IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запътва ли се Чехия към Czexit?

Обществена организация настоява за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС

22:17 | 07.09.16 г. 17
<p>
	Настроенията срещу ЕС в Чехия се засилиха заради бежанската криза. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Настроенията срещу ЕС в Чехия се засилиха заради бежанската криза. Снимка: архив, Ройтерс

В Чехия е създадена обществена организация с идеална цел Czexit, която ще настоява пред властите да се организира референдум по въпроса за членството на страната в Европейския съюз (ЕС).

Това заяви днес един от инициаторите на кампания за излизане на Чехия от ЕС -  заместник-председателят на извънпарламентарната дяснолиберална Партия на свободните граждани Франтишек Матейка, предаде ТАСС.

Целта ни е да се проведе референдум за излизане на републиката от ЕС. Гражданите трябва да имат обективна информация за ЕС, за това какво дава съюзът на Чехия, каза той, цитиран от БТА.

Според Матейка такъв референдум може да се състои преди или след предстоящите през 2017 г. парламентарни избори.

По думите на Матейка новата организация вече има подкрепата на над 6,4 хил. души, подписали се под писмо до властите с искане за организиране на допитване. 

Чешкото правителство неведнъж се е изказвало против такъв референдум. Президентът Милош Земан обаче е казвал, че той не би възразил, но би гласувал за оставане в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 19
marto76
преди 7 години
Евала на Чехите! Те са поредната нация, която след Великобритания, Полша и Унгария са осъзнали, че ползите от членството в ЕС са по-малко отколкото вредите, които понасят! Особено на фона на мигрантската криза, където са длъжни да приемат всякаква ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
ние последни и ше се хванем с грешните както винаги ..... :)) Баце нали каза, че накрая ще останем само ние Гърция и Румъния в "Балканско Европейския Съюз" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 21
studioaa
преди 7 години
Аз много бих се радвал ако е така, но за съжаление чешкия политически елит е купен от Брюксел точно както и българския. Чешкия Бойко Борисов ще никога няма да позволи да се проведе референдум за членството в ес, а чешкия герб ще блокира всякакви опити за допитване в коалиция с чешките реформатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 19
Путко Мафани
преди 7 години
И Чехия не ще в този скапан съюз.В Българи кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още