IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте натискът върху Обама за въоръжаване на Украйна

Великобритания заяви, че си запазва правото да въоръжи украинската армия

17:55 | 11.02.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украински военни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украински военни. Снимка: Ройтерс

Група сенатори от двете партии в американския Конгрес призоваха за по-сериозен отговор от президент Барак Обама на руската агресия в Украйна. Те настояват САЩ да предостави 1 млрд. долара военна помощ за въоръжаване и трениране на украинската войска, пише The Washington Times.

И докато американският президент и канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитват да намерят решение на проблема без доставки на оръжие, Великобритания застана на противоположната позиция. Лондон заяви, че ако дипломацията не спре руската агресия в Украйна, страна може да започне да въоръжава самостоятелно украинската войска, пише EU Observer.

Предложеният закон в американския Конгрес предвижда изпращане на анти-танкови системи и радарно оборудване, което може да засича ракети на бойното поле в източна Украйна. Законът цели да накара администрацията на Обама да изготви двугодишен план за „закрила и защита на украинския народ от атаки“ от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Председателят на комисията за въоръжените войски към Конгреса Мак Торнбъри, републиканец от Тексас, и демократът Адам Смит от Вашингтон предложиха мерките ден преди четиристранните преговори в Минск в сряда. В беларуската столица ще се срещнат германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Франция - Франсоа Оланд, на Украйна - Петро Порошенко и на Русия - Владимир Путин, в опит да постигнат примирие. Предишният опит от миналата седмица не успя.

Има доклади, че украинските сили и сепаратистите засилват боевете в опит да заемат колкото се може повече територия, преди да влезе в сила примирието. Киев обвини във вторник сепаратистите, че са обстрелвали град Краматорск, който е значително зад боевата линия, като при атаката са убити 12 цивилни, съобщава Associated Рress. Бунтовниците отричат.

От април до момента в конфликта са били убити над 5 300 души, включително голям брой цивилни, твърдят наблюдатели.

Внеслите закона твърдят, че целта му е всички страни да разберат, че може да има военни последствия, ако не се постигне дипломатическо решение.

„Внасянето на закона ще помогне, надяваме се, на германските и френските усилия да постигнат споразумение, като се демонстрира на Русия, че бъдещият успех може да не е толкова лесен и че бъдещата цена ще се увеличи“, заяви Майкъл Амато, говорител на Смит.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд заяви в британския парламент във вторник, че Великобритания може самостоятелно да започне доставката на оръжия за Украйна.

„Това е национално решение за всяка страна от НАТО да реши дали да доставя военна помощ на Украйна. Великобритания не планира да постъпи така, но си запазваме правото да преразгледаме тази позиция“, заяви той.

„Споделяме ясното разбиране, че въпреки че няма военно решение на този конфликт, ние няма да позволим на украинските въоръжени сили да се сринат“.

Той отбеляза също че „консенсусът от целия Европейски съюз“ за санкциите срещу Русия е предизвикал „изненада и смут в Кремъл“.

Литва и Полша също така изразиха своята готовност да въоръжат украинските военни.

Русия вече предупреди за тежките последствия, ако започнат доставките на оръжия.

Дипломатът добави, че докато Русия не признае за своите собствени войски в Украйна, тя не може да категоризира доставките на оръжие като акт на агресия спрямо Русия.

„Това може да е последният момент, в който още можем да го направим, преди "малките зелени човечета" да покажат руските си опознавателни знаци, както направиха в Крим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 9
eboyanov
преди 9 години
като изключим вулгарните изрази, които от Инвестора деликатно ги заобикалят, тъй като не ти е за първи път, АКО гадните англета не бяха , добричките и миролюбиви русначета нямаше къде да си изнесат парите. така, че ако миролюбивите братушки им метнат бомби, ще таковат и тяхната си рода ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
ех колко добре бихме си живели без англоговорящия свят ..... особено без Англия и Сашш ..... и един специалиен поздрав за Англия и майка им и всичките им гадни семки до 9 коляно, ако може и една бомба в Лондон някой special edition върху Кралицата да падне там в центъра и да го напрай Лондон годен за пързаляне на кънки ...... ех мечти, но може и да станат реалност един ден ....... ше им *** майката отровна английска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Камерън да си въоръжава ирландците! Имали спешна нужда! А обама индианците и ***! Щели да са му благодарни! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Затова американците искат да направят щаб в България, та белким им се размине ракетата насочена към София!Защо се крият в самия град тия ***?Да идат някъде настрани, да не заплашват мирния град!Ама тях ги е страх от сянката им, ще сложат 20 българина за слуги на ония, дето ще дойдат отвън и ще се крият в мазетата на София!А външния ни министър е изявлен фашист!Стойка, говор, изрази, фашист в действие!Слуга!Бойко Борисов да не се прави, че не знае кой е той!Може и да се наложи оставка на правителството, ако тоя външен министър продължава по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
Корпорация САЩ има нужда от развиване на военната промишленост!Доларът предизвика и Първата и Втората световна война!Иска им се и Трета, ама няма да стане!И нашите подлизурковци на НАТО да внимават, щото и един долар не мОат да занесат на оНя свят!Остават честта и достойнството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 28
menroom
преди 9 години
Аз пък мисля, че е време за яка атомна война и всичко да приклучва по-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Щеше да е смешна статия, ако не умираха хора наистина. Аз със три ръце подкрепям поставките на оръжие, не за 1 а за 3 млрда долара! Бизнесменът порошенко ще намери къде да ги препродаде. За да го използват това оръжие украинците, трябва да внесете малко народ способен да го ползва - 20-30 хиляди натовски войници ще са достатъчни. Ще трябва и малко офицери да внесете, щото в укроармията отдавна няма. Също така те ще трябва да вземат укрогражданство, защото как ще гледа световната общественост на факта, че US троопс воюват в чужда държава? И когато избият руснаците на Донбасс, тези новоизлюпени украинци ще се заселят там и ще издигнат украинската икономика до нови висини в развитието. Или ако не украинската, то поне американската, на която украина ще дължи много пари, до гроб така да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още