IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО променя плановете си за защита на Европа

Алиансът проведе първото учение на силите за спешно реагиране, които създаде в края на миналата година

17:27 | 20.06.15 г. 44
НАТО променя плановете си за защита на Европа

За НАТО – организация, създадена, за да предпази Европа, се разкри една може би малко необичайна истина от последните 20 години. Организацията всъщност няма никакъв план за Европа, пише FT в свой анализ.

Заради бушуващия конфликт в Източна Украйна това обаче може би започва да се променя. Тази седмица Алиансът проведе първото учение на специалните сили от 5 хил. души, които бяха създадени на срещата на върха през септември миналата година.

През последните години НАТО проведе стотици военни учения, но никой не обръщаше внимание на логистичните и оперативни предизвикателства за разгръщането на войските в кратък срок, което би било необходимо, ако Европа бъде нападната.

Учението с кодово име Noble Jump се проведе в Западна Полша. Алиансът тества дали новосформираните сили за спешно реагиране могат да се подготвят за 48 часа.

Промяната се вижда и в географията, както и в употребата на неортодоксални тактики на фона на новия модел на хибридна война, прокарван от Русия – бавно тлеене на конфликти чрез провокация, дестабилизация, тероризъм и подривни действия, пише изданието.

Още на 9 юни войниците на НАТО от девет европейски държави получиха покана да се съберат в малко полско градче заедно с 440 танка и бронирани превозни средства, повече от 50 тона боеприпаси, храна и други консумативи, пренесени с девет влака, 17 военни самолета и 30 пътни конвоя.

Преместването на доставките през Германия, особено с железопътен транспорт, се оказа предизвикателство заради необходимостта от множество документи. Това се оказва, че отнема седмици на предварителна подготовка.

Седмица след поканата резултатите са много добри, макар и до голяма степен старомодният военен театър да е безсмислен, отбелязва изданието. Тези маневри може би се доближават най-много до военните упражнения на Русия, където част от войските са почти в незабавна готовност, макар и в по-малки мащаби.

Разполагането на силите за спешно реагиране все още зависи от т постигането на съгласие между всички 28 членки на НАТО. Това ще е въпрос, който най-вероятно ще доминира срещата на Алианса през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 15 rate down comment 5
eng.Garin
преди 9 години
Всичките 33 ракети, намиращи се във военновъздушната база Ванденберг в окръг Санта-Барбара, Калифорния, и Форт Грил в Аляска, имат един от тези дефекти!!!!!! Може би ракетите дето ще пазят България ще са по-изправни от тези дето пазят САЩ? А ТИ ИМАШ ЛИ ДОВОДИ ЗА ТВОИТЕ ДУМИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
eng.Garin
преди 9 години
Фактите ще те залеят ако се беше поинтересувал дори един грам! Смешно ми е когато някой тотален аматьор започва да оспорва "Питагоровата теорема".Само за една минута :.........Плановете по разгръщането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в Европа не е насочена против Русия, защото руските системи за въоръжение могат да я преодолеят, заяви зам.-председателят на обединения комитет на началник-щабовете на САЩ адмирал Джеймс Уинифилд .......вестник Los Angeles Times, позовавайки се на доклад на Сметната палата на САЩ : Два сериозни технически дефекта са открити в системата за коригиращите маневри на прихващащите ракети на наземните системи за противоракетна отбрана. Тези проблеми могат до доведат както до загуба на ориентация, така и до невъзможност за извършване на нужните маневри на висока орбита с цел кинетично поразяване на атакуващата бойна глава.Всичките 33 ракети, намиращи се във военновъздушната база Ванденберг в окръг Санта-Барбара, Калиф., и Форт Грил в Аляска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 4
julian12
преди 9 години
Заради такива жалки неуки човечета като теб страдат обществата. Колко трябва да ти е болна психиката за да се радваш, че предстои война?! Питам и отговор не искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 8
ing5rov
преди 9 години
Америката я боли оная работа за България, това е плацдарм срещу Русия, тъй че...като казват ловджиите мюрето го отнася първо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 15
sandr0
преди 9 години
говориш без факти.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 7
eng.Garin
преди 9 години
ПРО е в техническа невъзможност да спре руските ракети. Това е недълго и нашироко изписано в технически статии както американски , така и руски и европейски. Тестовете се провалят, сроковете се удължават , а "меча" все още е недостижим за "щита" . Да се стремиш да си под ПРО на САЩ е все едно да буташ под чадър , които има само метални спици, но няма мембрана. Бившия полски министър Шикорски го каза най-добре: Сигурността , която САЩ дава(продава) е една лъжа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
Прав , си България е от първостепенно значение за руската безопасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 23
sandr0
преди 9 години
Точно за това на България и трябва ПРО против руските ракети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 25
sandr0
преди 9 години
Монголо-татарите от Путинистан много скоро ще усетят болката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
eng.Garin
преди 9 години
Подобни учения са безсмислени в технически аспект, тъй като конвенционален конфликт между НАТО и Русия на практика е невъзможен, поради възприетите военни доктрини на Русия и САЩ. Дневните и дори седмични забавяния , които се споменават са смешни в сравнение с 30-те минути , които ще са достатъчни всеки голям град и военна база в Европа да се превърнат в "гъбарник". Ако моментално Европа не се усети на къде я тласка САЩ, скоро в буквалния смисъл ще стане пъпа на света (по Ципрас 19.06.2015).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още