IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат облекчаване на гръцкия дълг заради сътресенията в Турция

Американският финансов министър Джейкъб Лу ще има днес среща в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас

11:02 | 21.07.16 г. 16
САЩ искат облекчаване на гръцкия дълг заради сътресенията в Турция

Вашингтон се обявява за облекчаване на гръцкия дълг, като чрез финансовия си министър Джейкъб Лу, който днес ще има среща в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас, прави връзка на тази позиция с нестабилността в района, пише днес в. "Катимерини".

Изданието коментира, че на фона на драматичните събития в Турция Атина сега инвестира във възможността за повишаване на ролята на Гърция като фактор на стабилност в целия регион и че идването на Джейкъб Лу и днешната му среща с Ципрас се възприемат като шанс от първостепенно значение, за да може правителството да изиграе своя геополитически коз при дебата за намаляване на гръцкия дълг.

Вестникът изтъква, че задоволство в Атина са предизвикали и изявленията на Джейкъб Лу пред в. Financial Times. В интервю пред британския вестник Джейкъб Лу казал, че сътресенията в Турция засилват необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг, като изтъкнал нуждата от "регионална стабилност".

Надявам се да видя регионалната нестабилност да променя климата на дебата за облекчаване на гръцкия дълг, защото това е правилна мярка и защото Гърция се намира на толкова значимо геополитическо място, което изисква засилване на икономическите й перспективи, казал Лу пред британския вестник.

Анализирайки въпроса за геополитическото място на Гърция, американският финансов министър отбелязал, че то е ключово за бежанските потоци от Сирия и Ирак.

Джейкъб Лу, който от вчера е в Атина, призовал политическото ръководство на Гърция да поеме повече инициативи за реализиране на реформите в страната.

В уводна статия в. "Вима" пише, че кървавият опит за преврат в Турция е променил напълно условията в страната и че Турция се била превърнала в "черна" геополитическа дупка.

В. "Имерисия" смята, че при срещата си с американския финансов министър днес Ципрас ще поиска от него да упражни влиянието си върху МВФ, за да може фондът да смекчи позицията си по отношение на исканите от гръцкото правителство реформи в трудовото законодателство, които са сред условията на кредиторите за продължаване на финансовата помощ за Гърция.

Очевидно е, че при дестабилизирана Турция и на фона на нейните отношения със САЩ, които се намират на най-лошото ниво от последните десетилетия, Вашингтон залага на икономически стабилна Гърция, оказвайки натиск, за да може дългът й да стане възможно най-скоро устойчив, коментира в. "Нафтемборики".

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още