IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Руската икономика доказа, че е самодостатъчна

Ситуацията не е лесна, но антикризисният план на кабинета е дал резултат, заяви руският премиер

08:20 | 10.12.15 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През отминаващата година Русия разбра колко струват икономическите й възможности. Руската икономика доказа, че е самодостатъчна и може да се развива без подкрепа отвън, обобщава "Росийская газета" оценки на премиера Дмитрий Медведев, дал вчера традиционно интервю за пет телевизии от страната.

В икономиката на Русия "лайтмотивът остава същият - ситуацията не е лесна", но антикризисният план на кабинета според Медведев е дал резултат. "Правителството вижда и положителни моменти в преодоляването на всички трудности", изтъква официозът.

Министър-председателят заяви, че медицинската помощ в Русия остава безплатна, няма никакви решения за вдигане на пенсионната възраст, а изявленията на финансовия министър Антон Силуанов, че парите в Резервния фонд скоро ще свършат (значи неизбежно ще бъдат орязани социалните разходи или повишени - данъците) са сгъстяване на боите, посочва "Новие известия".

"Всеки финансов министър, независимо как му е името, е длъжен винаги да драматизира нещата. Така си е редно", каза руският премиер, цитиран във вестника. "В правителството трябва да има добри и лоши момчета, ние ролите сме ги разпределили предварително. Аз например съм добро момче", добави Медведев.

Аналитиците по традиция не подминаха речта на премиера. Мнозина погледнаха на нея критично и не си спестиха сравнението с изявленията на руския президент Владимир Путин, отбелязвайки очевидната разлика, пише мрежовото издание "Заголовки".

На Медведев "бяха зададени остри въпроси" по повод бизнес интересите, приписвани от опозицията на генералния прокурор Юрий Чайка, протестите на тираджии срещу новите пътни такси, припомня политологът Михаил Виноградов пред "Московский комсомолец".

"Фактът, че такива въпроси се задават на премиера по една федерална телевизия, е от значение за федералната телевизия. А за Медведев бе от значение да актуализира собствената си персона, да демонстрира, че не остава глух за тези въпроси. Да напомни, че е вторият човек в руската йерархия. И не е алерген нито за привържениците на властта, нито за критиците й.

