IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проевропейците печелят изборите в Сърбия

Управляващата и до момента Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 56 на сто

23:21 | 24.04.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Смимика: Ройтерс</em></p>

Смимика: Ройтерс

Управляващата и до момента и проевропейски настроена Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 56 на сто от гласовете на днешните предсрочни парламентарни избори в страната.

Това сочат първите предварителни резултати към 23 часа в неделя вечер, съобщи Ройтерс. На второ място се нарежда Социалистическата партия на Ивица Дачич с 11,1 процента. Трета е Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел с 6,5%, а опозиционната Демократическа партия – 5,7 на сто.

Сръбската партия на премиера Александър Вучич настоява за ускоряване на присъединяването към ЕС но е и за запазване на приятелските отношения с Русия, докато други партии се обявяваха единствено за възкресяване на сътрудничеството с Москва. 

Затова и изборите днес се разбираха и като тест за това накъде ще тръгне Белград - към по-тясна интеграция с Брюксел или към Москва. Вотът бе свикан две години предсрочно, след като през януари Вучич обяви, че се нуждае от нов мандат, за да извърши реформите, необходими за довършване на току-що започналите преговори за присъединяване към Евросъюза. Наблюдателите определиха този ход като опит на премиера да консолидира властта си, която в момента дели с политици, които не са толкова ентусиазирани от евроинтеграцията. 

Ако резултатите се запазят,  партията на Вучич ще има 162 депутати в 250-местния сръбски парламент – Скупщината.

Това бяха 11-тите парламентарни избори след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години. Окончателните резултати се очакват не по-късно от 96 часа след края на гласуването, което означава до 20.00 часа местно време на 28 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
абе не ти ли писна да пишеш глупости ... *** с лесна жена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
Значи да очаква да ги залеят с Евро-атлантическите гей извращения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Сърболята може да са ербаб ама ефективно са 2 млн. само останалите 2-3млн. са пръснати по европата и бачкат за Запада. Така се прай разделяш и после владееш и ги държиш с разни сечива като НПОта Банки, военни бази и прочее ... при нас е абсолютно същия филм, няма хора в държавата които да искат и да могат да извършат промяна тъй като са останали пенсионери, въглени и деца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Ами, друже, Австроунгария вече не е съществувала, когато се ражда Югославия - тя включва останките от австроунгарската империя в лицето на католическите Хърватия и Словения. Именно заради тоя католизицъм се отцепват двете държави, подпомагани активно и от Ватикана, по време на разпада. Колкото до Германия, трябва да се проследи прекалено активната дейност на тогавашния външен министър Геншер. Той не е искал и да се чуе за такава държава - Югославия. Така че играта е и на плоскостта католизицъм-православие, което вкарва вече руснаците в играта. Иначе си прав за Титова Югославия - те си бяха на нож с руснаците и обичаха сичко, що е америчко. Но руснаците винаги са смятали сърбите за свой по добър вариант за упражняване на влияние на Балканите. Сталин е показвал царски архиви на Васил Коларов, където не е било отреждано място за България в проектите на Русия на Балканите. Било е по повод на застъпничеството на България за белогвардейците,като им е давала подслон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Аз лично през 70-те и 80-те доста обидни квалификации от сърби съм чувал по адрес на нашата дружба с руснаците. И доста надувки с големата им дружба с американците. Не знам дали помниш, но имаше даже модел на тяхната автомобилна марка "Застава" - Юго Америка. Единствената кола от държава с петолъчка на знамето, която се е продавала в САЩ! Сетиха се за руснаците, когато усетиха американския четвъртит с шиптърите. И получиха съвсем адекватна подкрепа от руснаците... хаха... Изобщо, аз не съм много съгласен за отношенията им с Германия - точно Австроунгария им подари огромната държава Югославия, в която да се правят на началници на останалите във федерацията. И Германия и Италия бяха най-големите търговски партньори на Югославия, където сърбите даже ходеха на работа, а за уикенда се прибираха у дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
б***стун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Въпреки че си ми "идеологически опонент", никога не съм те наричал "***". Обръщал съм се към твоя милост, единствено с уважителното и почтително "кир Михалаки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Вероятно, този австриец е говорел за твоята съпруга. Жените които аз познавам не са толкова "лесни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Германия ще направи всичко възможно да протака влизането на Сърбия в ЕС. Германия унищожи Югославия, вкара американците и НАТО в играта, така че сърбите знаят това. Закачката е още от времето на кайзер Вили, който подпали първата световна война именно заради сърбите, които пък бяха подкрепяни от Русия. Сърбите са корав народ, ако влязат в ЕС ще са по-ербап и от унгарците, което е потенциален проблем за общността. Но понеже в предприсъединителния период има много възможности за преодоляване на изолацията, в която се намират сърбите по отношение на европейския пазар, та затова опитват някакво полувлизане. Пак малко титова работа - ни вътре, ни вън. Ама, както казва моята съседка - ако ми влезе до средата, ще завием на умрело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
охлюфф за нас е известно още от 1996г. че сме програмирани за ЕС некой, че те пита тебе трола кво искаш и кво не искаш .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още