IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информационните бойци на Русия

Пропагандата на Кремъл гледа към Централна Европа, пише в свой анализ Foreign Policy

13:36 | 14.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След убийството на либералния опозиционер Борис Немцов на 27 февруари голям брой централноевропейски сайтове побързаха да предложат обяснение: „Който придобие контрол върху руската опозиция, ще получава всички финанси и субсидии, давани на руската опозиция от Запада“, пише анонимен автор в чешкия сайт Aeronet. Няколко други сайта публикуваха превод на текст, посочващ западна конспирация, целяща да дискредитира Владимир Путин. Статията бе написана от руския коментатор и политик Николай Стариков, гласовит поддръжник на Путин, пише в своя анализ Foreign Policy.

Повечето от сайтовете, които публикуваха мислите на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в Източна Украйна, тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространяват лъжи, полу-истини и конспиративни теории, често директно превеждани от руски източници. В опит да разберат кой стои зад тези сайтове и защо – и с възможността да открият финансови връзки с руското правителство, няколко централноевропейски журналисти и активисти от гражданското общество наскоро решиха да изследват по-отблизо тези сайтове.

Чешкият седмичник Respekt публикува статия за мистериозния „новинарски“ сайт Aeronet (познат още като AENews). Основан през 2001 г. от авиофенове, домейнът е сменял собственика си няколко пъти. От лятото на 2014 г. той редовно публикува статии, обвиняващи новото украинско правителство във фашизъм и твърди, че американски и британски наемници се бият в Източна Украйна. Той също така обвинява неуточнени поддръжници на конспиративния Нов световен ред в експлоатиране на разпространението на ебола за техни собствени цели.

Компанията, която притежава домейна на Aeronet, е регистрирана в Холандия. Според Ондрей Кундра, авторът на разследването на Respekt, никой от компанията не е на регистрирания адрес, който той е посетил, нито някой в сградата е знаел нещо за това. „Същата ситуация се повтори в Братислава, където IP адресът на сайта бе регистриран“, пише той. „Няма никой там: няма офис или служители. Също така е невъзможно да се достигне до когото и да е на двата телефонни номера – един във Великобритания и един в САЩ, които са дадени на сайта“.

Редакторът на Aeronet подписва „Началника на въртележката“ или просто VK (абревиатурата му на чешки). Някои от авторите в сайта се подписват с истинските си имена, като Петр Чвалин, член на Чешката комунистическа партия, който е привлечен към уебсайта заради неговите “алтернативни виждания”. Няма преки доказателства за връзка между сайта Aeronet и Русия и неговият анонимен редактор нарича сайта „старт-ъп проект“, финансиран със собствени средства от авторите, читателите и симпатизанти. Той заявява, че понякога пътува за Москва по работа, добавяйки, че има „приятели в Русия“. Това не е изненадващо – политиката на съдържанието в сайта, секретността около него и относително професионалният вид на сайта подсказват, че се ръководи от човек или организация, чиито мотиви са съобразени с тези на Кремъл.

В Словакия активистът Джурай Сматана поддържа постоянно обновяван списък с чешки и словашки сайтове, които пускат руска пропаганда. Също както Aeronet тези сайтове обикновено са анонимни и трудно могат да бъдат свързани с реални индивиди или организации. Много от тях, като Hlave Spravy (Водещите новини) и Svobodne Noviny (Свободния вестник) приличат на обикновени новинарски уебсайтове, смесвайки истински истории с измислици и абсурдни теории на конспирацията. Някои от тях съобщиха, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е открила тела с липсващи вътрешни органи в масови гробове в Източна Украйна. Статиите твърдят, че това е потвърдено от наблюдатели на ОССЕ и че доказателствата подсказват, че силите за сигурност на Украйна поддържат нелегални центрове за трансплантации на органи в региона. Историята се оказа пълна лъжа: нито ОССЕ, нито нейни наблюдатели някога са правили подобни заявления.

Тези сайтове не винаги поддържат възгледи, които са очевидно про-руски. Понякога, както Сматана отбелязва в скорошно интервю, тяхната цел е просто да мътят водата, да объркват, да подсигурят това “хората да не вярват на никого”. В страните от Централна Европа, този микс от дезинформация значително оказва влияние върху публичния дебат и кара критиците на Русия да се защитават, принуждавайки ги да губят време в развенчаване на неоснователни твърдения.

Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Електронният сайт Медиапул на Стояна Георгиева лапва 1 152 000 лв. от американската структура. Парите ще бъдат усвоени чрез фондация Инфо спейс в периода октомври 2014 октомври 2017 г. Мотивът също е показателен:Грантът допринася за осъществяване на мисията на Фондация Америка за България за укрепване на демократичните институции в България чрез подкрепа за независимата журналистика. Mediapool е новинарско онлайн издание, което следва високи професионални и етични стандарти в журналистиката и е сред примерите за медийна независимост и свобода на словото в България."Независима независима......колко да е независима, щом за да "... следва високи професионални и етични стандарти в журналистиката .." зависи от това кой плаща!? :)) Ама като се замисли човек, наистина си е доста трудно за черното да пишеш че е бяло и да набереш аудитория . Доста са се потрудили за да заслужат наградата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Ако ми плащаха до сега да бях милиардер в рубли! Що не пишете , за официално платените от САЩ медии в България ! http://bpost.bg/article/33373
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
аз от кога казвам някой да ме свърже с тея руснаци поне да ми плащат за изписаното за тях, поне до са да съм напрайл наистина някой лев. Ако знаеш нещо за плащане било то американско или руско се обади ше пиша за който ми плаща повече, че до сега е само за чест и слава .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 15
Nikola666
преди 9 години
Нищо не пишат за самоотвержените бойци в България. Само в този сайт са поне 5-6 души. Денонощно мислят и пишат. Дъх едвам си поемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Минавате през едно прокси и продължавате да ги псувате и на тва ли да ви уча са .... :)) Аз абсолютно никаква разлика не виждам за свобода на словото през комунизма и сега. Само сега не те пращат в Белене за тея псувни... Иначе едно и също, лъжат като *** облъчват с дезинформация и ти тряя да кажеш, че си свободен иначе ...... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 6
korektor
преди 9 години
Незнаеш ли че ако пишеш нещо против америкнците и са ти блокирали IP adresa това е супер американски сайт платен е само от америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
В пропагандата всъщност няма нищо лошо! НЯМАтакова животно като ЛОША или ДОБРА пропаганда! Добри или лоши са ИДЕИТЕ или ЦЕЛИТЕ на тази пропаганда! Струва ми се обаче че всяка уважаваща се медия която желае да бъде медия и държи на потребителите си е просто да информира. Нека остави на читателя или зрителя да тълкува фактите. За пропаганда има много други средства и източници /политиката или НПО-тата например/. Ако се окаже, че информацията и е НЕПЪЛНА то няма място за съмнение, че потребността на аудиторията и ще бъде удовлетворена от появил се конкурент. Пазарна икономика! Погледнато под още един ъгъл нещата биха могли да стоят така : Ако дадената медия е доволна от това което и плащат задкулисните поръчители на пропагандата то тя зависи много по малко от аудиторията си за да се издържа. Хубаво но защо се сърди на по малките които не са на хранилка и могат да оцеляват единствено с по обективна информация!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Крадеца вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Това което би трябвало да направи вместо да дамгосва конкуренцията си е просто с ФАКТИ да я опровергае! Пример :За сваления над Украйна самолет големите,стари и утвърдени медии веднага без НИКАКВИ доказателства писаха за РУСКА следа. Т.н медии на руската "пропаганда" пък писаха точно обратното. Къде е истината? Е ...."руската пропаганда" ПРЕДОСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА подкрепящи истинността на информацията си а "правдивите " стари медии просто си ЗАМЪЛЧАХА и НЕ повдигат този въпрос повече! Пита се от кои всъщност медии излиза злонамерена пропаганда преследваща всякакви други цели но не и обективно информиране! Хората обаче не са до там глупави и започнаха да търсят алтернативни източници на инфо! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Повечето от сайтовете, които публикуваха мислите на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в Източна Украйна, тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространяват лъжи, полу-истини и конспиративни теории, често директно превеждани от руски източници"Ето една ТИПИЧНА манипулация с лъжи и полу истини! Всичко в цитата е вярно но ОБЯСНЕНИЕТО е различно! Няма по естествено следствие от това да възникнат нови източници на информация когато старите са компроментирани или просто разглеждат информацията САМО И ЕДИНСТВЕНО от ЕДНА /определена/ гледна точка! Естествено е и да черпят информация предимно от руски източници тъй като западните просто ПРЕМЪЛЧАВАТ неудобната за спонсорите им информация. Самият факт че информацията се дели на такава от ЛОШИТЕ и на такава от ДОБРИТЕ сам по себе си дискредитира анализиращия я журналист! Това което би трябвало да направи вместо да дамгосва конкуренцията си е просто с ФАКТИ да я опровергае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още