IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия призна, че икономиката ѝ няма да се възстанови скоро

Основните фактори за рецесията са сривът на цените на петрола и санкциите на Запада

08:32 | 04.09.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руското правителство призна в четвъртък, че на икономиката на страната ще й отнеме повече време да се възстанови от очакваното, притисната от срива на рублата, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Заместник-министърът на финансите в Русия Алексей Моисеев заяви в четвъртък, че икономиката, смачкана от срива на цените на петрола и санкциите на Запада, ще отбележи растеж не по-рано от края на 2015 г. или дори през следващата година.

Прогнозите на финансовото министерство идват след последния спад на цените на петрола и газа, ключови суровини в износа на Русия. Цените на петрола се сринаха до най-ниските си нива от март 2009 г. заедно с цените на други суровини, на които разчита страната, като никел. Въпреки че от много време насам има призиви за диверсифициране на икономиката извън суровините, Русия е постигнала малък напредък в това отношение през годините.

Преди това финансовото министерство твърдеше, че икономиката ще започне да се възстановява в средата на 2015 г. Новият песимизъм на Москва контрастира на твърденията, че най-лошото от икономическата и финансовата криза е свършило, направени от президента Владимир Путин и други официални лица през май, когато цените на петрола се бяха възстановили до почти 70 долара за барел.

Влошаващите се икономически показатели предполагат повече рискове за спад на икономиката, която се е свила с 4,6% през второто тримесечие спрямо същия период през миналата година.

Краят на икономическата рецесия не се вижда, казват от Висшата школа по икономика (ВШИ), мозъчен тръст в Москва. Съставният водещ индикатор на организацията, CLI, се понижи до -4,4% през август от -3,6% през юли, оставайки на негативна територия за девети пореден месец.

„Динамиката на CLI предполага, че икономическите резултати на Русия ще останат под нивата от миналата година, а слабото вътрешно търсене ще затрудни възстановяването на икономиката към растеж за дълъг период“, казва ВШИ.

Проучвания сред руски мениджъри през миналата седмица показаха още, че секторите на производството и услугите са се свили през август вследствие на слабата и волатилна рубла.

Рублата е загубила 45% от стойността си през последната година на фона на санкциите от Запада, наложени след анексирането на Крим от Русия през миналата година, и на ниските цени на петрола. На свой ред тези сили са ограничили инвестиционната активност и потребителското търсене, докато в същото време са стимулирали инфлацията.

Комбинацията от висока инфлация и икономическа рецесия е сериозна трудност за централната банка, която засега вероятно ще остави лихвените проценти без промяна на срещата си на 11 септември, след като вече намали разходите за заеми пет пъти през тази година.

Данните от тази седмица показаха, че потребителските цени на седмична база са се повишили леко в края на август, което е изненадващо, тъй като цените обикновено се понижават през лятото, когато има изобилие от плодове и зеленчуци. На годишна база инфлацията е изключително висока, повишавайки се до 15,7% през август от 15,6% през юли. Имайки предвид всичко това, е малко вероятно централната банка да намали лихвените проценти отново през следващата седмица, заяви Raiffeisen в съобщение за клиентите си.

Моисеев каза още, че министерството му изчаква цените на петрола да се стабилизират на някакво ниво за поне няколко седмици, преди да представи прогноза за обменния курс на рублата, която все още има шансове за възстановяване през първата половина на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 17
Nikola666
преди 8 години
Леко уточнение: в коя от цитираните държави президент кара трети мандат, въпреки че в контитуцията на държавата е записано че може да кара само два? А за специализацията на производството някой казал ли е нещо напротив? Но и опитите всичко да е местно производство също трябва да се уважават. На теб може да ти е смешно, но в Русия се произвежда шампанско на което пише "Шампанско" и коняк на който пише "Коняк" и "Произведено в Русия". Ще видиш че скоро ще усвоят нови производства. Не са казали, не са произвели също и "Български чушкопек" и "Виетнамско кафе".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Има възможни и невъзможни неща. Невъзможно-руснаци правят икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 15
vzhekoff
преди 8 години
Ако трябва да те тълкувам - Путин е несменяем, обаче Меркел, не е. В русия няма демокрация, обаче в щатите семейство Буш изкараха дотук общо 12г., при това с явна фалшификация на изборите във Флорида, откъдето се задава поредния клонинг за президент. Семейство Клинтън също не е като да не се е окопало. Във Франция пък имаме за сефте президент да си назначи жената за министър. Толкова по въпроса за сменяемостта в политиката. По въпроса за кафето, много съм любопитен две сходни държави - Канада и Норвегия, какво си произвеждат, кафе ли, хранителни стоки ли. Особено последната - тя колко е зависима от петрола и газа, дали не е повече от руснаците ?Предлагам да се концентрираме на чисто-икономическите въпроси, а пропагандата да си я развивате във в-к "Преса", опс, то май го закриха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
то няма кой кво да признава, щяха да *** ама както скиаш не *** ами даже и заводи им строят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 8
khao
преди 8 години
леко по леко всичко ще си признаят :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
Всички там ще умрат, кои от глад, кои от лоша хигиена, кои от некачествена водка! Малко им остана, скоро ще победим, дружно ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
абе баш не им е розово с тея цени на петрола и санкции манкции, но те добре лавират по тъч линията за разлика от Венецуела и останалото петролен кеч. Те някакси ше се измъкнат от киреча, ам ние ?? При нас ни завод на Форд, морд - никой брате, толко ли сме напреднали вече във виртуалната икономика, та не ние треат заводи и фабрики - ненам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 17
Nikola666
преди 8 години
Да обобщим казаното до тук: руските джуджета са великани, а американските слонове са мишки.И аз не вярвам че Русия е в рецесия. Както съобщи ИТАР-ТАСС тази сутрин Несменяемият се е събудил в добро настроение, Закусил е крепко и обилно. Изпил е две чаши кефир и едно еспресо, направено от кафе отгледано в подмосковието. Всичко това по недвусмислен начин доказва че икономическата ситуация в Русия се подобрява с всеки изминал ден, както и апетита Му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
еми то в момента ако ми каеш поне една икономика, която не е в резесия - евала. Е са само икономиката на Сашш цепи мрака със 3% всеки път като погледнем тука според новините, явно са извънземни там, как само при тех работи, а в останалия свят - нье, неам идея .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 17
michaelis12
преди 8 години
Признали си пред WSJ ..... ммдобрем а в същото време тея от WSJ строят заводи на Ford там при врага да им трупясат още повече икономиката в земята .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още