IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информационните бойци на Русия

Пропагандата на Кремъл гледа към Централна Европа, пише в свой анализ Foreign Policy

13:36 | 14.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Например през ноември миналата година Aeronet публикува измислена история, твърдяща че публичен протест срещу чешкия перзидент Милош Земан е организирана от американското посолство в Прага, като част от усилията да създаде революция от украинския “Майдански” тип. Историята бързо бе препубликувана от други, по-влиятелни сайтове, което накара редица от външни министерства да попитат чешкото правителство дали е истина. Същите сайтове също така обсъждат възможния план на руската централна банка да подкрепи рублата със злато, за да измести щатския долар като доминиращата световна резервна валута. Въпреки несъстоятелността на тази история, тя се разпространи светкавично и дори накара репортер от чешкото държавно радио да я обсъжда като сериозна новина.

Освен тези “новинарски” сайтове, има и няколко анонимни или полу-анонимни изследователски центрове и фондации (като Института за изследване на славянските стратегии) и редица общественици, които имат собствени сайтове, разпространяващи руска пропаганда. Може би най-сериозният от тях е бившият словашки премиер Ян Чарногурски, бивш католически дисидент и настоящ член на Клуба Валдай – група, която редовно е канена да се среща с Путин и други висши руски политици. Словако-руското общество на Чарногурски наскоро публикува списък на “най-лошите русофоби в Словакия”.

Друг е Сергей Челемендик, словашки издател от руски произход и бивш депутат от (донякъде иронично) ксенофобската Словашка национална партия, чийто собствен сайт отдавна залива с руска пропаганда. Петр Хайек, дългогодишен полически съветник на бившия чешки президент Вацлав Клаус, е редактор на Protiproud (Срещу течението) и също се радва на голям брой последователи. За разлика от про-кремълските “новинарски” сайтове, Protiproud, който се описва като „контрареволюционно списание“ и наскоро пусна свое издание на руски, не крие имената на своите автори. Неговото съдържание, включително пищни изображения и помпозни заглавия, изглежда дори по-фантастично от на пръв поглед сериозното съдържание на фалшивите „новинарски“ сайтове. То е изпълнено с конспиративни теории за Билдерберг и Новия световен ред, истории как вирусът ебола е продукт на световната фармацевтична индустрии и собствените разсъждения на Хайек срещу гейовете, както и сериозен поток от руска пропаганда. Хайек отхвърля „ловът на вещици“ срещу него и отрече да е получил „и стотинка“ от Русия.

Противопоставянето на еднополовите бракове и други културно консервативни възгледи често са част от тези сайтове, които описват Русия като стожер срещу западния упадък. За да са сигурни, комбинацията от про-руски възгледи и социален консерватизъм не работи навсякъде. „В Полша, която е много по голяма от Словакия или Чехия, има само няколко такива сайта“, заявява Сматана. „И тези, които промотиран анти-гей политиката го правят от традиционна или католическа перспектива. Те със сигурност не го комбинират с руска пропаганда“.

Предвид историческия опит на Полша такова очевидно агитиране в полза на Кремъл е малко вероятно да набере сила там. Вместо това режимът на Путин изглежда опитва по-фини техники, като подкрепа за екологичното движение в страната. То успя временно да спре плановете за експлоатация на големите резерви на неконвенционален газ на страната. Причината е, че ако Полша развие свои собствени енергийни ресурси, тя би била по-малко зависима от вноса от Русия.

