IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция е готова да приеме почти всички условия на кредиторите?

Според Financial Times премиерът Алексис Ципрас предлага съвсем леки корекции

12:31 | 01.07.15 г. 73
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция е готова да приеме почти  всички условия на кредиторите?

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме почти всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.  FT разполага с документа. 

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

 

 

Писмото е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шпигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г., да започне през октомври, а не веднага. 

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ (социална добавка за бедните пенсионери) да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

Според Шпигел именно заради това ново предложение от Ципрас беше отложен и телеконферентният разговор на еврогрупата. Той трябваше да започне по обяд, но сутринта беше обявено, че началото му ще бъде в 18,30 часа българско време.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас.  

За този развой намекна вчера вечер и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, който заяви лаконично пред журналисти, че има изненадващ обрат, за "който вие не сте писали тези дни...".

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 9 години
Е,аз нямам това време да превеждам дословно и да го оформя във вид,който е лесносмилаем за широката публика......Предпочитам системата копи-пейст.....Става доста по-бързо....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 5
iivanoff
преди 9 години
Dear Managing Directors, Dear Presidents,Обръщам се към вас с титлите ви, понеже Вашите имена нямат никакво значение, защото сте назначени служители, и като такива само изпълнявате това, за което сте там, за разлика от мен - аз участвам с името си активно в цирка за маймуни! Както добре знаете щом сте вече там, чрез мен се предоставя на говорещите животни привиден избор от името на поставилия ни мен и останалите ми колеги "политици", за да им вменя в последствие съучастие - животните както винаги не могат да разберат, че ние не сме се самопоявявили и следователно изпълняваме също задачите на поставилия ни, точно като Вас, нищо че в последствие ни избират! Понеже вашия ШЕФФФ е и мой такъв, то искам да ви информирам, че територията е готова да приеме условията Ви!Специални Поздрави от подчинената Ви напълно територия!Ваш Покорен Колега-Служител!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 19 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Освен по 1.6 милиарда дълг към МВФ, вчера Атина е обявила фалит и по 472 милиона евро дълг към централната банка на Гърция, съобщава вестник "Катимерини". Дори и фондът да не употребява този термин, де факто страната в момента се намира в двоен фалит, добавя изданието.По закон управителят на централната банка трябва да уведоми Европейската централна банка за този инцидент. Тази банка, а незнам и коя въобще ще даде пари на доказан неизряден платец.То и русия уж щеше да дава пари, ама не даде,. То не че ги и има.От другата седмица ще има неадрахма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 27 rate down comment 2
Kaoru
преди 9 години
Излиза, че в съвременната реалност комунузЪмЪ има живот 2 дни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Неква пълна боза стана - писмо некво, а с референдума кво става - отменя ли се? Споразумението за спешната помощ изтече - какво приема и какво не приема Ципрас вече е обект на нови даговаряния и подписи - дет се вика, може да има нови условия от отсреща. Ципрас ли ще ги подписва? Ако ще отменят референдума, той трябва да подаде оставка още сега и друг да договаря ново споразумение. Ако ще има референдум, то тогава как така приема нещо, което хората могат да отхвърлят в неделя...?Абе ясно е само, че нищо не е ясно! Поне за българофобите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 16
tisia
преди 9 години
дали пък Гърция няма да е новият член на сформиралата се кредитна институция начело с Китай?....Ако не е така,защо от Вашингтон побързаха да подканят кредиторите за преразглеждане на позициите им към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
Т.е. "оправяли, ама по втория начин". Ай сиктир и балкански андрешковски номера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
Ден и половина ограничения на тегленията и Ципрас клекна:) Толкоз за топките му и затова как гърците винаги "се оправяли".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 9 години
Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмОт години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Папата беше свален за подържането на идеята за централна банка http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/На Доминик Строс-Кан(шеф на МВФ) му спретнаха изнасилване за центр. банка - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126ЕK за първи път посочи Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 13
Атанасио
преди 9 години
''Гърция е нагледен пример какво ще бъде бъдещето и на други нации в ЕС.'' - Майк Статис, главен инвестиционен стратег на AVA - http://mejdu-redovete.com/чрез-икономии-и-заеми-към-фалит-гръц/ - Малко след публикуване на тази статия, еврейската бизнес общност забрани по-нататъшни публикации на Майк Статис в световни медии и поиска забрана на Press TV. Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Пол Кругман: вече е ясно ,че еврото беше грешка - http://darikfinance.bg/***/116075#commentsСлед като ЕЦБ пусна колич.улеснения може и да няма разпад на еврозоната - Европ.съд потвърди ,че не са нарушение на Лисабонският договор Нормална логика е щом ФЕД купува ДЦК в САЩ и ЕЦБ да купува но трябваше в Конституциите да се запише ,че държ.дълг не може да превишава БВП и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още