IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори и драхмата няма да спаси Гърция

Връщането към тази валута крие сериозен недостатък: стоките и услугите, които се внасят отвън, биха станали значително по-скъпи

13:35 | 30.06.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Старите гръцки драхми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Старите гръцки драхми. Снимка: Ройтерс

Излизането на Гърция от еврозоната става все по-вероятно. Ако се стигне до неплатежоспособност държавните ценни книжа, държани от гръцките банки, ще се окажат без стойност. Именно те досега служеха като гаранция за обезпечаване на кредитите, получавани от ЕЦБ. Без тези "гаранции" обаче ЕЦБ е длъжна да спре да отпуска спешни помощи за гръцките банки, тъй като няма право да поддържа една банкова система, която не е ликвидна. Така Гърция би се оказала "отрязана" от свежи пари, а с това фактически и от валутния съюз, пише в свой анализ за Deutsche Welle Ролф Венкел.

В такава ситуация Гърция би могла да се опита да върне обратно драхмата. Мнозина експерти от години твърдят, че това е най-добрата възможност: трайно възстановяване на гръцката конкурентоспособност чрез драстично обезценяване с близо 50%. Предимствата, според тях, са следните: пътуванията до Гърция ще станат значително по-евтини, което би подсилило тъй важната за страната туристическа индустрия. Гръцкият износ също би поевтинял, което ще стимулира местното производство.

Но има и един сериозен недостатък: стоките и услугите, които се внасят отвън, биха станали значително по-скъпи, което бързо ще си проличи в една страна като Гърция, която внася от чужбина близо половината от всички хранителни продукти и около четири пети от необходимата ѝ енергия.

Президентът на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ханс Вернер Зин от години тръби, че дори самото връщане към старата национална валута би могло да спаси гръцката икономика: „Само след една до три години всичко ще се промени към по-добро, безработицата ще намалее, а благодарение на евтината драхма Гърция ще може да изнася своите продукти на европейския пазар и да привлича както туристи, така и инвеститори", твърди икономистът.

Само че и новата драхма би имала един основен недъг: без значение какво ще се случи оттук нататък, гръцките дългове няма да се изпарят - те ще продължат да тегнат на бюджета, само че в евро! Така стойността на поетите дългове изведнъж ще се покачи драстично.

Връщането към драхмата не е алтернатива и поради една друга причина: твърде съмнително е дали след нужната девалвация на новата валута наистина ще се стигне до бързи успехи в експортната сфера. Освен маслини и цимент Гърция няма почти никакви други продукти, които да са ценени на международния пазар. А за изграждането на индустрия, която да произвежда стоки за експорт, е нужен внос, който пък едва ли би бил възможен в условията на евтината драхма.

Има и други причини, поради които връщането към драхмата би могло да се окаже пълен провал. Според Нилс Кадрицке, автор на публикация по темата, една подобна акция се нуждае от много точно планиране и изключително добра организация - все неща, с които гръцката бюрокрация едва ли би се справила, още по-малко пък под шапката на едно правителство без управленчески опит. И още нещо не бива да забравяме, посочва Кадрицке: подобна операция изисква дисциплина и поверителност, а това са качества, които са чужди на цялата политическа класа в Гърция.

На друг аспект обръща внимание познавачът на Гърция Йенс Бастиан: "Огромното одобрение на гърците за еврото се дължи най-вече на недоверието, което изпитват към собствения си политически елит. Те просто не искат управниците им да имат достъп до машината за печатане на пари", обяснява Бастиан.

А Нилс Кадрицке обръща внимание на още една потенциална опасност: "Връщането към драхмата би превърнало социално закъсалите слоеве от населението в напълно беззащитна жертва на малцина притежатели на евро, които буквално биха изкупили страната. В резултат от това ще се стигне до най-голямото преразпределение на блага в Европа от навлизането на капитализма в бившия СССР насам".

Германското правителство междувременно е на мнение, че ЕС може да понесе излизането на Гърция от еврозоната - включително и поради това, че други държави в криза като Испания, Португалия и Ирландия отново показват признаци на икономическо оживление. Освен това ЕС и ЕЦБ вече разполагат с предпазни мерки, които са в състояние да осуетят прехвърлянето на гръцката криза към други държави от еврозоната. Една от тези мерки е Европейският стабилизационен механизъм, който в случай на нужда може да подпомага закъсали държави с до 500 млрд. евро.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
"Какво имат гърците освен маслини, сиртаки и ресторанти? Чушки може би"хахаха... ***, интелигентните хора първо учат, четат, каквото не са научили - питат, и чак накрая се изказват! Ти си объркал реда - първо си се изонодел, после питаш - знак за пълна липса на интелигентност. Почвай да четеш от тук:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Greece#Industryа после питай, каквото не ти е ясно... Като събереш знания, почвай да пишеш - поне в тази сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Колкото и много да работят (според теб и някаква измислено от тяхното правителство статистика) явно не е достатъчно за да си покрият стандарта на живот без дотации от вън. Както и впрочем повечето западни държави (включително и нашата). Това, че го казвам за гърците сега не значи, че не се отнася за Испания, Италия или ако щеш Франция. Просто гърците са на пангара сега, както и цялата фалшива система на частичния резерв. Не се коси и нашия ред идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 1
ihrivanov
преди 9 години
Оставам с впечатление , че наистина Гърците не знаят какво ги чака . Тежко ще го преживеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
Гърците ще трябва да почнат да работят . Това е проблем който го има и тук на всеки работещ по един в администрацията ,един пенсионер ,един социално слаб и един инвалид по документи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
А ще може ли специалистите да обяснят защо поевтиняването на руската рубла и украинската гривна не доведоха до ръст на руската и украинската икономика? И защо тогава да очакваме една обезценка на драхмата да дръпне гръцката икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
IMRO
преди 9 години
Глупости говориш. БМВ и Мерцедес от пакистански инженери ли се прави? Какви са конструкторите, дизайнерите, кой взема управленски решения, извършва счетоводство и контрол? Какво имат гърците освен маслини, сиртаки и ресторанти? Чушки може би
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 9 години
Ми те и германци, англичани, испанци, италианци са така - българите и другите джагали работят, а местните гледат и командват! хахаха!Винаги съм казвал, че проблемът ни е в главата - повечето сме *** и злобни, а ти си страхотен пример! И този преди теб! Изобщо, в Гърция стъпвал ли си някога, или една жена ти каза как е? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
IMRO
преди 9 години
Каквото е населението - такива са и политиците. Политиците от Марс не идват, обществото ги създава. А това, че политиците по цял свят "се изкушават" е псно. Ама то е, защото имат с какво да "се изкушат". Един просяк трудно може да се изкуши с нещо, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
power grid
преди 9 години
Навсякъде по света политиците са *** и крадци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
IMRO
преди 9 години
Може би с устите си. Грък наистина трудно може да го надприказваш.Иначе за останалото: на кораби работят почти само чужденци (всякакви, в много случаи азиатци). В аграрния и туристическия сектор работягите са албанци, българи, румънци, грузинци и пр. Шефът грък обикновено стои настрана и нарежда и пие мастика. Друго в Гърция няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още