Скоростта, с която руската пропаганда пуска корени в Словакия и Чехия показва, че гражданското общество в малките страни на централна Европа е изправено пред сериозни врагове. Наскоро словаците бяха изненадани от репортажи, че техни сънародници са отишли да се бият за сепаратистката „Донецка народна република“ в Източна Украйна. Тази история до съвсем скоро би изглеждала невъзможна за страна, която гледа на себе си като на отдалечена от световните събития. Какво точно е мотивирало словашките бойци да заминат за Украйна – и дали руската пропаганда в Словакия може да е изиграла роля – остава неясно. Но техният пример може да сигнализира за бъдещи по-големи проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Електронният сайт Медиапул на Стояна Георгиева лапва 1 152 000 лв. от американската структура. Парите ще бъдат усвоени чрез фондация Инфо спейс в периода октомври 2014 октомври 2017 г. Мотивът също е показателен:Грантът допринася за осъществяване на мисията на Фондация Америка за България за укрепване на демократичните институции в България чрез подкрепа за независимата журналистика. Mediapool е новинарско онлайн издание, което следва високи професионални и етични стандарти в журналистиката и е сред примерите за медийна независимост и свобода на словото в България."Независима независима......колко да е независима, щом за да "... следва високи професионални и етични стандарти в журналистиката .." зависи от това кой плаща!? :)) Ама като се замисли човек, наистина си е доста трудно за черното да пишеш че е бяло и да набереш аудитория . Доста са се потрудили за да заслужат наградата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Ако ми плащаха до сега да бях милиардер в рубли! Що не пишете , за официално платените от САЩ медии в България ! http://bpost.bg/article/33373
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
аз от кога казвам някой да ме свърже с тея руснаци поне да ми плащат за изписаното за тях, поне до са да съм напрайл наистина някой лев. Ако знаеш нещо за плащане било то американско или руско се обади ше пиша за който ми плаща повече, че до сега е само за чест и слава .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 15
Nikola666
преди 9 години
Нищо не пишат за самоотвержените бойци в България. Само в този сайт са поне 5-6 души. Денонощно мислят и пишат. Дъх едвам си поемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Минавате през едно прокси и продължавате да ги псувате и на тва ли да ви уча са .... :)) Аз абсолютно никаква разлика не виждам за свобода на словото през комунизма и сега. Само сега не те пращат в Белене за тея псувни... Иначе едно и също, лъжат като *** облъчват с дезинформация и ти тряя да кажеш, че си свободен иначе ...... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 6
korektor
преди 9 години
Незнаеш ли че ако пишеш нещо против америкнците и са ти блокирали IP adresa това е супер американски сайт платен е само от америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
В пропагандата всъщност няма нищо лошо! НЯМАтакова животно като ЛОША или ДОБРА пропаганда! Добри или лоши са ИДЕИТЕ или ЦЕЛИТЕ на тази пропаганда! Струва ми се обаче че всяка уважаваща се медия която желае да бъде медия и държи на потребителите си е просто да информира. Нека остави на читателя или зрителя да тълкува фактите. За пропаганда има много други средства и източници /политиката или НПО-тата например/. Ако се окаже, че информацията и е НЕПЪЛНА то няма място за съмнение, че потребността на аудиторията и ще бъде удовлетворена от появил се конкурент. Пазарна икономика! Погледнато под още един ъгъл нещата биха могли да стоят така : Ако дадената медия е доволна от това което и плащат задкулисните поръчители на пропагандата то тя зависи много по малко от аудиторията си за да се издържа. Хубаво но защо се сърди на по малките които не са на хранилка и могат да оцеляват единствено с по обективна информация!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Крадеца вика ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Това което би трябвало да направи вместо да дамгосва конкуренцията си е просто с ФАКТИ да я опровергае! Пример :За сваления над Украйна самолет големите,стари и утвърдени медии веднага без НИКАКВИ доказателства писаха за РУСКА следа. Т.н медии на руската "пропаганда" пък писаха точно обратното. Къде е истината? Е ...."руската пропаганда" ПРЕДОСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА подкрепящи истинността на информацията си а "правдивите " стари медии просто си ЗАМЪЛЧАХА и НЕ повдигат този въпрос повече! Пита се от кои всъщност медии излиза злонамерена пропаганда преследваща всякакви други цели но не и обективно информиране! Хората обаче не са до там глупави и започнаха да търсят алтернативни източници на инфо! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Повечето от сайтовете, които публикуваха мислите на Стариков на чешки и словашки, съществуват от по-малко от година. По време на конфликта в Източна Украйна, тези сайтове систематично повтарят руската пропаганда, разпространяват лъжи, полу-истини и конспиративни теории, често директно превеждани от руски източници"Ето една ТИПИЧНА манипулация с лъжи и полу истини! Всичко в цитата е вярно но ОБЯСНЕНИЕТО е различно! Няма по естествено следствие от това да възникнат нови източници на информация когато старите са компроментирани или просто разглеждат информацията САМО И ЕДИНСТВЕНО от ЕДНА /определена/ гледна точка! Естествено е и да черпят информация предимно от руски източници тъй като западните просто ПРЕМЪЛЧАВАТ неудобната за спонсорите им информация. Самият факт че информацията се дели на такава от ЛОШИТЕ и на такава от ДОБРИТЕ сам по себе си дискредитира анализиращия я журналист! Това което би трябвало да направи вместо да дамгосва конкуренцията си е просто с ФАКТИ да я опровергае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още