IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изплати парите по транша на МВФ

Не е ясно обаче докога страната ще разполага с ликвидност

13:01 | 09.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Гърция изплати парите по транша на МВФ

Кратко поемане на дъх в Гърция и за нейните кредитори. В четвъртък Атина преведе по план 550 млн. евро по транша за заема на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс. Източници от финансовото министерство на страната потвърждават пред полудържавната новинарска агенция ANA-MPA, че парите са били преведени. Ако това не се бе случило, страната можеше да бъде определена за „фалирала“.

Отворен е обаче все още въпросът докога ще стигнат парите в Атина. Без бързо решение за отпускане на допълнителна помощ страната е заплашена от изпадане в състояние на неплатежоспособност. Кредиторите от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и МВФ изискват подробен списък с реформи. Само когато се стигне до споразумение за такъв списък с Гърция, блокираните и така необходими от Атина помощи от 7,2 милиарда евро ще бъдат преведени на страната. 

Държавният министър Алекос Фламбурарис обясни в четвъртък в телевизионно предаване в Гърция, че правителството възнамерява да приключи преговорите с партньорите си до 24 април. „По време на заседанието на еврогрупата на 24 април на 100% ще има споразумение“, заяви той. В този ден финансовите министри на страните членки на еврозоната ще се срещат на планирано от по-рано заседание в Рига.

В сряда пък гръцките власти пласираха успешно държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 1,138 млрд. евро с падеж след шест месеца при доходност от 2,97%. Коефициентът на покритие за търга беше 1,30, оставайки без промяна спрямо март, когато доходността също бе 2,97%. Набраната сума включва 263 млн. евро под формата на несъстезателни поръчки.

Консервативният вестник "Катимерини" съобщи в четвъртък за ултиматум на кредиторите към Атина за това, че списъкът с реформи трябва да бъде завършен преди 24 април. Гръцкият представител в работната група на еврогрупата Никос Теохаракис заяви на колегите си в сряда, че Атина ще разполага с пари само до 24-ти април.

Въпреки че инвестиционната банка UBS не счита за възможно Гърция да трябва да напусне еврозоната, анализаторите смятат, че сега шансът за това е 10%-20% до 20%-30%. За сметка на това обаче рискът от въвеждането на капиталов контрол е съществен, защото един фалит би ускорил бягството на капитали. UBS все още очаква трудни преговори в бъдеще, но смята, че все пак ще бъде постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
Мислиш, че американците подкокоросват гърците? Няма логика, като се има предвид, че Ципрас е при Путин, а не при Обама. Да не би да бъркаш двете дестинации, защото има очевидна разлика. Влиянието на САЩ е все по слабо, от което Германия се опитва да се възползва. Това е по-скоро работа на германците, макар че окачестви вчера това като глупости. Може би невъзможността да различиш Обама от Путин е по-тревожна глупост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
roli5
преди 9 години
Миналото на Германия няма нищо общо.Просто САЩ искат слаба и разединена Европа.Затуй подкокоросват маляките.Как ще плащат сметките занапред,не знаят а и идея нямат?Никой няма да им даде свеж ресурс!Нещо се мъти в дълбоките кулоари на финансовия елит,но ние няма откъде да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 28
крас
преди 9 години
ВМЕСТО ДА НАПРАВИ ДЕСЕКЦИЯ НА ДЪЛГА СИРИЗА КОНЦЕНТРИРА ВНИМАНИЕТО СИ НА НЕТРАДИЦИОННИ НАЧИНИ И ФОРМИ НА ОБСЛУЖВАНЕТО МУ. Каквито и да са те в крайна сметка нещата опират до лишаването на Гърция от ДЪРЖАВНИ И МОНОПОЛИ с които тя не желае да се раздели.Ципрас и компания ЩЕ ОТСТЪПЯТ показвайки за пред публиката битка до последна капка кръв. СИРИЗА И ПАРТИЯТА МУ ЩЕ БЪДЕ УПОТРЕБЕНИ В БОРБАТА НА САЩ ЗА УКРОТЯВАНЕТО НА ОПЪРНИЧЕВАТА ГЕРМАНИЯ, НА КОЯТО И СЕ ПРИПОМНЯ ЕДНО ПОЗАБРАВЕНО МИНАЛО, С КОЕТО Е ОБРЕМЕНЕНО НЕМСКОТО ОБЩЕСТВО. НА ГЕРМАНИЯ ЩЕ И СЕ НАЛОЖИ ДА ПЛАТИ СМЕТКАТА НА ГЪРЦИЯ КЪМ ЧАСТНИТЕ БАНКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още