IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара подготвя отговор на руските санкции

Турция вече готви план за доставки на газ от Северен Ирак, Иран и Азербайджан, ако Москва врътне кранчето

17:45 | 30.11.15 г. 18
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Специална комисия ще подготви план за действие на Турция в отговор на наложените преди дни икономически санкции от страна на Русия. Начело на работната група, която ще координира и дейността между отделните министерства в страната по казуса, е вицепремиерът Хикмет Шимшек, предаде БНР.

Обсъжданите мерки обхващат икономиката и енергетиката, които са и приоритетните сфери в сътрудничеството между Турция и Русия.

Според властите в южната ни съседка Москва няма да спре да продава природен газ за Турция, защото това ще навреди сериозно интересите й. Енергийното министерство в страната обаче е подготвило и план за действие при такава ситуация. Той включва внос на суровината от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Неясно остава положението относно строителството на АЕЦ Аккую. Проектът е на стойност 20 млрд. долара и двете страни подписаха междуправителствено споразумение за строителството на централата. До този момент Русия е вложила в него 3 млрд. долара.

Анкара смята да изчака руския ход по отношение на ядрената централа, но има готовност да привлече на преговори и други държави, които притежават технология за строителство на ядрени блокове.

Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на ТИР-овете, пренасящи товари за Средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и камионите ще ползват т.н. "Каспийски маршрут".

Турската страна ще организира кампании в различни страни, за продажба на туристически услуги на по-ниски цени, за да не пострада туристическият сектор от отменените резервации на руските туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Не ве, не ве! Не ме коментирайте! Големите разбирачи, просто дайте да направим запис на заповед за по 1000 лв. Готов съм да ви прибер паричките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 8 години
Бас ловя, че турската икономика няма да се свие с повече от 1%. Пишехте щуротии как Европа щяла да фалира заради руското ембарго. Е фалира! Даже харизва едни 3 милиарда еврака на Турция, само за един свален руски самолет. Ако свалят още 2-3, леле мале. Турците ще си палят кюмбетата с евраци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
И този друг най-вероятно ще се окаже Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Загубата на руския пазар изобщо не е майтап работа,особенно ако стокообме-нът ти с този партньор се оценява на 50-100 милиярда евро.Нещо подобносе получи при нас българите след перестройката на Горбачов.Предполагам,чеикономиката на Турция ще се свие най-малко с 20% ,а може и по-вече.Всепак в живота празно няма и вероятно си мисля,че Турция ще я замени друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
panther
преди 8 години
Има шанс, само някой трябва да държи чехъла затворен, завързан и с тиксо на устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Българофил
преди 8 години
На колко оценявате шанса да се възползваме от простотията на тия две държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още