IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна - търсене на решения и нови обвинения

Британският министър на външните работи заяви, че руският президент действа като "тиранин" срещу Украйна

17:51 | 08.02.15 г. 19
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин, че действа срещу Украйна като “тиранин”, но според нея силите на Киев не могат да победят армията на Русия на бойното поле, ето защо само политическо решение може да спре кръвопролитието, предава Ройтерс.

"Украинците не могат да победят руската армия, това не е практическа задача. Трябва да има политическо решение", заяви британският външен министър Филип Хамънд.

По думите му Путин е изпратил войски през международна граница и окупира територията на друга държава в XXI век, като по този начин действа като тиранин от средата на XX век.

“Цивилизованите страни не правят така", добавя той.

Коментарът на Хамънд идва само ден след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпращането на оръжие, за да се помогне на Украйна в борбата срещу сепаратистите, няма да реши кризата. Меркел понесе остри критики за думите си от американските политици.

От своя страна Хамънд твърди, че Великобритания не планира да въоръжава украинските сили. Вместо това ще се съсредоточи върху дипломатическите усилия за решаването на кризата. Хамънд се обяви открито в подкрепа на продължаване на икономическите санкции на ЕС срещу Русия.

Британският министър уточнява, че Лондон може да преразгледа своята позиция за доставките на оръжие в Киев, ако ситуацията в региона се изостри рязко.

В сряда лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна ще се срещнат в столицата на Беларус - Минск, за да продължат опитите за уреждане на кризата в Украйна, разкриват от германското правителство и от френското правителство след състоялата се по-рано днес телефонна конференция между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко.

Четиримата са провели дълъг разговор и са продължили да работят по пакет от мерки, свързани с глобалното решаване на конфликта в Украйна. В понеделник работата ще продължи в Берлин, за да се подготви среща на върха в “нормандски формат” между четирите държави.

Все още не е ясно кои ще са участниците в срещата в германската столица. По думите на информиран дипломатически източник, заместниците на външните министри на “нормандската четворка” ще се срещнат в Берлин на 9-и февруари. Русия е потвърдила участието си и ще бъде представлявана от държавния секретар и от заместник-министър на външните работи Григорий Карасин.

Срещата на върха в Минск ще се проведе паралелно със среща на т.нар. контактна група за Украйна и представители на проруските сепаратисти от Източна Украйна. До сряда в беларуската столица ще има и среща на страните по споразуменията от Минск - първия опит от септември за уреждане на конфликта.


От своя страна Путин заяви в Сочи, че лидерите на “нормандската четворка” са решили да се срещнат на 11-и февруари в Минск, ако преди това успеят да съгласуват позициите си, които обсъждат интензивно.

Украинският президент Петро Порошенко и лидерите на Русия, Франция и Германия очакват разговорите им в Минск в сряда да доведат до "бързо и безусловно прекратяване на огъня", гласи изявление на администрацията на Порошенко.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни спазва своите ангажименти към евроатлантическия пакт и подкрепя мирното решаване на конфликта в Украйна.

Министър-председателят подчерта, че подкрепя мнението на Франция и Германия, но въпросът за участието на страната в действия срещу Русия не е обсъждан все още.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 14 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
Е да прав си Борисов и компания неискат да приемат бежанци с Български произход но за сметка на това се дупят на ЕС и приема мюсолмани джихадисти африканци и каква ли не *** от азия и африка! Докато ни управляват такива като Борисов и смешникът Плевнелиев Българската нация е обречена на изчезване а България е обречена на турцизиране и циганизиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
Ха ставаш смешен с невежеството си ! Крим не е анексиран ! Да си чул в Крим да има недоволни граждани или някакви протести срещу Русия? Урайна е искуствено създадена държава която възниква 1990 г след разпада на СССР но в Крим и в цяла югоизточна украйна живеят руснаци който неискат нито да влизат в еврогеиският съюз нито да бъдат управлявани от американското правителство на порошенко и яценюк! Руското население в Крим само избра да се върне в Русия с референдом! Как косово се отдели от Сърбия нали пак с референдом? Така че агресорите са НАТО и Америка който треперят от Русия ! Затова Меркел и Оланд омекнаха и се молят да постигне споразумение защото вече сме пред една старшна война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
1774 г . Екатерина Велика : " Българите застрашени от турски жестокости могат да се заселят в Бесарабия " Нищо че не са руски поданици.2015 г Бойко Борисов : "Не можем да направим нищо за българите в Бесарабия защото не са БГ граждани." Коментара е излишен. :) "Междувременно българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни спазва своите ангажименти към евроатлантическия пакт и подкрепя мирното решаване на конфликта в Украйна" :)))) Какви по големи ангажименти има от тези пред народа си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Натовският фашизъм скърца със зъби!Ползва всяка *** уста, за да внася смут и разединение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Това ми хареса: http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1704/1357/original.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Разбрах те аз :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 6
eng.Garin
преди 9 години
Великобритания хем е гузна за абсолютната *** в Украйна, хем е сърдита на тайфата, че не се обаждат като излизат вечер по "главната улица" до Москва! Реториката на Хамънд, която включва обвинения и то недоказани, преди срещата в сряда, която е натоварена с огромна отговорност и очаквания са белег на тотална неадекватност на външната политика на Великобритания и тотална некомпетентност на Хамънд като дипломат. Ако Хамънд очаква мир в Украйна, сега е времето да се "успокои топката" и да се даде възможност да се "заложи в центъра". Разбира се, всички знаем, че Хамънд нито е неадекватен, нито е некомпетентен. Той, заедно с господарите си, просто не желае мир в Украйна! Желае конфронтация с Русия и използва всеки момент да лае в тази посока. Вчера се чудих на интелигентността на германците заради действията на Меркел. Днес се чудя на интелигентността на обикновените британци пред които се разиграва този театър! Толкова ли им харесва да са куче на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Аз нещо днеска не съм в настроение да съм елегантен и направо ги режа през кръста, въобще даже и псувните не съкращавам, освобождавам негативна "западна" енергия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Кадафи? Колко са жертвите след събарянето му от САЩ? Либия още се тресе и разкъсва в момента. Нищо, че го няма по новините. Да не са луди да показват американското падение във външните отношения по телевизията! А в Сирия какво става? Превърнаха една стабилна държава в бойно поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Като стигнах до Цивилизованите страни не правят така" спрях да чета нататък. Еах ви и цивилизациоността интересчии смотани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още