IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Украйна наистина да влезе бързо в ЕС?

Тежката работа едва сега започва

20:39 | 03.03.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На фона на продължаващата война в Украйна президентът на стараната Володимир Зеленски направи исторически опит да я доближи до членство в Европейския съюз (ЕС). На 28 февруари Зеленски подписа официална молба за присъединяване към ЕС, с което постави началото на дългия и сложен процес на присъединяване. На следващия ден Европейският парламент (ЕП) официално подкрепи молбата на Украйна.

"Както ясно се посочва в нашата резолюция, ние приветстваме молбата на Украйна за получаване на статут на кандидатка и ще работим за постигането на тази цел", заяви председателят на ЕП Роберта Мецола, цитирана от БГНЕС.

Въпреки категоричната подкрепа на Украйна за членство в ЕС и официалната подкрепа на ЕП обаче, пътят на Украйна към ЕС едва започна, като успехът е несигурен, а сроковете - неизвестни.

Може ли Украйна да влезе в бърза лента за членство в ЕС?

ЕП одобри кандидатурата на Украйна на 1 март, но в действителност това е предимно символично послание. Всяко решение, свързано с разширяването на ЕС, трябва да бъде одобрено с единодушие от 27-те страни членки на блока. Освен това присъединяването е дълъг и криволичещ процес, който включва детайлна техническа подготовка и обикновено отнема години, като се извършват проверки и е възможно да се наложи вето на всяка стъпка.

Сърбия и Черна гора, първенците от Западните Балкани, преговарят вече десетилетие, а краят не се вижда. Други две държави от Западните Балкани - Северна Македония и Албания, са кандидатки съответно от 17 и 8 години и все още дори не са започнали преговори за присъединяване.

Може ли Украйна да стане кандидат за членство в ЕС "за една нощ"?

При нормални обстоятелства всяка европейска държава, кандидатстваща за членство в ЕС, трябва да отговаря на т.нар. "Копенхагенски критерии", които гласят: Членството изисква страната-кандидатка да е постигнала стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, зачитането и защитата на малцинствата, наличието на функционираща пазарна икономика, както и способност да се справя с конкурентния натиск и пазарните сили в рамките на Съюза. Членството предполага способността на кандидата да поеме задълженията, свързани с членството, включително придържане към целите на политическия, икономическия и паричния съюз.

Кандидатът обикновено подписва споразумение за асоцииране с ЕС като първа стъпка, която Украйна е изпълнила. След като дадена страна официално подаде молба за членство, Европейският съвет изисква от Комисията да изготви становище относно готовността на страната да започне преговори. След това Комисията издава препоръка дали страната да започне преговори за присъединяване. Обикновено Съветът приема тази препоръка, като по този начин страната става официален кандидат за членство в ЕС.

В случая с Украйна не е напълно невъзможно (макар и все още да не е много вероятно) страната да получи бързо статут на кандидатка като политическо послание, но това е трудно предвид дългогодишната умора от разширяването и скептицизма в някои държави членки. Макар че те може да са склонни да го оставят за кратко настрана предвид драматичните обстоятелства и преобладаващите симпатии и подкрепа за Украйна, подобно решение несъмнено ще даде да се разбере, че останалите стъпки трябва да следват нормалния си път.

Последна актуализация: 05:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
а кой е 51вия, неграмотен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Може ли Украйна наистина да влезе бързо в ЕС?Ами може то и тия от Африка може ,т.с. те си влязоха ха без да питат де ,ама тогава още някой ще напуснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
по-добре я приемете за 52 и щат на америка ... символично ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Даже със задна дата да влезе - гномът ще си изгризе чорапите чак тогава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още