IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готова ли е Европа да плати цената на тежките санкции срещу Русия?

Енергийният сектор поражда най-много въпросителни

20:07 | 22.02.22 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

ЕС повишава перспективите за някои санкции срещу руския нефтен и газов сектор, но те изглежда няма да се прилагат незабавно за директните продажби на въглеводороди в Европа. Шагина от Финландския институт по международни отношения посочва, че една от възможностите в дневния ред на ЕС е ограничаването на продажбите на европейски технологии за нови газови проекти.

Фон дер Лайен коментира пред германската обществена телевизия ARD в неделя, че европейските санкции ще засегнат „всички стоки, които правим, от които Русия спешно се нуждае, за да модернизира и диверсифицира икономиката си, където ние сме глобално доминиращи и те нямат заместител“.

В този смисъл санкциите на ЕС звучат подобно на неконфронтационните санкции от 2014 г., които бяха насочени към способността на Русия да купува технологии за дълбоководни и арктически нефтени сондажи. Възможно е обаче да има известен натиск върху европейските компании: Shell и Total участват в проекти за втечнен природен газ в Русия.

По-широкият политически въпрос е дали гражданите на Западна Европа са готови да направят жертви за Украйна.

Игрите на Китай и САЩ

Американските сенатори обсъждат дали да включат т.нар. „вторични санкции“ в пакет, който да възпира Русия от по-нататъшни действия. Тези метасанкции, които САЩ вече използват срещу Иран и Венецуела, дават на Вашингтон властта да наказва всеки по света, който прави бизнес с конкретни компании или сектори, които вече са под санкции на САЩ.

Според запознати източници на медията европейските служители умоляват американските законодатели да не правят това поради негативния ефект, който това може да има върху компаниите и търговията в ЕС.

Според експерти санкциите на ЕС и САЩ няма да са достатъчни. Вместо това би трябвало да се купува повече от други страни по света поради глобалния характер на веригите на доставки. Например ако САЩ наложат санкции на руската платина - рядък метал, използван в автомобилната индустрия, Русия все още може да продължи да продава платината си на азиатски страни, които след това могат да препродават преработения продукт в САЩ и Европа.

Въпреки че Пекин мълчи що се отнася до напрежението в Украйна, китайското външно министерство се обяви срещу потенциални санкции срещу Русия. „Китай се противопоставя на безпричинното използване или заплахите от едностранни санкции в международните отношения“, каза миналата седмица говорителят на външното министерство Уън Уънбин.

Решаващ въпрос за Запада остава как да определи времето и да наложи точния размер на санкциите срещу Москва за максимално възпиращ ефект. „Важно е да запомните, че целта на този пакет от санкции е различна от 2014 г.: ... става дума за възпиране. Възпирането е, когато санкциите са склонни да работят“, казва Шагина.

Брюксел също трябва да изработи тежки варианти за санкции, за да отстоява позициите си в дипломатическите дискусии, за да не се окаже, че при престрелка е извадил нож.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Моят приятел georgi_shum е готов! Evlogi също! Стоенча и дружина - псолютно! От изредените само Гошето може и да има с какво, но има време да размисли... Другите нема с какво - ни да плащат, ни да мислят. Да му мисли Европа... само да уточниме кой и как (в Европа, щото самата Европа не е некъв субект, а географско понятие) ше плаща... щото едно е да мислиш, а друго - да плащаш. Сега сички яко смело мислят, ше чекаме да видиме кой и с какво ше плаща, щото тая работа не е като оная... Аз лично най мразим да плащам... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Готова - неготова, цената е много по-малка в сравнение с десетки хиляди избити, завзета земя, изгорени домове и прогонени хора. Нищо не трябва да се дава на тия мpъcни нагли убийци и крадци! Да *** в собствените си изпра.жнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
освен че е наведена , европа сега ше се фане и за палците за кефа на сащовете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още