IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи лихвата по заема за Кипър до 2,5%

Никозия вече е изплатила над 200 млн. евро от задълженията си в размер на 2,5 млрд. евро

16:51 | 09.03.15 г. 14
Русия понижи лихвата по заема за Кипър до 2,5%

Руският президент Владимир Путин одобри понижението на лихвените проценти по държавните заеми за Кипър до 2,5%, съобщава ТАСС, позовавайки се на официалния портал за правна информация на Кремъл.

Подписаният от Путин Протокол за понижение на ставките предвижда намаление на лихвата до 2,5 на сто от 4,5% на годишна база и разсрочването на главницата през 2016 г. за периода 2018-2021 г.

По-рано руският заместник-министър на финансите Сергей Сточак призова за понижение на дълга на Кипър, след като страната вече изплати над 200 млн. евро от задълженията си. По думите му Никозия се справя все по-добре, както се вижда и от последната оценка на състоянието на кипърската икономика от международните рейтингови агенции.

Общата сума, предоставена от Русия в Кипър през 2011 г. и 2012 г., възлиза на 2,5 млрд. евро. Очакваше се, че дългът ще бъде изплатен до 1 юли 2016 г. при лихвен процент по кредита в размер на 4,5%.

В края на 2012 г. кипърските власти поискаха помощ от Москва поради влошаването на финансовото състояние на страната. През септември 2013 г. Русия и Кипър подписаха споразумение за преструктуриране на задълженията на островната страна. Новата структура на задълженията включваше осем равни полугодишни вноски, които щяха започнат да се изплащат от Никозия през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 33 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Ами те му позволиха да си паркира подводниците там, много ясно че ще им даде нещо. А ний дето си дадохме *** на нато, при нас какви са процентите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 30
lyusien
преди 9 години
Този човек раздава и опрощава пари сякаш са на баща му Въобще не му пука за великия руски народ Диктаторите винаги свършват зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Наш Горанов с неговите 16 милиарда скромни левчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
А у нас на какви % са заемите?Сега със страхотните оферти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още