Той обаче говори буквално дни преди голямата пресконференция на президента, /насрочена за 17 декември - бел.ред./, а Путин обича да отговаря на остри въпроси и сам да слага точка в споровете. И Медведев, естествено, не подложи на съмнение това право на Путин", коментира експертът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 11 rate down comment 13
Ironhorse
преди 8 години
Колкото по-бодряшки изказвания от управляващи, толкова по-зле е реалното положение. - Констатация от соца, близкото минало, май и настояще на БГ.Все пак да не забравяме, че в Русия, СЕГА, се лежи 3 години в затвор за протест срещу властта. Самите руски медии, коментират, че натягането на гайките ще продължи с влошаване на икономическата ситуация.В крайна сметка, няма нито една просперираща държава, която да не е осигурила спокойствие на частния сектор. Дори Китай, след много умувания допусна пълна свобода на капитала, но си запази политическият монопол.В русия и икономиката и политиката са на Кремъл.Де що читаво има бяга през глава от русия.Дори създателя на ВКонтакте избяга в Европа.Русия се Севернокореизира. Да им е честито, само да си стоят в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Герман Глеф шефът на Сбербанк заяви, че догодина ще фалират 10% от руските банки. На въпроса за състоянието на икономиката отговори кратко, ясно и точно-деградира. По въпроса за резерва - октомври 2016 година свършва. По въпроса за заплатите-10% годишно намаление на база октомври. Да не би Русията на Медведев да е друга сртана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Все пак им пожелавам късмет на руснаците и дано не се налага да плащат прекалено скъпо за имперските простотии на Путин. ---------------------------------------------------------------------------------Значи като са имперските простотиии на САЩ нема проблеми ама на друг ли е има проблеми ?!? Тъй ли ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
...самоизолирането на една държава никога не води до нещо ...--------------------------------------я пак, кой се "самоизолирал" ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 15
Sakamano
преди 8 години
Руската икономика все още не е доказала нищо, защото последствията от такава политика са дългосрочни и ако погледнем историята, самоизолирането на една държава никога не води до нещо добро. Все пак им пожелавам късмет на руснаците и дано не се налага да плащат прекалено скъпо за имперските простотии на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Медведев: Руската икономика доказа, че е самодостатъчнаСитуацията не е лесна, но антикризисният план на кабинета е дал резултат, заяви руският премиер----Винаги съм казвал, че за една държава (а и за отделният индивид също) е много важно да може в максимална степен да се самозадоволява, т.е. колкото може по-малко да зависи от въшни фактори. "Консервата", "буркана" не случайно са синоним на оцеляването! И обратно - колкото си по-отворен "навън", толкова си по-зависим и уязвим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 6
SimeonAtanasov
преди 8 години
В момента лошите икономически показатели са спада в БВП (който обаче се забавя и вероятно догодина ще бъде преобърнат в слабо положителен), високата все още инфлация (макар и тя също да се забавя), скъпото кредитиране, спада на валутните резерви на страната и на Резервния и Стабилизационен фонд, държавния дълг расте с трупането на бюджетни дефицити. Проблем е и понижението с 8-9 % на реалните доходи. Положителното е, че безработицата остава ниска, запазват си социалните плащания, драстично спадна външния дълг на Русия - частен, държавен и на ЦБ - от 730 на 530 млрд. долара за по-малко от 2 години. Спря отлива на капитали, търговския баланс остава силно положителен.И всичко това при цена на нефта от около 50 долара за барел и безпрецедентни икономически санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Имат и достатъчно руски капитали, вътрешни финансови ресурси. Липсват им традиции в свободната икономика, нямат нужната инициативност, а и поизостанаха в науката и иновациите. В комбинация с не дотам ефективната правосъдна система и администрация, както и с амортизираната инфраструктура - това са водещите проблеми пред руската икономика.Имат и голям здравен проблем - алкохолизъм, наркомании и СПИН.Но иначе, малко са страните, може би САЩ, Русия и Китай, които биха могли да функционират при условията на самодостатъчност. Не бива обаче да го правят на 100 %, защото това значи неефективност и неконкурентност. Но трябва да го могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 8
SimeonAtanasov
преди 8 години
Точно така е.Водещото е именно интегритета на на народ, нация, общество, държава. В Русия в момента този интегритет изглежда по-голям от всякога. Със сигурност днешна Русия е много по-стабилна и устойчива вътрешно, отколкото миналия макар и доста по-мощен СССР. Православието, руската нация, цивилизация, идеята за принадлежност към едно културно пространство на руския език, на руската литература, музика, балет, спорт, кино (огромна част от населението на Русия с неруски етнически произход, тоест огромна част от онези 20 % от населението на РФ изпитват много общностни паралели с руското, дори и да говорим за други етноси и религии).Разбира се в момента този интегритет се споява много силно от силния лидер. Ще видим след време, след оттеглянето или смъртта на Путин, как ще изглежда Русия.А икономиката им има стабилни основи - много природни ресурси, изобилие от евтина енергия, не лош човешки ресурс, както количествено, така и качествено - доста са образовани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
Ако Сашови си затворят икономиката са чао за 5 мин. както са потребители набързо набързо ше пукалдясат .... Тези чак такава икономика като немската нямат, са малко дървена история, но пък ше викат неволята нема начин. Само тука незнам Италия какво прави .... какви са тея своеволия ?!? :))Italien blockiert Verlаеngerung der EU-Sanktionen gegen Russland - Италия блокира удължаването на санкциите срещу Русия http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/12/09/italien-blockiert-verlaengerung-von-russland-sanktionen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още