IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразказаната история на украинската криза

Русия или получава влиянието, което иска, с мирни средства, или го получава със сила, казва Олех Волошин, един от съюзниците на Кремъл в Украйна

17:50 | 07.02.22 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkyj/Bloomberg

Това е първата публична среща, която руският лидер провежда с някого – без маска, пред камера и без социално дистанциране, откакто започна пандемията. Техните разговори този ден доведоха до сделка Русия да достави на Украйна милиони дози от своята ваксина и да позволи на украинските лаборатории да я произвеждат безплатно.

Когато Медведчук внесе офертата в Киев, правителството я отхвърли. Същото направи и Държавният департамент на САЩ, който обвини Русия, че използва своята ваксина като инструмент за политическо влияние. Заради големия брой починали от коронавирус обаче гласоподавателите не бяха съгласни с решението на Зеленски и до есента на 2020 г. рейтингът му падна под 40% в сравнение с над 70% година по-рано. В някои анкети, направени през декември, партията на Медведчук излиза на първо място.

Отстраняването на проруските телевизионни канали е не само отбранителен ход, казва Данилюк, бившият съветник по сигурността на президента на Украйна. Това е замислено и като добре дошъл подарък за администрацията на Байдън, която превърна борбата срещу международната корупция в стълб на своята външна политика. Както каза Данилюк, решението да се преследва приятелят на Путин „е изчислено да се вмести в дневния ред на САЩ“.

По време на последвалата военна криза САЩ нямат посланик в Киев. Последната, Мари Йованович, беше уволнена през април 2019 г., след като се конфронтира с предишния президент Доналд Тръмп. Той замрази военната помощ за Украйна като средство за натиск. Скандалът доведе до първия опит за импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите и остави посолството на САЩ в Киев в дълбока деморализация.

„Моята командна верига отиде до дяволите“, казва Сурия Джаянти, която тогава е старши дипломат в посолството. По думите ѝ това не се е променило и след като Байдън встъпи в длъжност миналата година. Според нея висшият му външнополитически екип е фокусиран върху противопоставянето с Китай и те са били склонни да гледат като на неудобство, което трябва да бъде управлявано или игнорирано.

Едва през последните дни, близо година след началото на кризата, Байдън избра нов посланик в Киев, който все още не е назначен.

Когато правителството на Зеленски реши да преследва Медведчук, САЩ го приветстваха като част от борбата на Украйна за „противодействие на руското злонамерено влияние“, казва служител на американската администрация за Time. Методите, използвани в тази борба, са нови и противоречиви. Вместо да работи чрез съдебната система, Зеленски наложи санкции срещу украински магнати и политици, замразявайки активите им с указ.

Тази стратегия, която правителството нарича „деолигархизация“, е насочена към много от вътрешните противници на Зеленски и по-специално към техните телевизионни канали. САЩ избягват да критикуват репресиите, не искат да „микроуправляват“ това, което Украйна прави, казва още служителят.

Медведчук посочва, че това е „политическа репресия“. „Всичките ми банкови сметки са замразени. Не мога да управлявам активите си. Дори не мога да си платя сметките за комунални услуги“, казва той.

През април, когато руските сили се събраха на границата, Зеленски отиде до фронтовата линия, за да се срещне с войските си. След един ден на фронта, докато пътува обратно към Киев, Зеленски казва, че разказът на проруските медии се стреми да обезоръжи Украйна от нейната държавност. „Ал Капоне уби много хора, но го затвориха заради данъци. „Мисля, че тези телевизионни канали убиха много хора чрез информационната война“, допълва той пред списанието.

Някои от съветниците му, особено в разузнавателната общност, са по-малко ентусиазирани от хода срещу Медведчук. Откакто Русия за първи път започна войната през 2014 г., Медведчук служи като един от водещите преговарящи в многобройни кръгове от мирни преговори, като често печелеше освобождаването на военнопленници. Той има пряк достъп до Путин и това го превръща в ефективен посредник.

Заповедта на ареста на Медведчук е издадена на 12 май, около месец след пътуването на Зеленски до фронтовата линия. Прокурорите казват, че той се е възползвал от руската окупация на Крим и го обвиняват в държавна измяна. Съдът му нареди да остане под домашен арест в очакване на съдебен процес, откъснат от гласоподавателите си и без възможност да присъства на заседанията на парламента.

Правоприлагащите органи на САЩ тръгнаха след съюзниците му. Олех Волошин, виден член на партията на Медведчук, беше посрещнат от ФБР, когато пристигна във Вашингтон миналия юли. По негови думи той е претърпял тричасов разпит и агентите са му взели мобилния телефон.

Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Дай конкретен пример за "клеветящата" западна пропаганда. Ти май не си спомняш когато путин казваше, че няма руски войски при аншлуса на крим, а след година се присмиваше на целият свят, че бил изпратил "учтиви зелени човечета". Забрави "ихтамнет"? Гнуснеете! За съжаление на руснаците и радост на украинците обаче, Обама "мислителят" не е вече президент на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Отиде го обясни на майките на украинските момчета които бяха нападната и избити от Русия. Аз не знам и един украински войник да е отишъл да трепе руснаци в Русия. Нито един украинец не е преминал руската граница и нападнал Русия. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Изключително лековат анализ. Кръщелницата на капо ди туту капи иска наказание за лошите и ще предизвика световен апокалипсиис. Абсолютно безпочвени тези. Като например тази, че умираща русия щяла да прави каквото си пожелае с топяща се Украйна. И какво от това? Три до десет милиона украинци в зависимост от сезона работят в Европа. След няколко години 20 млн руснаци ще правят същото. Заслугата на русия в превръане на бившият страните СССР в Хинтерланд е огромна и неоспорима. Така и не пожела да въведе капчица равнопоставеност и уважение в отношенията си със съседите си. Изчезват. Някой би казал, е и? Ами да, путине е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 2 години
След много внимателен анализ на ситуацията стигнах до извода, че всъщност истината се изопачава много грозно, измислят се много лъжи и подвеждания, набеждават се и се обиждат хора, и колкото и да e проста истината, която се премълчава, решението наистина е много тежко и може да доведе до абсолютно сериозен конфликт. Пропагандата и настройката на хората срещу Русия обаче работи на пълни обороти. Русия от своя страна обаче няма право да прави това което прави! Така че и те не са ангели, а точно обратното демони. Нещата обаче се показват по такъв грозен начин, че когато човек стигне до истината започва да съчувства на Русия, заради начина по който медиите и всички на запад се опитват да промият мозъка му! На Русия не трябва да се съчувства, но по никакъв начин не трябва толкова грозно да се описват събията както го прави западната пропаганда! СЕГА ЩЕ ОБЯСНЯ ЗАЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още