IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска официално удължаване на заема от еврозоната

Атина обаче иска финансирането без прилежащата към него програма за икономии

12:13 | 19.02.15 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната. Атина иска удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин, заяви гръцки политик в Атина. Очаква се искането да бъде разгледано днес на заседание на финансовите министри от еврозоната, т.нар. Работна група на еврото. Ако видят, че може да бъде постигнато споразумение, те ще се съберат в петък.

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отоговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 18
menroom
преди 9 години
...обаче ще стане каквото поискат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 2
roli5
преди 9 години
Тези гърци май наистина не са добре с главите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
"Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя."Ще трябва доста да се постарае :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 2
driverf1
преди 9 години
Нагъл,по-нагъл,най-нагъл.....,грък и тогава е Ципрас.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Нагъл, по-нагъл, Ципрас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
"Вие ни дайте, пък ние когато решим и каквото решим..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още