IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна призова за още санкции срещу Русия след "варварска" атака над Харков

Според областния управител на Харков руските ракетни атаки са ударили центъра на града, жилищни райони и сградата на районната администрация

11:37 | 01.03.22 г. 11
<p>
	Последици от обстрел в Харков. <em>Снимка: УНИАН</em></p>

Последици от обстрел в Харков. Снимка: УНИАН

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за още международни санкции срещу Русия след „варварската“ атака над град Харков, съобщава The Guardian.

Варварски руски ракетни удари върху централния Площад на свободата и жилищни райони в Харков. Путин не може да пречупи Украйна. Той извършва още военни престъпления от ярост, убива невинни граждани“, написа Кулеба в Twitter.

Светът може и трябва да направи повече. Увеличете натиска, изолирайте изцяло Русия“, написа още той.

Областният управител на Харковска област Олег Синегубов заяви, че руските ракетни атаки са ударили центъра на втория по големина град в Украйна, включително жилищни райони и сградата на районната администрация.

Синегубов каза, че Русия е изстреляла ракети Град и крилати ракети срещу Харков, но защитата на града все още устоява. „Подобни атаки са геноцид срещу украинския народ, военно престъпление срещу цивилното население“, каза той.

Във видео, публикувано в социалните мрежи във вторник сутринта, той казва, че е твърде рано да се знае броят на жертвите.

Той сподели видео, което показва как сградата на районната администрация е ударена от ракета и се взривява. Ройтерс не е успял веднага да провери истинността на видеото.

Междувременно съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че Русия целенасочено обстрелва градове, включително жилищни райони и цивилна инфраструктура, за да сее паника сред украинците.

Завесата се спусна. Русия активно обстрелва градски центрове, нанася преки ракетни и артилерийски удари върху жилищни райони и административни обекти“, заяви съветникът Михаило Подоляк.

Целта на Русия е ясна – масова паника, цивилни жертви и повредена инфраструктура. Украйна се бие с чест“, допълни той.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи военните възможности на съседната страна и да залови опасни националисти.

Кметът на Мариупол днес сутринта също заяви, че южният пристанищен град е под постоянен обстрел, който е убил граждани и е унищожил инфраструктура.

Имаме жилищни квартали, обстрелвани от пет дни. Удрят ни с артилерия, обстрелват ни с ракети Град, удрят ни с военновъздушни сили“, каза Вадим Бойченко в излъчване на живо по украинската телевизия.

Имаме унищожена цивилна инфраструктура – училища, къщи. Има много ранени. Има убити жени, деца“, допълни той.

В същото време походът на Русия към Киев не е напреднал много през последните 24 часа заради логистични затруднения, а армията е увеличила използването на артилерия на север от столицата, показват данни на британското военно разузнаване.

Руското настъпление към Киев е постигнало малък напредък през последните 24 часа вероятно в резултат на продължаващи логистични трудности“, заяви британско минситерство на отбраната.

Руските сили са увеличили използването на артилерия на север от Киев и в околностите на Харков и Чернигов. Използването на тежка артилерия в гъсто населените градски райони увеличава силно риска от цивилни жертви“, допълват от министерството.

Русия не е успяла да поеме контрола над въздушното пространство над Украйна, което доведе до промяна към нощни операции в опит да се намалят загубите“, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
serafima
преди 2 години
Никога и никъде войната не е друга освен жестока. А най-добре го знаят руснаците. Оттам е и песента "Хотят ли русския войны?" Над 22 милиона жертви и знаем как по време на ВСВ. При подтикнатата от САЩ революция на Майдана ОЩЕ през 2013 г. - помните Виктория Нюланд "*** the EU", и досега държавата не се въздига, а все повече запада - украинци показаха какво значи жестокост. И НИКАКВИ МИРОЛЮБИВИ "демократични" организации не потърсиха отговорност И ДОСЕГА за десетките живи изгорени хора в Профсъюзния дом, между които и една бременна жена и за издълбаните с лъжици очи на руски войници!!!! Знаем за проявите на фашизма по време на ВСВ там. Има си корени.КОГАТО ЗАТВАРЯШ ОЧИ за ЕДНИ БЕЗОБРАЗИЯ, отваряш път към други. Още в библията е казано, да не говорим за човещина и етика.НЕКА НЕ ГЛЕДАМЕ според интересите на определени сили на Запад към конфликта. Защото вижте как се усукват и пазарят иначе строго насочени съм санкции към Русия! Ами хайде де, щом смятата, че това е средството. При първите санкции положителното беше диверсифицирането на икономическата дейност на Русия и разширяване на връзките с други държави в света. НЕКА НАДСКОЧИМ техните интереси! Нашите, човешките, са други.Щом искат, западняците нека си купуват втечнения газ от САЩ - нали това е целта, да изместят руския, ДОРИ ГЕРМАНИЯ ЗАБРАВИ в страх за Северен поток 2. НО ПО-СЛАБО световно управление и на НАТО/ФАЩ не сме виждали. ЖАЛКО!!!! МНОГО ЖАЛКО!!! А се налагат в света като ГОСПОДАРИ, не ТЪРПЯЩИ никакви възражения. Да бяха помогнали на Украйна икономически да укрепне през последине ОСЕМ години, през които им объркват живота.И моля, моля, (д)русофобите, насъскани срещу Русия и Путин да не бързат да ме причисляват съм "противниковия" лагер. Те това си могат и така са им казали. Първо, съм заклет пацифист (ИМА И ТАКИВА) и второ, не по-малко влияние от това на Русия имам от присъствие в САЩ.Забелязвам, че късният ЕС е по-неприятен от късния ССССР. Нямаме световни водачи и стратези.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още