IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ципрас: Кредиторите са злонамерени, изнудването трябва да спре

Премиерът призова гърците да гласуват с "не" на референдума

17:54 | 01.07.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности". 

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже".

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение". 

Очаквайте подробности!

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 14
Атанасио
преди 9 години
Като не се забравя ,че ''Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 20
Атанасио
преди 9 години
Гърция иска да си плати дългът но както е казал нобелиста проф.Пол Кругман - ''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши, например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Щом неискат следва ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments''Председателят на парламента.....стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е ''незаконен'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/ Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 24
IMRO
преди 9 години
Изявление, на човек който е загубил каквато и да е връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 39
абитуриент
преди 9 години
много си е готин даже.....!!!!.....мисли за хората.......!!!!! а не като нашите ДУПЕДАВЦИ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 9
iivanoff
преди 9 години
Явно е, че кредитите не са дадени на пазарен принцип, защото ако беше така, то лихвата за дадената територия щеше да бъде толкова висока,че тя много отдавна щеше да спре да ги усвояваИнтересно е маймунското късогледство, по отношение и на другата страна - приемането на даваните нисколихвени заеми! В смисъл, че ако те са толкова *** да не се сетят докато живеят добре, че тези пари ще се връщат и то с лихва, то подписващите договорите от името на маймуните /избраните от тях хубавци/ са го знаели прекрасно!А измислената предпоставка, че заемите били теглени от политиците за да ги избират маймуните ТЯХ е пълна глупост, защото тук например маймуните си избират политиците, дори и да не се теглят подобни заеми.Което показва,че щом кредитирането е било умишлено засилено от двете страни /даващата и усвояващата/, то те се контролират напълно от едно и също място.Лошото е,че маймуните не могат да допуснат даже че са маймуни, защото са напомпани с его така, че да си "мислят" че са хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 28
abdul
преди 9 години
Изперкалото *** трябва да си включи наема на НАТОвските бази в БВП, защото изглежда то е скритият залог, заради който ЕЦБ ще размрази безкрайното евро-финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 20
orchis
преди 9 години
Левичар!!! Яко *** го раздава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 22
sandr0
преди 9 години
Мухахахха изперкало кумне!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 23
melon
преди 9 години
Абе беше ми симпатичен, ама взе да изнаглява яко. Левичар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още