IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция си осигури нови 1,6 млрд. евро от капиталовите пазари

Атина отрича да се подготвя за въвеждането на разплащания със записи на заповеди

13:31 | 08.07.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Гърция си осигури нови 1,6 млрд. евро от капиталовите пазари

Затъналата в дългове и заплашена от фалит Гърция успя да си осигури краткосрочно нови средства от капиталовите пазари. Както съобщи DPA, позовавайки се на дълговата агенция на страната PDMA, Атина е успяла да си осигури 1,62 млрд. евро за 26 седмици под формата на краткосрочни държавни облигации.

PDMA продаде облигациите с доходност от 2,97 на сто, което е непроменена стойност спрямо две подобни акции през юни и май.

На 10 юли (петък) правителството трябва да рефинансира дългове за 2 млрд. евро. Според информация на гръцки финансови вестници останалата част от парите трябва да влезе в държавния бюджет в четвъртък. Тогава се очаква Атина, както правеше досега, да издаде допълнителни ценни книжа по отделна процедура.

Междувременно гръцкото Министерство на финансите отрече редица медийни спекулации, че правителството в Атина се подготвя за пускането на записи на заповеди. Информацията за това се появи първо в консервативния вестник Kathimerini. Според медията с такива записи ще се плащат заплатите на държавните служители и пенсиите по-късно този месец.

Министерството обясни, че статията не отговаря на истината. Подобни записи на заповеди или търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU - неформален документ, който признава определен дълг), може да са предвестници на нова валута.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 64 rate down comment 9
Гари
преди 9 години
Интересният въпрос е кой е закупил тези облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още