IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панос Каменос: Ако Гърция напусне еврозоната, ще повлече Испания и Италия

По думите му, ако страната се оттегли от еврозоната, ще спре да приема бежанци

09:35 | 14.03.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Панос Каменос: Ако Гърция напусне еврозоната, ще повлече Испания и Италия

Ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания и Италия и дори Германия, заяви за германския в. "Билд" гръцкият министър на отбраната Панос Каменос.

"Ако Гърция експлодира, следващите ще са Испания и Италия, а после, в някакъв момент, Германия. Затова трябва да намерим някакво решение в рамките на еврозоната, но то не трябва да се свежда до това гърците да са все задължени да плащат. Хората нищо не получиха от плановете за помощ, всичко отиде изцяло в банките", коментира Каменос.

По думите му Гърция не се нуждае от трети спасителен план, а по-скоро от "подстрижка, като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", имайки предвид опрощаване на основната част от дълга на Берлин, след като Германия бе разорена във Втората световна война.

Каменос повдига отново въпроса за репарациите за нанесените от нацистите щети в Гърция по време на Втората световна война и заяви, че всички други европейски страни са били обезщетени освен Гърция.

"За нас това не е действие срещу Германия, а исторически дълг. Златото, което нацистите отнесоха в Берлин от Атина струваше много пари. Очакваме обезщетение за това, както и за принудителния заем и разрушаването на археологичеки паметници", каза Каменос, който е лидер на дясната суверенистка партия "Независими гърци", коалиционен партньор на радикалната лява партия СИРИЗА в гръцкото правителство.

Берлин счита проблема с репарациите за решен от 1960 г. в рамките на споразумение с други европейски правителства и не възнамерява да плаща нищо, отбелязва Франс прес.

Каменос също намеква, че Гърция ще спре да приема бежанци в случай на нейно принудително напускане на еврозоната, отбелязва Ройтерс.

"Тогава никакви споразумения повече няма да са валидни, никакви договори, нищо. Повече няма да сме задължени да приемаме бежанци като страна на пристигане. Който иска да ни изтласка извън еврозоната трябва да знае това", твърди гръцкият министър на отбраната.

Той добавя, че Гърция губи много пари от санкциите на ЕС срещу Русия заради украинската криза и заяви, че поради това Атина трябва да бъде компенсирана от ЕС.

"В противен случай не можем и не искаме да участваме в санкции срещу Русия, които само вредят на икономиката ни", посочва Каменос.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 6
supertrader
преди 9 години
В България цените на активите са много ниски и съответстват на нивото на доходите.Германия привлича инвестиции, а България ги отблъсква и излъчва инвестиции към Германия. В България черешовата борса е по важна от фондовата, а компаниите листнати на борсата се оказва че нямат никаква недвижима собственост. В България доходите ще са като руските, защото повече прилича на феодална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
senzor
преди 9 години
Все повече държави осъзнават че ЕС им нанася неописуеми вреди и незначителни ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 24
stefan-L
преди 9 години
Много разсъждаваш ама грешно ! Ванга го е предрекла разпада на евро- съюз ! Неможе да сме пълноправни членки а в Германия да вземат 2000 евро пенсия а в БГ 75 евро! Нека се разпада по бъро тоя *** съюз който ни разби селското спотанство енергетиката , икономиката, отбраната , и всичко до което се е докоснала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
supertrader
преди 9 години
Изнудвачи, може да си напуснат и дори никой не само че няма да ги последва но другите ще се стегнат да не им се случи и на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Много им се иска на гърците да изнудват Европа! Позицията им обаче се отслабва от твърдото отричане на останалите от PIGS да последват гръцкия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
d333
преди 9 години
Мда, нещата стават все по-"красиви"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още