IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската централна банка планира по-големи глоби за банките, укрили информация

Регулаторът обмисля да намали изискванията за отчет към кредиторите, увеличавайки обаче финансовите санкции

12:52 | 23.07.16 г. 127
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като над четвърт от банките в страната фалираха, Русия иска да бъде сигурна, че оцелелите ще получат нещо повече от плясване през ръцете заради нарушаване на правилата, пише Bloomberg.

Като част от кампанията си срещу пране на пари Руската централна банка (РЦБ) взима пример от регулаторите в САЩ и Европа. Институцията планира да намали изискванията за отчет към кредиторите, като в същото време увеличава наказанията за хванатите в злоупотреба, обяснява заместник-гуверньорът Дмитрий Скобелкин.

„Подготвени сме да обмислим отново този подход“, казва Скобелкин. „В този случай трябва да засилим отговорността пропорционално“, допълва той.

За разлика от наказанията за милиарди долари, наложени за нарушения от американски и европейски банки, Русия не разчита сериозно на глоби по време на безпощадната чистка в индустрията, наложена от гуверньора Елвира Набиулина. Дори след като намали това, което нарича незаконно изтичане на капитал, до 64 млрд. рубли (1 млрд. долара) през първото тримесечие - по-малко от половината от нивото преди година, РЦБ иска по-голям ангажимент от кредиторите, за да намалят операции, подсказващи за пране на пари, с по 20% всяко тримесечие, казва Скобелкин.

Финансовата индустрия преминава през криза, след като качеството на активите се влоши по време на втората година на рецесия - най-дългата от началото на управлението на президента Владимир Путин. Регулаторите преследват лошо управлявани или недостатъчно капитализирани банки. Набиулина затвори над 250 банки от назначението си през 2013 г., за да оздрави системата.

Предвид затварянията броят на банките, заподозрени за множество съмнителни трансакции, е спаднал до пет в края на първото тримесечие от 150 в средата на 2013 г., казва Скобелкин. Регулаторът определя като „съмнителни операции“ фалшиви сделки или заеми, взимани за преместването на пари извън страната.

„Сенчестата икономика продължава да се нуждае от финансова подкрепа и можем само да кажем, че в момента има по-малка подкрепа за нея от страна на банките“, заявява Скобелкин.

Регулаторът обаче засега не е склонен да използва големи глоби, разчитайки на строгите изисквания за отчетност, за да следи дейността. След като Deutsche Bank идентифицира съмнителни трансакции, които са изнесли 10 млрд. долара от Русия между 2012 г. и 2014 г., централната банка е отговорила с глоба от под 5 хил. долара, казват запознати източници.

Макар че германският кредитор е глобен с 300 хил. рубли за съобщаването на пропуски, свързани със случаи на пране на пари, той все още е обект на разследване в Лондон и Ню Йорк. Банката е заделила около 5,5 млрд. евро през 2015 г. за потенциални плащания, включително по наказания, свързани с руските сделки.

Централната банка вече е започнала да налага по-високи глоби. Рекордът, наложен на неназована банка от регулатора през миналата година, възлиза на „няколко милиона“ рубли, твърди Скобелкин. Големият кредитор, платил глобата, се радва на „нов, по-коректен живот“, допълва той.

