IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Варуфакис към Германия: Не ни унижавайте

Новият гръцки финансов министър е в Берлин за среща с германския си колега и ще се опита да договори намаляване на дълга на страната си

15:35 | 05.02.15 г. 36
<p>
	Финансовите министри на Германия Волфганг Шойбле и на Гърция Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовите министри на Германия Волфганг Шойбле и на Гърция Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис призова Германия да не унижава страната му заради нейните дългове, пише BBC.

Варуфакис сравни страданията на страната си с тези на междувоенна Германия от 20 и 30-те години на миналия век. Той направи това изявление преди срещата си с германския си колега. През този период Германия е била затрупана с непосилни дългове след Първата световна война и е била заплашена от хиперинфлация, която е съкрушила нейната икономика.

Варуфакис обикаля столиците на големите европейски държави тази седмица, за да спечели подкрепа за гръцкия план за преструктуриране на дълга.

В интервю за германската телевизия ARD Варуфакис заяви: „Смятам, че от народите на Европа германците най-добре разбират това просто послание.“

„Ако унижаваш един горд народ твърде дълго и го подлагаш на притесненията от дългова криза без светлина в края на тунела, тогава нещата отиват до точката на кипене“, заяви той.

Сравнението най-вероятно отправя ясно посланиe до германския финансов министър Волганг Шойбле преди срещата му с Варуфакис.

Сред всички страни от еврозоната Германия се смята за най-сериозния опонент на каквото и да е орязване на гръцкия дълг от 323 млрд. евро. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърля каквото и да е отписване на дълга, който се равнява на 175% от гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП). Тя заяви, че кредиторите вече са правили достатъчно отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 17 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 9 години
Как така едни народи работят и са бедни а други свиркат с уста и живеят добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 42 rate down comment 9
rover
преди 9 години
И на мен са ми чупили стойки разни "горди" нещастници, на които съм давал пари назаем. Като при това съм имал техни уверения за чест и срок за връщане. После това се забравя, че отгоре на всичко имах един случай при който ми бе казано, че въпросния нередовен заемополучател се бил чувствал виновен пред мен и изпитвал неудобство да ме среща, гледа и говори с мен. Казах му - нещо да съм ти напомнял за заема, да съм ти искал парите, да съм те притискал. Абе не, ама ме КАРАШ да се чувствам неудобно. След което ми писна и му казах - ами върни ми парите и ще спреш да чувстваш разните му там неща.Каква гордост може да има един длъжник? Подобно изказване звучи направо жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Ще им остане на гърците опцията "обявяване на омразен дълг". Не случайно партньори в правителството са десни националисти. Очаквам след пропадане на този първи кръг на преговори да видим в Гърция нов пореден кръг на "народен гняв" и тласкане нещата в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 7
honaniga
преди 9 години
Какво падение. Първо показваха мускули и закани на германците. После го удариха на молби. А накрая гордите гърци и други неща ще са готови да правят на германците, но няма да казвам какви, че може да има деца във форума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 7
sofeto
преди 9 години
Гърците са горди кагато усвояват парите на другите и пак са горди когато не им ги връщаt..... на това се казва, ГОРД НАРОД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
abdul
преди 9 години
Муахахахахахах тия финансисти съвсем са перкулясали :-). И ся как да кажеш, че ECB печата евро при положение, че Гърция им дължи само 6%, а пък на "Eurozone" 60% :-D. Опитват далавери ала-Fed ми се струва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Верно са нагли, но по-интересното е дали ще им мине номера... щото ако мине ще стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
"Сред полагащите клетва в гръцкия парламент са и 17 депутати от крайнодясната неонацистка партия "Златна зора". Част от тях бяха пуснати от ареста за парламентарната сесия." :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 10
Kaoru
преди 9 години
Варуфакис е прав. Гърците са наистина много горд народ. Но е пропуснал да спомене, че са нагъл, лицемерен и безкрайно мързелив народ също. Е не знам за нашия парламент, но гръцкия заприлича на една вакханалия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
И защо да ви уважава, нагли, лъжливи и крадливи гръцки търтеи?!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още