IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уверен е във властта си Путин?

Според част от бившите съюзници на руския президент той е заложник на своя антураж

19:36 | 08.10.15 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цар Путин?

Откакто Путин беше назначен за изпълняващ длъжността президент от Борис Елцин на 31 декември 1999 г., той е наричан по различни начини - цар, реформатор, таен шпионин и най-богатия човек в Русия.

В дипломатическите документи, публикувани от WikiLeaks през 2010 г., американски дипломати наричат Путин руското “алфа-куче”, което управлява като позволява на корумпирани служители и шпиони да крадат. Кремъл нарече тази идея нелепа.

Приятели и врагове определят Путин като лидер, който се опитва да обедини съвременна Русия с нейното минало на съветска суперсила и с мистичните традиции на дореволюционните православни царе.

Кремъл пък показа как Путин се бори със сибирски тигър, а негови поддръжници тази година поставиха негов бюст в родния му град, който го показва като модерен Цезар. New York Review of Books пък писа за “Император Владимир”.

Но описанието на Пугачов на един не толкова сигурен лидер съвпада с възгледите на Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия, който беше арестуван през 2003 г., преди бизнес империята му ЮКОС да бъде разкъсана, а основните ѝ производствени единици да бъдат поети от Газпром и Роснефт.

“Няма значение какво казва кремълската машина за пиар и пропаганда, президентът Путин не е Супермен”, посочва Ходорсковски, който беше освободен през 2013 г., след цяло десетилетие, прекарано в руските затвори. “Руският бизнес и управляващият елит се притесняват все повече от политическия курс на Путин, дори и тези, които са лоялни към него. Очевидно есента на Путин настъпи”.

Правилата в Москва

За Пугачов най-грубите интерпретации на властта на Путин пропускат подчертаването на един ключов проблем в постсъветска Русия - Путин трябва внимателно да управлява хаотичната битка между различни групи в страната, които се борят за богатство.

“Тези хора ще служат на всеки, който защитава техните користни интереси”, коментира 52-годишният Пугачов относно антуража на Путин. “Тези хора са заложници на своите престъпления и се нуждаят от човек, който ще представлява техните интереси поне малко. Ако ситуацията се промени и те решат, че Путин не защитава в достатъчна степен интересите им, тогава може да се случи нещо”.

Има и друга сериозна опасност за Путин - спадът на цената на петрола и западните санкции, свързани с войната в Украйна, са намалили печалбата на заможните.

Западен дипломатически източник твърди, че Путин е зле информиран и не е наясно колко време ще остане на власт, като се имат предвид икономическите проблеми на Русия. 

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 20 rate down comment 11
stefan333
преди 8 години
Наакаха се НАТОВЦИТЕ!!! След нелепите си опити да онищожат ИД Натовците се наакаха от постиженията на Русия за няма и една седмица! Братушките разбиха фантазията на насраните американци за водене на разузнаване и унищожаване на командни пунктове складове с боеприпаси и военна техника от 5000 -9000 метра височина . НАТО разбра че неможе дори да се намаже на малкият пръст на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
"Руският президент Владимир Путин е наредил изпращането на най-добрите си убийци бойците от спецназа срещу главатарите на Ислямска държава.===Ако може да се вярва изобщо на западната преса, ако това е вярно, то тогава всичките инструктори на НАТО САЩ накуп не могат ги спасят ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
"Руският президент Владимир Путин е наредил изпращането на най-добрите си убийци бойците от спецназа срещу главатарите на Ислямска държава. Това пише британският таблоид The Express (Експрес), потвърждавайки информацията за предстояща руска сухопътна операция в Сирия.Британският всекидневник пояснява, че изпращането на руските спецчасти е ,много важна крачка те имат опит в борба срещу джихадисти след операциите в Чечения. Най-ефикасните убийци в света имат задачата безмилостно да преследват и да елиминират бойците на ИДИЛ, както и да играят важната роля на унищожители на терористични твърдини така ще могат да се намалят и авиоударите на руски бомбардировачи в Сирия, пише още Експрес.http://spodeli.eu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 11
крас
преди 8 години
Мислех, че само нашите олигарси са ***, но се оказа, че руските са по големи от тях!Ако се бяха вгледали по внимателно в лицето на човека назоваващ се Путин, щяха да разберат, ЧЕ ТОВА Е РЕПЛИКА , А НЕ ОРИГИНАЛ!Приказките за ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ на лицето на Путин бяха за *** и невъзприемащи реалността ***.СЪЩИТЕ ТЕЗИ *** ДОРИ НЕ СХВАЩАТ КОЙ В МОМЕНТА УПРАВЛЯВА РУСИЯ И КОЙ ПРАВИ ХОДЕВЕТЕ С ЦАРЯ НА СВЕТОВНАТА ШАХМАТНА ДЪСКА !Едва ли на тези *** името НИКОЛАЙ ПАТРУШЕВ говори нещо.Какво знаят тези КАВАЛИ за руската военна доктрина на ИЗПРЕВАРВАЩИЯ ЯДРЕН УДАР!!САЩ СА В ШОК И УЖАС, ЧЕ РАШЪНИТЕ ДЕЙСТВАТ ПО ТАЗИ ДОКТРИНА И БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО ПОРАЗЯТ ТОЗИ, КОЙТО СПОРЕД ТЯХ Е ВРАГ И ЗАПЛАШВА СИГУРНОСТТА ИМСтаващото в Сирия ДОКАЗВА, че тази руска доктрина е в действие и утре нейни жертви могат да бъдат ТУРЦИЯ, ОАЕ , или някоя смешна дъжавица като КАТАР. КОЙ ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ПАТРУШЕВ И ЕКИПА МУ - олигарсите ли?Те вече са смъртници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Е тогаз ония зад блатото да одат при Бернанке , да им обади колко са добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
Ройтерс пак разказват притчи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
Grosss
преди 8 години
Ти се моли руснаците в даден момент да не почнат да искат рубли при про-дажба на суровините си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Е тебе кво те боли , ти нъл си добре...и въобще пиндотроловете не плачете начужд гроб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
В Русия се пазплаща с РУБЛИ! Кой руснак получава заплатата си в Евро или долари? Тези сравнения са подходящи за Л.Америка или Африка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
А пък медиите на САЩ /защото те на практика притежават по голяма част и от европейските официози/ нека гадая колко бил уверен Путин!:))) Какво ли не гадаеха през годините за него. То не бяха несметни богатства които откраднал /никой от тогава не писа за нещо открито и занразено / , гадаеха и дали не е мъртъв ...абе какво ли не! Да се смее ли човек да плаче ли!? Такова безсилие....такива шамари им раздава Путин по всички фронтове. Събира ги накуп джуджетата барабар с Обанго и ги върти докато им се завие свят. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още