IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан загуби своето парламентарно мнозинство от две трети

За кабинета това е знак, че в страната има силно протестно настроение, твърди политолог

09:46 | 23.02.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орбан загуби своето парламентарно мнозинство от две трети

Управляващата унгарска партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан загуби своето мнозинство от две трети в парламента. В частичните избори в западния унгарски град Веспрем кандидатът на опозицията Жолтан Кеш спечели с изненадващо голяма разлика от 43% от гласовете, предаде DPA. Кандидатът на ФИДЕС Лайош Немеди получи 34 процента.

Частичните избори станаха необходими, защото досегашният депутат Тибор Наврачич стана европейски комисар в Брюксел.

„Избирателите във Веспрем изпълниха очакванията на цялата страна и сложиха край на господството в парламента с две трети от страна на ФИДЕС", заяви победителят. Новият член е безпартиен и бе подкрепена от либералната партия и леви опозиционни партии. 

С мнозинството от две трети от 2010 г. насам управляващата партия ФИДЕС прие нова Конституция и множество закони от конституционен статут, включително Закона за медиите и избирателния Закон.

Според местния политолог Атила Юхач резултатите от избора във Веспрем имат силно символично значение. „За правителството на Орбан това е знак, че в страната има силно протестно настроение“, заяви тя. 

Критиците обвиняват Орбан в налагане на авторитарни тенденции. Неговите тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин предизвикаха подозрението на съюзниците от ЕС и НАТО. В същото време през последните месеци гражданските протести поставиха под въпрос управлението на Орбан.

Мнението на Будапеща по редица въпроси, свързани с Русия, често е коренно различно от общата европейска позиция. Срещу водената от Орбан политика има и силна съпротива от страна на опозицията, както и сред гражданите, което доведе до масови протести, обвиняващи премиера в "нелибералност".

Именно Кеш бе един от организаторите на голяма демонстрация във Веспрем миналата есен, насочена срещу властта. Стотици граждани на наброяващия 60 000 жители град излязоха тогава на улиците, за да изразят недоволството си от стила на управление на Орбан, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ами не е Орбан който ги издъни. Предишните се издъниха. Орбан обаче ги закопа.Просто в Унгария влязоха ОГРОМНИ инвестиции в началото на 90тте и се чуха много добри думи за тях и те си повярваха, НО нямаха основание. Нямаха индустрия, нямаха иновации нямаха производство, нямаха нищо. Просто живяха няколко години от големите инвестиции. Сега инвестициите спряха и са до там.Иначе за останалите.. чехите са си чехи там.. РЕСПЕКТ!Полша е огромна и пълна с гладни хора, които са склонни да бачкат яко и за това расте и има голям потенциал да расте. Никога няма да бъде лидер, но за разлика от унгарците си преценяват реално хала и възможноститеПодобно е и с Румъния, само дето не са така работливи като поляцитеСловакия се превърна в австрийска провинция. Не я слагам изобщо сред държавите. Словенците имаха голяма преднина , ама го закършиха и те, и на тях им се ослади да харчат повечко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
mathematician
преди 9 години
Именно.Унгария беше от отличниците във Вишеградската четворка. В момента са последни. Миналата година и Полша ги изпревари по БВП на калпак. За Чехия и Словакия които дръпнаха тотално пред останалите бивши страни от соца - няма да говорим. А Унгария преди имаше претенции да се сравнява с тях.Още един мандат на Орбан и Румъния ще ги изпревари. Успешна борба с корупцията при северните ни съседи няма как да не даде резултати. Най-вероятно ще ги приемат в Шенген, а нас не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Die Vollversammlung der Vereinten Nationen hat am Donnerstag eine Resolution gegen die Glorifizierung von Nazismus und gegen die Rassendiskriminierung verabschiedet. F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
тея нещастници администраторите ми трият коментара предстаате ли си, като показвам резолюцията от UN кои са фашистите и кои не http://***.un.org/en/ga/third/69/docs/voting_sheets/L56.Rev1.pdfДАЖЕ И БЪЛГАРИЯ СА СЕ ВЪЗДАРЖАЛИ ЗНАЧИ И НИЕ СМЕ ФАШИСТИDie Vollversammlung der Vereinten Nationen hat am Donnerstag eine Resolution gegen die Glorifizierung von Nazismus und gegen die Rassendiskriminierung verabschiedet. F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Интересен начин са избрали жителите на Веспрем да изразят харесването си :)Орбан се заигра с нараненото его на унгарците, които се имаха за лидер на ЦИЕ и изведнъж си дадоха сметка, че са едно голямо нищо. На фона на разочарованието от този факт, популизма на Орбан му дадоха голямо мнозинство. В момента обаче унгарците осъзнават по трудния начин, че Орбан е един некомпетентен и дори бих казал не съвсем нормален празнословец, който ги води към пълна съсипия и изолация и се канят да му покажат червен картон. Въпросите са:1) Колко години загубиха и колко назад се върнаха2) Има ли кой да поеме след него и да поведе страната нагоре (щото ето че у нас и в Гърция просто няма в момента такъв)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Страшна работа... Загубил 2/3 :) Толкова тежко сгромолясване... Някои не могат да съберат и 40%, но са победители. Впрочем след срещата с Путин Унгария ще плаща по 280$ за газа, а Полша - около 450-480. Те затова *** поляци се натискат за обща политика - друг да им плаща сметките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 16
Моабет да става
преди 9 години
Не му берете гайле на Орбан. Той промени конституцията както трябва. Сега и обикновенно мнозинство му стига. Някой ги гразни това че слага националните интереси първи. Нека се дразнят. Унгарците го харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
разликата не е изненадваща аз лично изненади не виждам, щом някой има взимане даване с Русията и се почват .... проблемите ... та Ердоган, сега тоя, после и Сърбия ше я почнат, но трудно ако стане въобще нещо .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още