IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната подготвя план за изключване на Гърция?*

Държавите от валутния блок се подготвят за евентуален фалит на южната ни съседка през май

11:12 | 10.04.15 г. 27
Еврозоната подготвя план за изключване на Гърция?*

Страните от еврозоната тайно подготвят план за изключване на Гърция от валутния съюз, ако Атина обяви фалит през май, съобщава британският в. "Таймс". 

Според изданието подробни планове са изложени в документ, подготвен от финансовото министерство на Финландия в сътрудничество с Германия. 

Документът предупреждава, че тази пролет трябва да бъдат взети "много трудни политически решения". 

"С мълчаливото съгласие на останалите страни от еврозоната започна процес, който в крайна сметка може да стигне до изключване на Гърция от еврозоната", посочва записката с дата 27 март. 

Финландия е убедена, че чрез реформите от последните три години и мерките, взети от Европейската централна банка, еврото може да преживее бурята, която ще се разрази след изключването на Гърция от единната европейска валута, подчертава изданието.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) отрече, че обсъжда възможност за излизане или изключване на Гърция от еврозоната.

"Не съществува юридически механизъм за изключване на страни от еврозоната. Европейската комисия действа на основата на постигнатите по-рано споразумения между Гърция и международните институции за нова програма за реформи и удължаване на международната финансова помощ за Атина", посочват от ЕК. 

* Актуализирано със становището на ЕК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 13 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
@ michaeli :Аз не мога да разбера като фалирам аз да не би някой да ме спасява ?? Кат няям няям загубата си е загуба и аре черта да не са давали .... :))*****:))) От колко време се опитвам да им го кажа на форумните "експерти", ама ти го направи най-директно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
MZтка при фалит нема връщане, ти кат не моеж да си върнеш кредита взимат ли ти апартамента ? - взимат ти го. Еее ше вземат това което Гърция им е гарантирала, че ше вземат, ако е имало само голи обещания, то ше им вземат голия и точка. Приключваме филма тва е. *** ви и у комунистите тука, плюете ги ама кат треа некой да връща пари трааало, еее да ама при капитализма има фалити, при "комунизма нямаше" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 9
pinoccio
преди 9 години
Не знам, ама самата Германия фалира два пъти през 20-ти век - единия път при Ваймарската република и вторият път непосредствено след войната. И какво, сега Германия е икономически исполин. Нека погледнем през същата призма и това, което се случва с Гърция - днес фалит, а утре гръцките маслини ще гонят големината на пъпеш. А ние, понеже сме много фискално устойчиви, фискът ни е вързан за вратата на "Бистришките тигри". Та само когато ББ вкара гол, тогава има актуализация на пенсиите. Верно, с по 2-3 лева, но *** стават още по-мотивирани да влезнат с взлом, да *** бабите и да им ги вземат и тях. Това си е социална програма в две посоки - разгърната, мащабна, диверсифицирана и действаща безотказно. Ако някой самотен дядо отиде в публичен дом, ще му струва 50-100 лева или имаме 25 пъти разлика в услугите. И тъй като вече сме модерна икономика на услугите, тези фактори трябва да се отчитат, когато стане въпрос за трупане на бюджетни излишъци за в бъдеще. Иначе ни чака фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Когато си взел на заем евро или долари, трябва да върнеш евро или долари! Това че Гърция ще пусне нова собствена валута не и дава правото да си върне дълговете в тази валута.Какво означава по твоите критерии ПРИЗНАТА? 97-98% от валутите по света са ПРИЗНАТИ, но въпреки това само частично конвертируеми. Българският лев например е конвертируем в България и в някои съседни държави, но не може да го обменяме и да плащаме с него в 99% от държавите в света. Руснаците например ни искат долари за нефта и газта, а не левове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 13
nobel
преди 9 години
Някой задавал ли си е въпроса каква валута ще използват гърците АКО или КОГАТО излязат от еврозоната? Ако им бъде отнето правото да използват еврото и трябва да си напечатат собствена валута ще бъде ли тя международно призната и конвертируема? Защото ако бъде призната и въведена в употреба по света гърците моментално ще предложат да изплатят всичките си дългове в тази валута. Както и дълговете на Съединените щати, Япония, Германия, Италия и Испания взети заедно. Не биха имали никакви проблеми. Още по-смешно става, ако валутата им НЕ БЪДЕ ПРИЗНАТА и годна за използване в останалата част от света. Защото това просто НЯМА ДА БЪДАТ ПАРИ и гърците ще кажат - вие ни забранявате да използваме ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
подписват с Евразийския съюз и гатови :)) връзват си драхмата към юана и почват с юани да бръмчат щом американците се праат на отворени нема начин да нема начин ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ае при желание от гърчолята може и да не върнат и грош, само трябва да напуснат *** НАТО и да пуснат руските бази и ше стане чудо и чудо а всички тука пишман НАТОВци ше се видят в приключение ....... :))) А когато имаш силен гръб с пушкала тогава ни МВФ, никой не мое ти каже копче. Аз не мога да разбера като фалирам аз да не би някой да ме спасява ?? Кат няям няям загубата си е загуба и аре черта да не са давали .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Страните от еврозоната тайно подготвят план за изключване на Гърция от валутния съюз, ако Атина обяви фалит през май, съобщава британският в. "Таймс". ---------------------------------------тва е много яко толкоз тайно, че чак вестника разбрал и го разпространява и той "тайно" ........ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 6
Kockata_Mitev
преди 9 години
Буря?За кое?Че си откачил удавника с три куфара олово?Германците разиграват театро а Гърчолята си мислят че са главните герои.Изпълниха си задачата и еврото е евтинджос.Германия бълва все повече с всвки изминал ден.Катаклизъм може да има ако утре сутринта Франция заяви че напуска ама фалиралите Елини дето всички ги чакат....То няма друг механизъм и всички го знаят.Кви реформи,квото и да реформират докато не извадят всичко на сергията няма да стане.Тъжното за тях е че дори и така пак няма да се издължът.Кво си мислите че баба ви Меркел пие Гинко и трепери кво ще им скимне.Съдбата им е предрешена и никак не ми се иска да съм на Мястото на Алексис.Готин е и може да свърши чудеса ако живееше в БГ но за древна Елада часовника тиктака......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 14
SS-23
преди 9 години
банковата система на ЕС-ес е лабилна - с 3-4% банкова ликвидност. Фалиране на Гърция, прекратяване на обслужването на заемите и излизане от еврото - автоматично ще доведе до верижен трус в цялата еврозона !Винаги има един момент, при който- когато си давал прекалено много на някой, който практически не може да ти върне даденото, ставаш по-уязвим от този, на който си давал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още