IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес вярва, че Гърция ще остане в еврозоната

Мнозинството финансови директори очакват Атина да договори други условия за спасителната програма в рамките на следващите 12 месеца

17:31 | 23.02.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Европейският бизнес вярва, че Гърция ще остане в еврозоната

Въпреки че за т.нар. Grexit се изговори доста през последните няколко седмици, бизнесът остава оптимистично настроен. Главните финансови директори в Европа смятат, че Гърция в крайна сметка ще остане във валутния съюз от 19 държави, пише WBP online.

Значително мнозинство от 75% от европейските финансови директори смятат, че Гърция ще остане в еврозоната. Те обаче смятат също, че страната ще договори други условия в рамките на следващите 12 месеца.

Нито един от участвалите в проучването главни финансови директори, не смята, че Гърция ще остане в еврозоната при сегашните условия за спасяването ѝ на стойност 240 млрд. евро. 17% от тях вярват, че все още е прекалено рано, за да се каже.

Един от участниците прогнозира, че Гърция ще напусне еврозоната „сама“ до февруари догодина.

„Надявам се, че гръцкото правителство ще е отговорно в отговора си на този много деликатен подход, предприет от европейските финансови министри и ще доведе до ясен и прозрачен път напред“, заяви Джеспер Брандгаард, главен финансов директор на датската фармацевтична компания Novo Nordisk.

Ханс-Вернер Зин, директор на германския икономически институт Ifo, наскоро заяви, че страната може да се завърне в еврозоната след временно напускане.

В петък бе постигнат пробив в преговорите между Гърция и нейните кредитори. Членовете на Еврогрупата приеха общо изявление, одобряващо четиримесечно вместо първоначално поисканото шестмесечно удължение на настоящата спасителна програма на Гърция.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Казах ви, че се започват статии и статийки!За камуфлаж!Гърция си плати дълга, както Хитър Петър си е платил за стопления къшей сух хляб на парата!Сега остава въпросът, все пак, в този период 4 или 6 месеца, дали е време за подготовка на печатницата за драхмата или нещо друго.За съжаление, между Гърция и ЕК договоър е частен.И никой няма да разбере, как осъществиха плащането!А то е направено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още