„Това беше полезен урок. Никой не може да ни спре да налагаме по-големи глоби в бъдеще“, заключава Скобелкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"АКВА РЕЗОЛЮЦИЯ ИСКАШ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ НА АСАД И ДАЕШ???"Кратко и ясно - на ООН.Докато няма резолюция на ООН и докато Асад е жив друг освен него и приятелите му нямат право на легитимно насилие в Сирия, освен ако не искат наистина да нарушат основни правила в рамките на ООН, след което е напълно възможно всеки да започне да прави каквото си поиска, т.е. - WW3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Терористи, които могат да бъдат бомбандирани са само след резолюция на ООН.Останалото са си твои фантасмагории.Не защитавам Путин, а съблюдавам правилата на ООН.Терорист(и) са НЕЛЕГИТИМНА военизирана сила. Дали е проСАЩска или проРуска за ООН няма абсолютно никакво значение, ЗАЩОТО, забележи!, и двете страни имат право на вето върху налагане със сила на решение на ООН за военно решаване на конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
ТИ ВКАРА ЛОГИКА ЛИ, АМИ ТЯ СЪЩАТА КАТО НА ПУТИН, ЯВНО ПУТИН Е СЕРИОЗЕН ТЕРОРИСТ, КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН НЕ УБИТ.. ЗА НАЗИДАНИЕ НА РЕЖИМИТЕ В ИРАК,ЕГИПЕТ,ЛИБИЯ, СЕГА СИРИЯ!!! КАКВА РЕЗОЛЮЦИЯ ИСКАШ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ НА АСАД И ДАЕШ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
дааа ВИЕ ПАК СИ ЗНАЕТЕ ВАШЕТО ОПУТИНОТО .. ЗАЩО ПЛОСКИ МОЗЪЦИ ???Разясниха се обстоятелствата около бомбардировките на руските ВВС на база използвана от САЩ и Великобритания в юго-западна Сирия. Руснаците абсолютно преднамерено са бомбардирали една база от която се извършват операции срещу Ислямска Държава. Разбира се, за да се оправдаят използват като аргумент само лъжи - първо отказват да влязат в контакт с американците по договорените канали, после твърдят, че помислили базата за база на ИД, а накрая твърдят, че ударът бил съгласуван с Йордания, нещо което опровергават в Аман."КАКВО СЕ ОКАЗА, ЧЕ ПУТИН ПОДКРЕПИ АСАД, КОИТО ИМА ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ ОТ ДАЕШ, И СЕГА САМАТА ДАЕШ!!! КАК Е ОПУТИНИ М,АЛ.ОУМНИЦИ ??? КАКВА Е ТАЗИ НОВИНА ВЕ ИНВЕСТОРЕ, ИМА ДОСТА ПО ИНТЕРЕСНИ, НО УВИ РЕКАЛМОДАТЕЛИТЕ ВИ СА ЕБАЛНИЦИ БОЛНИ СЪЩЕСТВА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Какви полети бе, полети се правят от летища, даже и площадка за хеликоптери е нямала въпросната базичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
В случая терористи се явяват И американските военни в Сирия.За Сирия няма приета резолюция на ООН.В Сирия има правителство и всяка друга военна сила на територията на Сирия е терористична организация.Това са правилата на ООН, колкото и на много много хора да не им се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 8 години
БОЖЕЕ, КОЛКО СИ БОЛЕН ИМАШ ЛИ И НАЙ МАЛКА ПРЕДСТАВА ???? ОТ ТОВА ЛЕТИЩЕ Е УДРЯНА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, А СЕГА ОТ КЪДЕ ЗАПАДНАТА КОАЛИЦИЯ ЩЕ Я УДРЯ ИЛИ И ТОВА НЕ Е ВАЖНО ИЛИ ЩЕ ОСТАВИ ОПУТИНИТЕ КАТО ВАС ДА ПРАВЯТ ЛИ ??? ХАХАХ МНОГО СТЕ ЗЛЕ, НАИСТИНА ТЕРОРИСТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
Да но от там са правили полети срещу ИСЛИЯМСКА ДЪРЖАВА .. ТОВА НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ НАЛИ ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ .. ЕЙ КОЛКО ПЛОСЪК МОЗЪК МОЖЕ ДА ИМАТЕ ВИЕ ВЕ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
АХХАХАХАХ ВИЕТЕ ЛИ ОТ ЧЕРВЕНА СЛАБОСТ И НИЩЕТА, А БОЛНИ ЧЕРВЕН ***.Д.А.Л.Ч.Е.Т.А!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Achtung
преди 8 години
В базата по време на удара е нямало англета и кравари, само от "умерените" бунтовници за демокрация, дето вчера обезглавиха 12 годишно момче. Пък и да е имало, какво ги интересува руснаците, бой по-всичко дето не е от правителствените сили и държи оръжие, докато не влезе 2 метра под земята. Те 80% от т.нар. бунтовници даже не са сирийци.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още