IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната подкрепа към Путин изпитва все повече колебания

Залитащата икономика на страната взима своите жертви сред позициите на избирателите с ниски доходи

15:10 | 09.06.16 г. 25
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия се впуска в почти двегодишен изборен сезон това лято, който ще завърши с президентски избори през 2018 г. За разлика от предишните години обаче, залитащата икономика на страната взима своите жертви сред позициите на избирателите с ниски доходи, които обвиняват парламента и кабинета за тежкото си положение, коментира Bloomberg.

Преди пет години твърденията за изборни измами доведоха до най-големите антиправителствени протести от началото на възхода на Владимир Путин, в резултат на което десетки активисти и лидери на опозицията бяха хвърлени в затвора. Новият изборен цикъл идва на фона на икономическа криза, причинена до голяма степен от срива на цените на петрола – основния износ на Русия.

Рецесията остави много работодатели без пари, което изкара служителите по улиците в протест срещу неизплатени заплати и намалени работни часове. Центърът за икономически и политически реформи (ЦИПР), мозъчен тръст, близък до Руската комунистическа партия, съобщава за почти двоен ръст на протестите през март спрямо предишните месеци, а това е сериозен скок от миналата година.

През 2011 г. градските елити, привърженици на реформата, бяха в авангарда. Тази година много повече и по-бедни руснаци изразяват недоволството си, сочат последните проучвания. Демонстрациите започват да се разпространяват и извън градовете. Ръководителят на ЦИПР Николай Миронов казва, че това може да е само началото и че има възможност протестите да достигнат „мащаба на онези, които видяхме в края на осемдесетте“.

Според Миронов много от днешните протестиращи, за разлика от последните избори, копнеят за бащинската съветска държава. Лоялността им към 63-годишния Путин е поставена на изпитание, тъй като икономическата криза подкопава основния му акцент – сигурността и растежа.

„Те изпитват шок, унищожаващ идеята за стабилност, която преди циментираше основната подкрепа към правителството“, казва Миронов. Ако не се предприемат действия, протестните движения може да се окажат значителна политическа заплаха за Путин, предупреждава той.

Макар че по принцип Путин се наслаждава на изключително висок рейтинг на одобрение – 80%, напоследък той също отчита спад. Анексирането на Крим през 2014 г. засили подкрепата у дома, като в същото време последвалите икономически санкции от Запада даде възможност на Путин да прехвърли отговорността за икономическите трудности на някой друг. Макар че инфлацията намалява тази година и цените на петрола донякъде се възстановяват, ударите на санкциите и петролното презасищане нанесоха достатъчно вреди, за да накарат руснаците да обвинят някой по-близо до дома.

Проучване от март сред 1 500 руснаци на консултантската компания Център Левада показва, че за пръв път от години повечето руснаци не одобряват представянето на парламента. Рейтингът на одобрение към Думата е спаднал до 42% през март от 56% през септември 2014 г. Броят на тези, които вярват, че страната се движи в правилната посока, е спаднал до 49%, а 33% изразяват увереност, че Русия определено се движи в погрешната посока.

Цялостната подкрепа за министър-председателя Дмитрий Медведев и кабинета му сега се разделя по равно спрямо 60% преди две години. В същото време 82% от анкетираните са съгласни, че има икономическа криза, а повечето вярват, че тя ще бъде дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 12
DutyFree
преди 8 години
Ха, как ми сравняваш МЕРКЕЛС трето разряден агент на ФСБ на Русия в Дюселдорф, КОЙ ли е заместника му. не стига ,че и допускат ЧУЖДИ РУШКИ НЕКАДЪРНИЦИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ, АМИ ЩЕ ГИ ШПИОНИРАТ, ТОВА БЕШЕ ДО СЕГА, ПУТИН И РУСИЯ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С РАЗВИТИЕТО НА СВЕТА, ЗАТОВА И ИМАТ ТАКИВА КОМПЛЕКСИ И ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ НА ЦЕЛИ НАРОДИ, ЗА ПОЛЕЗНИТЕ СИ ИЗКОПАЕМИ, ИМА СИ ВЯТЪР,ВОДА,СЛЪНЦЕ, няма вече ФАШИСТКИ ГЛУПОСТИ НА ГОСПОДАРИТЕ ВИ ЧЕРВЕНИТЕ ***,ЛОУМНИЦИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
"бунтът на празните тенджери предстои в тайгата"==Попитай сънародниците си останаха ли им тенджери макар и празни или и без тях ги оставиха ония дето ги споменаваш че живеели в ЛУКС. Че и той се сложил с тях /НИЕот запад/ ! ха ха Ако питаш тях западняците, те дори не знаят къде ти е държавата и дали кожата ти е бяла! ха ха той се сложил с тях на едно /НИЕ/ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Твоите предци са спасявани с руски "консерви"! :)))) Ама има една узбекска мъдрост която гласи "Няма по голямо удоволствие от това един ден да можеш да се изплюеш в лицето на благодетеля си! " Има и друга " Ако някой почне да те мрази значи прекалено много добро си му правил" ...такива са "малките" хора. Дребнави и мразещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 18
STRAHO
преди 8 години
Твоите предци са спасявани с руски "консерви"! :)))) Ама има една узбекска мъдрост която гласи "Няма по голямо удоволствие от това един ден да можеш да се изплюеш в лицето на благодетеля си! " Има и друга " Ако някой почне да те мрази значи прекалено много добро си му правил"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
"в какъв лукс и охолство живеем ние тук в ЕС, в САЩ, в Канада, в Австралия, Япония... запада, като цяло"==Те живеят в лукс да ама ТИ!? Ти си българин или поне си коен от тук! :))) Ти НЕ живееш в лукс определено. Даже трябва да завидиш на руснаците! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Нещо не си информиран добре или информацията ти е ИЗВЪН контекст! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Проблеми имат всички основни играчи в света. Тъй като за момента нямат решение, им трябва някой на чиито фон да изглеждат по малко зле. Демек, и ние сме зле но все пак се оправяме по добре. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 14
soze
преди 8 години
а трън ли са в очите на руснаците хуманитарните консерви от САЩ, които ги спасяват три пъти от гладна смърт, м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 20
soze
преди 8 години
бунтът на празните тенджери предстои в тайгата. КОлкото и да са издръжливи степните твари, те все пак имат интернет и разбират, в какъв лукс и охолство живеем ние тук в ЕС, в САЩ, в Канада, в Австралия, Япония... запада, като цяло, и си сравняват техния смазан от кгб живот. Видяха, че украинците се спасяват... и те искат свобода. Някой гласоподавател на психично волния или на бкп, абвгдежз може ли да каже, кога ли ще балсамират малкия мук, м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Надяват се, че ако падне Путин ще се възстанови стария ред при който грабеха Русия! Мисля че ще останат изненадани! Колебая се само в степента на изненадата. Може и да е много лоша. :)Подобни анализи, може и да са близко до истината НО са за вътрешно ползване. Те целят да защитят не особено добре приеманата позиция на запада сред собствените им избиратели. Така да се каже имат нужда от някакъв /какъвто и да е/ резултат за да оправдаят претърпени значителни вреди вътре в техните собствени общества. Защото, там на запад популярността на управляващите ги, е ЗНАЧИТЕЛНО по ниска от тази на Путин и партията му в Русия. Путин им е трън в очите, защото на неговия фон изглеждат джуджета в политиката. И понеже не могат да пораснат иска им се да има по малко джудже в Русия пред което да изглеждат големи и силни. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още