. Заради навлизането на тежката техника радиационния фон се повиши няколко пъти и повдигна опасения в Европа за нова ядрена заплаха. В момента под руски контрол се намира и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ. Дейността на централата се обезпечава от украинските служители, сочат съобщения на украинския ядрен регулатор.

Нападенията над ядрените обекти на Украйна предизвикаха остри критики от страна на ядреното общество.

Украйна е активирала и дейности по проучване на дълбоките слоеве на действащи уранови мини в страната. Водени са разговори с международни компании за създаване на предприятие за обогатяване на уран. Паралелно в страната тече програма за модернизацията на въоръжението, посочват още от държавната агенция.

В материала се отбелязва още, че през декември 2013 година Украйна е договорила с Турция сътрудничество във военната сфера, включително и с компании като "Южмаш" и КБ "Южное", които са били част от предприятията, създали съветския ядрен арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
До тук единственият който съм видял да се радва на войната е Соларката дето потрива ръчички да купувал след това обезценени руски компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
:) Напълно си прав. Аз все още не мога да си обясня как има хора които се радват на войната. Радват се на това кой колко ракети за смърт имал и каква армия е струпал в друга държава. Дори са способни да му ръкопляскат. Това е някакъв извратен садизъм да се радваш от смъртта и нещастието на други. Просто нямам думи :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейниците тpoлове днес много активни, явно са ги изкарали с правата лопата на двойна смяна, че нещата не вървят на добре, opките атакуват всякакви граждански сгради, включително болници и детски градини и пак не могат да превземат един голям град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
то даже не е нужно да гадаеш... ей го примера тук... МавиГъз е станал човек, щото дядо му-коняра, е бил приятел с един 9то септемврийски превратаджия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
кво ще направят.. ще си турят по един фес и ще ни обяснят на кратко как сме ги провокирали! ... ще открият че в беляНЕ правим атомна бомба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Още чакам руските пропагандатори да ми отговорят как биха постъпили ако Турция започне да "освобождава" турското население в България или пък ние започнем да "освобождаваме" българското население в Сърбия или Македония ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Това нападение си е най-обикновенна агресия срещу друга държава в стил Сталин/Хитлер срещу Полша която трябва да бъде наказана. Всички проблеми трябва да бъдат решавани по мирен път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ако онзи другия луд от югоизток нападне Кърджали и нагоре ти какво би направил ? Ще се биеш за родината , ще избягаш на запад , ще избягаш в Русия ? А ако ние например за 5-ти път нападнем Македония и Сърбия за да си вземем покрайнините (защото "евентуално ги тормозят) как би постъпила Сърбия или Македония ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
А пък аз си мисля,че самолетите им под 6км просто ще бъдат свалени. Нищо не пазят най-безогледно убиват невинни. Ти на мястото на Украйна ако беше как би постъпил ? Договорът от 1994-та нарушен. Крим окупиран после Донецк и Луганск после атака към твоята държава. Какво би направил ? Ще се предадеш и ще станеш поредната марионетна държава тип Беларус ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
А тук знака за равенство Ирак = Украйна си го сбъркал. Ирак беше агресор и нападна Кувейт а преди това и Иран. Кажи кого нападна Украйна :) Няма място за равенство тук в никакъв случай. Давай другата опорка да я развенчавам. Напомням ти ,че агресорите губят винаги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още