IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва в главата на Путин?

Наблюдавайки хаотичното поведение на Путин, може би е време да преразгледаме допускането, че руският президент е хладнокръвен и разумен държавник

20:20 | 28.02.22 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Полудял ли е? Болен ли е? Още ли е рационален играч?

Наблюдавайки хаотичното поведение на Владимир Путин, подпухналото лице, безпардонните телевизионни бръщолевения, а сега и ядрената заплаха, може би е време да преразгледаме допускането, че руският президент е хладнокръвен държавник, взимащ логични, макар и силно нежелани, решения.

Трудно е да си представим какво полезна роля могат да изиграят ядрените оръжия в инвазията на Украйна – тъй като всяка атомна детонация толкова близо до дома ще причини смърт и зараза сред собствените му войници, а и у дома в Русия. И ако използва ядрени оръжия срещу Запада, който не се е намесил военно в защитата на Украйна, ще рискува ответни мерки, които в крайна сметка могат да унищожат планетата, пише гост-редакторът Пол Тейлър за Politico.

Въпреки това ето, че той заплашва да направи именно това.

Практично погледнато, ядрените оръжия като цяло се ползват за едно нещо: да възпират използването на други ядрени оръжия. Руската военна доктрина обаче наскоро въведе нов потенциален рационал: „с ескалация към деескалация“, заплашвайки с ядрен удар, за да накара противника да отстъпи в конвенционална битка. Теорията обаче никога не е била прилагана на практика, дори толкова близо до родината.

Може би Путин възстановява т.нар. „теория на лудия“ на Ричард Никсън, при която тогавашният президент на САЩ се опита да накара северновиетнамците да повярват, че е готов да натисне копчето, надявайки се, че ще подплаши към масата за преговори.

Дали е истина или блъф, ядреното предупреждение на Путин сложи край на една седмица на все по-патологично поведение от лидера на Кремъл, люшкайки се от привидна отвореност към преговори до пълномащабна инвазия на Украйна на четири фронта, докато в същото време заплашва света с масово унищожение.

Признаците за хаотичното състояние на духа на руския президент започна с начина, по който прие посещенията на френския и германския лидери, принудени да седят на другия край на 4-метрова маса, очевидно като предпазна мярка срещу Covid-19, макар че това не го спря да прегърне беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Крайната форма на социална дистанция предизвика въпроси за здравето на самия Путин, засилени от необяснимото ми подпухнало лице, която според лекарите може да е сигнал, че президентът взима стероиди за необявено медицинско състояние.

Странното му поведение бе включено и в публичното унижение на ръководителя на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин по време на излъчваното заседание на съвета за сигурност на Путин, където президентът седеше като учител на бюрото си, а министри, генерали, съветници и шпиони бяха седнали като публика около него, редувайки се да го брифират от подиум. Снимки, публикувани по-късно, показаха, че тази среща е включвала крайна социална дистанция, а Путин е седял на малко бяло бюро на единия край на голяма зала, далеч от събраните лица.

Путин потропваше с пръсти нетърпеливо, оглеждайки ръцете си и втренчвайки се в тавана по време на 4-часовата сесия. Характерът на авторитарното му управление бе разкрито в пълния му леден блясък, когато попита Наришкин дали ще препоръча официално признаване на „независимостта“ на двата отцепили се региона в Източна Украйна.

„Говорете ясно, Сергей Евгенович, просто кажете: да или не“, поиска Путин, докато шефът на външното разузнаване нервно заекваше, търсейки правилния отговор, а след това случайно даде грешния: че би подкрепил присъединяването на регионите към Русия.

Очевидно раздразнен, Путин изстреля: „Не говорим за това. Говорим дали да признаем тяхната независимост. Да или не“.

В нацистка Германия или в Ирак на Саддам Хюсейн мерзавецът щеше да бъде изведен и разстрелян, вероятно така, че да бъде чуто от колегите му и да предизвика ужас в сърцата на други потенциални противници. В Русия на Путин дългогодишният сътрудник на президента все още е жив и на поста си.

Но посланието беше ясно.

