IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките финансови нужди експлодират

Атина вече вероятно има нужда от 100 млрд. евро, за да обслужва своите финансови ангажименти до 2018 г.

09:27 | 16.07.15 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките финансови нужди експлодират

Още преди да са започнали по същество преговорите за третата спасителна кредитна програма за Гърция, финансовите проблеми на страната постоянно растат. В сряда източници от Брюксел заявиха, че гръцките заемодатели изчисляват, че страната се нуждае от 100 милиарда евро, за да обслужва своите финансови ангажименти до 2018 г., предава DPA.

В понеделник държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната обозначиха финансовите нужди на 86 млрд. евро.

Преди седмица Атина поиска помощ от 50 млрд. евро, а преди две седмици тази сума бе 29 милиарда евро. Сега от новите оценки на финансистите става ясно, че дори цифрите, посочени на срещата на върха в края на седмицата, най-вероятно няма да са правилни.

Международният валутен фонд (МВФ) оправдава експлодиращите финансови потребности в своя анализ на дълга преди всичко с драматичните финансови и икономически последици от затварянето на банките преди две седмици. Всеки ден нови предприятия фалират, бизнесът изпитва сериозни трудности, туристите странят от страната. Същевременно фондът отново призова за облекчаване на дълга, за да се помогне на икономиката да се съвземе. Това облекчаване „ще отиде много по-далеч, отколкото Европа си представя".

Междувременно стана ясно, че в сряда някои членове на правителството са обмисляли да се ползват парите от резерва на гръцката централна банка, за да се платят пенсиите. Планът е бил обсъден във вътрешноправителствен кръг, разкри енергийният министър Панайотис Лафазанис. Мнозинството около премиера Алексис Ципрас е било против него. Сред привържениците очевидно е били бившият финансов министър Янис Варуфакис.

В ранните часове на четвъртък парламентът в Атина одобри новите законови текстове за реформи, които бяха предпоставка за начало на преговорите за новата спасителна програма на страната. 229 депутати дадоха гласа си за преминаването към "предварителни действия", изисквани от кредиторите във връзка с новия спасителен пакет. 64 гласуваха "против", а шестима гласуваха "въздържал се".

По време на дебатите пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата, а полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Арестувани са над 40 протестиращи.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 3 rate down comment 1
system_foult
преди 9 години
Гърция си е пирамида по всички правила от където и да го погледнеш.Обзалагам се че има и доста финансови инситуции освн европейските и северноамериканските които са дали пари на Гърция и сега се спотайват.Истинската картина е доста по страшна от това което знаем.Защо мислите клекна Ципрас.Гърция може да се окаже първата държава в света която е разпродадена на парчета.Звучи налудничаво но се обзалагам че немското финансово разузнаване има папка с такъв сценарий....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
"Напротив - аз съм мъдър и бих станал могъщ Дуче."Да си жив и здрав да станеш, ама у некой друг живот..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
petsto
преди 9 години
"Същевременно фондът отново призова за облекчаване на дълга, за да се помогне на икономиката да се съвземе. Това облекчаване ще отиде много по-далеч, отколкото Европа си представя"...И в същото време отказва да опрости част от дълга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
а навремето Живков с дълга от 8 млрд колко страшно изглеждаше...а сега на *** е 100 пъти по толко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 9 години
Колко много впечатляващо общо в политиката/програмите на ЕС (налагана за изпълнение на ЕС от Великия САЩ) за подпомагане на паразитиращи малцинства/общества (в Европа) като: безработни; ***; емигранти; гърци; . Както знаем от опит, преразпределянето от работещи към неработещи ще доведе до изтощаване/износване на локомотивите в ЕС. Натрупаните дългове от правителствата не могат да бъдат върнати на Великите Банкови Лордове, значи следва приватизация (нов сериал на каквото гледахме у нас в последните 25 години). Здравите и адаптируемите ще поемат с по едно куфарче и раница за накъдето има работа и бумти (свежи колелца в скърцащата машина от която капят долари), а другите ще откриваме предимствата от къщурки с дворчета по селата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 1
tonino
преди 9 години
Закъсал-Ирландия примерно.Преманентна криза-ГърцияДостатъчно ясно ли го дефинирах ?Мостово финансиране с пари от фонд,който е създаден за съвсем други цели и подписано споразумение между държавите,че тези пари няма да се използват за такива цели.......Сега обаче това споразумение ще бъде нарушено само защото няма откъде другаде да намерят пари.....:))))))Смешници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Дефинирай закъсал и перманентна криза. Покажи ми какво усилие прави северозападния човек, освен да бяга с 300 от северозапада. Гърция вчера прие мерки за икономии. Решението за наливане на пари в Гърция е нещо съвсем отделно от мостовото финансиране за което става дума и ще се наливат само от страните в ЕЗ, за това тебе никой не те пита или закача
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 0
tonino
преди 9 години
Така ли ? Не мислиш ли,че има огромна разлика между това да помогнеш на някой,който е закъсал и това да наливаш пари на някой,който е в перманетна криза откакто се е пръкнал на белия свят ?На всичко отгоре,същия този някой не иска да направи никакво усилие да промени нещо !!!!!Как така САМО Гърция не може да прави икономии ? Хайде моля те не говори глупости,че едва ли не тези фондове се създават за да наливат пари на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
И как стигна до мъдрия извод че аз няма да давам пари? Парите за които става дума са толкова мои колкото и на всеки друг българин. Гръцки ДЦК не съм си купил, защото не купувам ДЦК. И накрая повтарям и потретвам, да подтиснеш първосигналната си система и да разбереш, че става дума за оборотни средства, които да осигурят оцеляването на Гърция докато се подпише споразумението с кредиторите. Когато влизаш в един съюз, поемаш определени ангажименти. Този фонд е създаден с такава цел, всички участват в него и няма логика когато фонда е нужен ние да не позволяваме да се използва, Поведението ви е все едно да кажете "Аз па няма да давам от моите данъци да се плащат пенсии в северозападна България щото според мен хората там са кофти и сами са си виновни за всичко"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Аз пък плюскам здраво маслинакис - искам да подпомогна производството, т.е. ТРУДЪТ на гърците, а не паразитството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още