IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразказаната история на украинската криза

Русия или получава влиянието, което иска, с мирни средства, или го получава със сила, казва Олех Волошин, един от съюзниците на Кремъл в Украйна

17:50 | 07.02.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

В изявление от 20 януари правителството на САЩ отправи удивителна поредица от обвинения срещу Волошин и Медведчук. В нея се твърди, че те са част от продължаващ заговор на Кремъл за инсталиране на марионетно правителство в Украйна, подкрепено от руска военна окупация.

„Русия е насочила своите разузнавателни служби да вербуват настоящи и бивши украински правителствени служители, за да се подготвят да поемат управлението на Украйна и да контролират критичната инфраструктура на Украйна с окупационни руски сили“, посочва се в изявлението на Министерството на финансите на САЩ, с което Вашингтон наложи санкции на Волошин и други предполагаеми заговорници.

След това медията е открила Волошин, който се е подготвял да напусне Украйна и да отиде или в Сърбия, или в Русия. Той е посочил, че няма намерение да поема властта в Украйна с помощта на руската армия и че целта на неговата партия винаги е била да спечели властта по мирен път – или чрез избори, или, както се изразява той, чрез дипломатически „компромис“ между Русия и Запада. „Няма трети вариант“, казва той. „Русия или получава влиянието, което иска, с мирни средства, или го получава със сила“, допълва той.

След като Медведчук е изваден от играта, Кремъл няма ясен път за влияние върху Украйна чрез политика и това поражда изкушението да се използва твърда сила, казва още Волошин. „Има ястреби около Путин, които искат тази криза. Те са готови за нахлуване. Идват при него и му казват: „Виж си Медведчук. Къде е той сега? Къде е вашето мирно решение? Седи под домашен арест? Трябва ли да чакаме, докато всички проруски сили бъдат неутрализирани?“, коментира още той.

Близо 12 месеца от началото ѝ кризата в Украйна стана много по-голяма и по-опасна от всяка политическа злоба. В началото на декември, когато над 100 000 руски войници стояха на границата с Украйна, Байдън проведе разговор с Путин, за да намали напрежението. Според Белия дом президентът е предложил да изслуша всички „стратегически опасения“ на Русия и е отворил вратата за много по-мащабни преговори.

За Путин това е пробив да накара президент на САЩ да се ангажира с него за бъдещето на НАТО, което Путин дълго време счита за основна заплаха за руската сигурност.

Отговорът на руските дипломати намирисва на стара тактика за преговори: те се целят високо, като поискаха писмена гаранция от САЩ, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. Те също така поискаха САЩ да изтеглят военните си сили от Източна Европа и позициите, които заемаха преди Путин да вземе властта.

С напредването на преговорите през януари руснаците започнаха да вярват, че имат надмощие, стига да могат да поддържат военния натиск върху Украйна. „Идеалният момент е да се направят някои сделки, да се премахнат санкциите, да се говори за опасения за сигурността“, казва вътрешен човек в Кремъл, говорил при условие за анонимност.

Гамбитът изглежда се проваля. САЩ отхвърлиха неочаквано основните искания на Русия и подготвиха редица санкции, които биха отрязали голяма част от руската икономика от останалия свят. Байдън започна да предупреждава Украйна и други съюзници, че руската инвазия изглежда неизбежна. Над 8500 американски войници бяха приведени в повишена бойна готовност през януари, подготвени за разполагане в Източна Европа заедно с военноморски кораби и военни самолети. Държавният департамент нареди на несъществени служители и членове на семействата на американски дипломати да напуснат американското посолство в Киев.

Далеч не е ясно дали мирните преговори могат да върнат Европа от ръба на войната. Според протоколите за пандемия на Кремъл руският лидер е изолиран по време на тази криза повече, отколкото в който и да е момент от кариерата си. В началото на януари, когато той обикновено празнуваше православната Коледа сред тълпите в един от големите руски храмове, Кремъл разпространи кадри на президента сам със свещеник, който тържествено държи свещ в параклиса на частната му резиденция. „Сега много малко хора могат да говорят с него“, казва вътрешен човек в Кремъл.

В Киев приятелят на Путин е още по-изолиран. Лишена от основните си телевизионни канали и обхваната от криминални обвинения, партията на Медведчук потъва. Той остава под домашен арест, с устройство за проследяване, прикрепено към глезена му, а пред дома му са разположени полицаи. Сигурността на дъщеря му е негов приоритет и той отказва да каже къде е тя. Един от сътрудниците му казва, че тя е все още в Киев, под частна охрана. Основният риск, според негови сътрудници, е отвличането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Дай конкретен пример за "клеветящата" западна пропаганда. Ти май не си спомняш когато путин казваше, че няма руски войски при аншлуса на крим, а след година се присмиваше на целият свят, че бил изпратил "учтиви зелени човечета". Забрави "ихтамнет"? Гнуснеете! За съжаление на руснаците и радост на украинците обаче, Обама "мислителят" не е вече президент на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Отиде го обясни на майките на украинските момчета които бяха нападната и избити от Русия. Аз не знам и един украински войник да е отишъл да трепе руснаци в Русия. Нито един украинец не е преминал руската граница и нападнал Русия. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Изключително лековат анализ. Кръщелницата на капо ди туту капи иска наказание за лошите и ще предизвика световен апокалипсиис. Абсолютно безпочвени тези. Като например тази, че умираща русия щяла да прави каквото си пожелае с топяща се Украйна. И какво от това? Три до десет милиона украинци в зависимост от сезона работят в Европа. След няколко години 20 млн руснаци ще правят същото. Заслугата на русия в превръане на бившият страните СССР в Хинтерланд е огромна и неоспорима. Така и не пожела да въведе капчица равнопоставеност и уважение в отношенията си със съседите си. Изчезват. Някой би казал, е и? Ами да, путине е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 2 години
След много внимателен анализ на ситуацията стигнах до извода, че всъщност истината се изопачава много грозно, измислят се много лъжи и подвеждания, набеждават се и се обиждат хора, и колкото и да e проста истината, която се премълчава, решението наистина е много тежко и може да доведе до абсолютно сериозен конфликт. Пропагандата и настройката на хората срещу Русия обаче работи на пълни обороти. Русия от своя страна обаче няма право да прави това което прави! Така че и те не са ангели, а точно обратното демони. Нещата обаче се показват по такъв грозен начин, че когато човек стигне до истината започва да съчувства на Русия, заради начина по който медиите и всички на запад се опитват да промият мозъка му! На Русия не трябва да се съчувства, но по никакъв начин не трябва толкова грозно да се описват събията както го прави западната пропаганда! СЕГА ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още