IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Фридман: Новите двигатели на геополитиката в Европа

Двете основни тези за кризата в Европа - "германската" и "гръцката" ще се сменят, смята председателят на Stratfor

15:14 | 01.02.15 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Коментара по-голу важи за статията: http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gyrciia--tiktakashtata-bomba-za-evropa-188510/#comment-newestизтрийте моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Пише се "В който и да е от възможните сценарии", а не "В който и да е от възможните сценарий".Научете го тоя български най-накрая. Големи хора станахте, не сте в 3-ти клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Да и аз съм подчертал, че това си е моята позиция по въпроса. Оценявам риска като много висок от социални и политически сътресения (респективно сериозни въпросителни пред оцеляването на съюза) при сценарий на депресивна спирала в южните държави. А такъв сценарии е мн вероятен, ако в момент като настоящия, се налагат рестрикции... може би ще се съгласиш, че нещата стават трудно предвидими при свиване с 20% на икономиките и скок на безработицата до 25% повсеместно на юг.За TAFTA ми се струва, че недооценяваш , какво предимство на своя страна имат щатите с това, че валутата им е резервна за света, а от там също така и силата на банковата им система. Други признаци по които може да се съди за това, кой потенциално ще извлече повече ползи е че именно щатите са активната страна в предвижването на споразумението, а самите преговори не се "осветяват" особено. Не забравяй също така, че Германия не е ЕС , т.е. Германия теоретично може да спечели от споразумението , но ЕС като цяло да загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 23 rate down comment 7
i_ivanov80
преди 9 години
Момента, в който излезнат от Еврозоната, ги чака такава зверска инфлация, че ще им се завие свят за 10 години.Съзнава го и Ципрас. Ще се изненадате как ще се съгласи в бъдеще на компромиси.Пак казвам, че това е моето мнение и не ангажирам никого с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 6
i_ivanov80
преди 9 години
Ще ти кажа моето мнение по въпроса. Не ангажирам никого с него.1) ЕС ще продължи да съществува под една или друга форма. Може би няма да е в този му вид, но повярвай ми европейските държави много добре съзнават това, което съм написал по-долу.2) Това транс-атлантическо споразумение според мен съвсем не е толкова близо, защото и САЩ са наясно, че могат да си вкарат автогол с него. Нека позволят на немците да вкарат на американския пазар стоките си без мито и ще видим кой кого. Затова САЩ няма да бързат да сключат каквото и да е споразумение с ЕС в този му вид.3) Проблема са не рестрикциите, а това, че доста европейски държави се облажиха със социални придобивки от ЕС и сега не им е никак лесно да ги пуснат (за примери от Гърция, Испания и Португалия мога доста да давам, а съм сигурен, че и ти можеш).Без реструктуриране няма да мине, но няма как да се избегнат рестрикции в социалните придобивки в тези държави.Но имай в предвид, че тези държави са много наясно с всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"Много по трудно е обаче за САЩ да търси достъп до пазари в ЕС като цяло, отколкото в отделни страни от него."........................Бъркаш, щатите въобще не изостават от плановете и графика си - справка интензивната работа по транс-атлантическото споразумение. Има и още нещо съществено в анализа, с което съм съгласен : целия южен фланг на ЕЗ (Порт, Исп, Фр, Ит, Гр) са с неустойчиви нива на дълговете, предвид отношението дълг към БВП, структурата на икономиките и депресивната фаза в която се намират. Ако при тази комбинация от фактори се отиде на рестрикции, вместо реструктуризация на дълга - шансовете пред оцеляването на валутния съюз смятам, че рязко падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 12
i_ivanov80
преди 9 години
Та за Фридман популисти като Ципрас са добре дошли, с оглед на това да оплюят здраво Еврозоната. Погледнете реално, в статията има поне две противоречия, които се виждат и без да си познавач на нещата. Как Германия ще иска да продължава да си продава стоката в Гърция и същевремено ще ги кара да си свиват бюджета???Статията не е срещу Германия, а срещу ЕС. Германия просто е стожера на ЕС. Ако ЕС се разпадне, то БВП на Германия би бил 25% от този на САЩ, но сега БВП на ЕС е с 20% по-висок от този на САЩ.Тук приятели става дума за пазари и достъп до пазари. Това се цели с целия този популизъм.А че Германия търси достъп пазари за продукцията си е ясно на всеки. За това са били двете Световни войни. Много по трудно е обаче за САЩ да търси достъп до пазари в ЕС като цяло, отколкото в отделни страни от него. Това им е големия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 11
i_ivanov80
преди 9 години
Знаете ли, преди да се дават коментари за статията е добре да се знае от кого се черпи информацията и какви са целите му.В случая тоова е Джордж Фридман, американски политолог - директор на Стратфор.Чел съм 3 книги и още няколко труда на г-н Фридман, където многократно е прогнозирал разпад на Еврозоната, западане на бившите Велики Сили - Германия и Франция, конфронтация на Източен Китай с вътрешността и така дестабилизиране на страната, Втора Студена Война между Русия и САЩ, която ще започне с опит на Русия за присъединяване на Балтийските Републики. Новите Велики сили на Европа щели да бъдат Полша и Турция, а в по-далечно бъдеще Мексико. САЩ разбира се ще бъдат още 200 години хегемон на Земята.Истината е, че този човек е субсидиран да промива мозъци по този начин, както го правят и редица други хубавци.Погледнете реално на нещата. САЩ в световен мащаб имат един сериозен противник и това е ЕС, който има по голя БВП и съответно пазар от тях. Следващите са Китай и след това Япония.Т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Добра статия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Не знаем, защото не сме чели!Ти кажи, явно влизаш там всекидневно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още