IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразказаната история на украинската криза

Русия или получава влиянието, което иска, с мирни средства, или го получава със сила, казва Олех Волошин, един от съюзниците на Кремъл в Украйна

17:50 | 07.02.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Големите войни често започват от на пръв поглед малки събития. Убит херцог. Ядосан папа. Вярата на самотен крал, че съперниците му не играят честно. Когато историците изследват защо армиите в Европа са започнали да се събират през 2021 г., интересът им може да се насочи към тийнейджърка, кръщелница на изолирания суверен на Москва.

Името ѝ е Дария, млада украинка със срамежлива усмивка и големи кафяви очи. Когато тя се ражда през 2004 г., родителите ѝ помолили своя приятел Владимир Путин да я кръсти в православната традиция, която всички споделят. Бащата на момичето Виктор Медведчук е близък с Путин от десетилетия. Почиват заедно на Черно море, имат бизнес, обсебени са от връзките между техните страни и западните сили, които ги разделят, пише американското списание Time.

„Нашите отношения се развиват повече от 20 години“, казва Медведчук в рядко интервю от миналата пролет. „Не искам да кажа, че използвам тази връзка, но може да се каже, че е част от моя политически арсенал“, допълва той.

Путин би могъл да каже същото за Медведчук. Той е силен глас на руските интереси в Украйна. Политическата му партия е най-голямата опозиционна сила в парламента, с милиони поддръжници.

През последната година тази партия беше атакувана от всички посоки. Медведчук беше обвинен в държавна измяна през май и бе поставен под домашен арест в Киев. САЩ обвиниха него и съюзниците му в заговор за извършване на преврат с помощта на руската армия.

През своите 21 години на власт Путин вижда Украйна като братска нация, свързана с Русия чрез вярата и религията, семейството, политиката и хилядолетията обща история. В последните 7 години той използва всеки инструмент, с който разполага, включително принуда и откровена инвазия, за да запази тези връзки, тъй като украинският народ все повече се обръща към Запада, посочва медията.

С изключение на война, един от най-добрите начини, по които Путин трябва да повлияе на Украйна, е чрез Медведчук и неговата политическа партия. Така че не трябва да е изненадващо, че военното противопоставяне на Русия със Запада ескалира в крак с репресиите срещу неговия приятел.

Миналия февруари, дни след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, съюзниците на Америка в Киев решиха да станат строги срещу Медведчук. Украинското правителство започна с премахването на неговите телевизионни канали, като така лиши Русия от нейните пропагандни средства в страната. Посолството на САЩ в Киев аплодира този ход.

Около две седмици по-късно, на 19 февруари 2021 г., Украйна обяви, че е иззела активите на семейството на Медведчук. Сред най-важните, според него, е тръбопровод, който доставя руски петрол в Европа и който, по думите на властите, обогатява Медведчук и семейството му – включително кръщелницата на Путин Дария.

Първото предположение за отговора на Путин дойде по-малко от два дни по-късно, в 7 сутринта на 21 февруари. В малко забележимо изявление руското министерство на отбраната обяви разполагането на 3000 парашутисти на границата с Украйна за „мащабни учения“, в които планират обучения за „превземане на вражески структури“ и „задържане до пристигането на главните сили”. Тези войници бяха първите във военно натрупване, което оттогава нарасна до повече от 100 хил. души.

САЩ и техните съюзници изпратиха самолети с оръжие в Украйна и хиляди войници, за да подсигурят източния фланг на алианса на НАТО. Противопоставянето съживи напрежението и тласна Европа до ръба на голям военен конфликт.

В опит да разпознаят мотивите на Путин наблюдателите издигат стратегическото му желание да смири американците, да раздели европейците и да възстанови влиянието на Москва върху земите, които контролираше преди разпадането на СССР през 1991 г. Корените на кризата обаче се пренебрегват.

Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Дай конкретен пример за "клеветящата" западна пропаганда. Ти май не си спомняш когато путин казваше, че няма руски войски при аншлуса на крим, а след година се присмиваше на целият свят, че бил изпратил "учтиви зелени човечета". Забрави "ихтамнет"? Гнуснеете! За съжаление на руснаците и радост на украинците обаче, Обама "мислителят" не е вече президент на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Отиде го обясни на майките на украинските момчета които бяха нападната и избити от Русия. Аз не знам и един украински войник да е отишъл да трепе руснаци в Русия. Нито един украинец не е преминал руската граница и нападнал Русия. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Изключително лековат анализ. Кръщелницата на капо ди туту капи иска наказание за лошите и ще предизвика световен апокалипсиис. Абсолютно безпочвени тези. Като например тази, че умираща русия щяла да прави каквото си пожелае с топяща се Украйна. И какво от това? Три до десет милиона украинци в зависимост от сезона работят в Европа. След няколко години 20 млн руснаци ще правят същото. Заслугата на русия в превръане на бившият страните СССР в Хинтерланд е огромна и неоспорима. Така и не пожела да въведе капчица равнопоставеност и уважение в отношенията си със съседите си. Изчезват. Някой би казал, е и? Ами да, путине е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 2 години
След много внимателен анализ на ситуацията стигнах до извода, че всъщност истината се изопачава много грозно, измислят се много лъжи и подвеждания, набеждават се и се обиждат хора, и колкото и да e проста истината, която се премълчава, решението наистина е много тежко и може да доведе до абсолютно сериозен конфликт. Пропагандата и настройката на хората срещу Русия обаче работи на пълни обороти. Русия от своя страна обаче няма право да прави това което прави! Така че и те не са ангели, а точно обратното демони. Нещата обаче се показват по такъв грозен начин, че когато човек стигне до истината започва да съчувства на Русия, заради начина по който медиите и всички на запад се опитват да промият мозъка му! На Русия не трябва да се съчувства, но по никакъв начин не трябва толкова грозно да се описват събията както го прави западната пропаганда! СЕГА ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още