В клиничната психология параноиците обикновено обвиняват предполагаемите си преследвачи, че правят точно това, което самите те планират. Путин неправдоподобно обвини Украйна, че трупа войски на границата на отцепилия си регион Донбас, за да извърши „геноцид“ срещу рускоговорящите – сякаш криво огледало на собствените му намерения.

Телевизионните му изказвания, в които определяше избраните лидери на Украйна като наркомани и неонацисти, предизвикаха съмнения дори след подкрепящите го руснаци за психическото му състояние и здраве. Това бе нещо повече от обикновена измама. Тя предположи някои елементи на самоизмама.

Западните представители, които са си имали работа с Путин или са го наблюдавали отблизо, отбелязват промяна в отношението и поведението му. Финландският президент Саули Нинистьо, който поддържа редовен диалог с руския лидер от години, видя нов, агресивен тон, когато защити суверенитета на Финландия по време на телефонен разговор наскоро.

„Това бе промяна в поведението му и от това бих предположил, че иска да бъде много решителен, иска да звучи като такъв. Това е различно поведение“, каза той за CNN.

Каквото и да е здравословното състояние на Путин, дали е физически болен, психически нестабилен или само рационален, но опасен, за нас има сериозни последици.

„Лидерът на Кремъл е затънал в параноично мислене, в което вярва, че Украйна не трябва да съществува и че Русия трябва да управлява света, ако не целия, то поне част от него“, казва ветеранът дисидент и съосновател на забранената руска организация за човешки права Memorial Лев Пономарьов за италианския La Repubblica. “Това може да ни въвлече в Трета световна война или дори ядрен конфликт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 7
aldy
преди 2 години
Героизмът на нацитата се състои в ползването на живи щитове от населението, разполагане на позиции в жилищни квартали, в болници, училища. И недопускане на населението да напусне населените места, въпреки осигурените коридори за евакуиране от страна на руските части. Точно по тертипа на хитлеристите при "отбраната" на Берлин. Почеркът е един и същи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Вестор някой помпи оценките. През оназиработа ми е. Аз по-голям гаалфон от пу'тинка не бях виждал. Да остави активи на РЦБ за 360 млрд долара в американски банки и сега да ги гледа през крив макарон. И сега конфискува 80% от приходите на експортьорите и им дава рубли по неговит си курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Вестор някой помпи оценките. През оназиработа ми е. Аз по-голям гаалфон от пу'тинка не бях виждал. Да остави активи на РЦБ за 360 млрд долара в американски банки и сега да ги гледа през крив макарон. И сега конфискува 80% от приходите на експортьорите и им дава рубли по неговит си курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 11
aldy
преди 2 години
Какво се случва в главата на недобитите нацита днес, които започнаха да гонят руски студенти, само защото са руснаци? Които не им мигна окото за избитите недочовеци, все цивилни жители и над 100 деца в ДЛНР? Които подкрепят нацитата, гордо носещи пречупения си кръст? Европа търси реванш. Но май ще получи обичайния ритник. За Путин и Русия Окраината е само един начален епизод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 13
penman
преди 2 години
Жалко, че такъв луд е начело на велика страна като Русия. Лошо е и това, че се е обградил само с абсолютни послушници. Запитан от журналисти преди време, дали би изпълнил авантюристична заповед, дадена му от Тръмп (и на него му хлопаше дъската), нач. щаба на Пентагона отговори с не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
"Абсолютный героизм Украины. И контраст между нашими двумя странами. Прекрасный, мужественный, воюющий вместе со своим народом Зеленский ПРОТИВ прячущегося в бункере озлобленного Путина. Сплоченные, героические украинцы, готовые жизнь отдать за свою свободу, превратившиеся в мощнейшую нацию, ПРОТИВ пассивных, атомизированных, напуганных и промытых пропагандой россиян. Два мира, две страны с совершенно противоположным зарядом. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
Setver
преди 2 години
Путин отдавна е решил какво да направи. Все още сме на етапа с шоуто, но скоро може да започне зарята и демократизирането на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
хехе , селттак шуменски , велик си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
red6
преди 2 години
Защо цензурирате пуууутяяяяя?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
red6
преди 2 години
Инак *** съвсем е изпляскал. Хубавото е, че така му го нашляпаха и Украинците и Запада, че няма накъде повече :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още