IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поема към НАТО

Страната се отказа от неутралитета си, като целта е присъединяване към Северноатлантическия алианс

14:46 | 23.12.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Украйна поема към НАТО

Парламентът на Украйна прие с огромно мнозинство нов закон, с който се прекратява неутралитетът на страната, предаде Ройтерс. В подкрепа на отказа от неутралитет гласуваха 303 депутати от общо 450 във Върховната рада, а против закона гласуваха едва 8 от присъствалите депутати.

Народните представители одобриха законопроекта на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет", който бе внесен на 18 декември.

„Агресията на Русия срещу Украйна, незаконното анексиране на автономна република Крим, воденето на така наречената "хибридна война" срещу държавата ни, военната ѝ намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", пише в мотивите към проектозакона.

През миналата седмица по време на посещението си в Полша Порошенко заяви, че ще внесе този законопроект, след като се завърне в Киев. „Обявеният през 2010 г. извънблоков статут не се оправда“, аргументира се той. Тогава Порошенко не спомена изрично за присъединяване на Украйна към НАТО, но подчерта, че бившата съветска република прави всичко за своето реформиране по стандартите на Алианса и загатна за организиране на референдум по въпроса за членството.

Украинският президент обяви още, че страната му си е поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в Европейския съюз.

Ройтерс припомня, че в крайна сметка целта на Киев е да се присъедини към Северноатлантическия алианс. Това обаче най-вероятно ще отнеме години. „Вратата ни е отворена и Украйна ще стане член на НАТО, стига да поиска, изпълни стандартите за това и спазва принципите на организацията", заявява пред агенцията говорител на НАТО.

Стремежът на бившата съветска република да се присъедини към западния военен алианс се разглежда от Русия като заплаха за нейната сигурност. 

Законът е „молба за членство в НАТО и прави от Украйна потенциален военен противник на Русия", заяви руският премиер Дмитрий Медведев малко преди приемането на закона в своя профил във Facebook. „Нашата страна ще отговори на това".

Посланикът на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви, че отказаът на Украйна от неутралитета й е "неприятелски ход" срещу Русия. „Това е неприятелски ход срещу нас. Това политическо обстоятелство ще добави към проблемите и лошите ни отношения", е цитиран Келин от Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Моето разбиране е, че недопускането на нато в Украйна е задача от решението на която няма къде да мърда. И си мисля , че в тази насока по етапно ще се прилагат всички възможни средства и подходи (ако не се получава с едно, ще се пробва с друго). Аз лично не виждам друга логика на развой на събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
data
преди 9 години
Абе по скоро *** си мислеше че след неговият "отговор с всички средства" Запада и в частност Украйна ще си подвият опашките ама нещо неби . Та явно неговите стратези са объркали причинно-следствената връзка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Никой не може да ме убеди, че тази причинно-следствена връзка е убегнала от вниманието на стратезите ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Да се твърди, че има хора, които са допускали, дори и под формата на най-мъглява хипотеза, че руснаците няма да реагират с всички средства, които имат на разположение, на един опит в Украйна да се разположат натовски бази, смятам, че е смехотворно. Още по-несъстоятелно ще бъде твърдението, че такъв сценарии е разглеждан като вероятен, от страна на стратегическите щабове на съперниците на Русия. Това е все едно да се допуска, че руснаците ще тръгнат да разгръщат бази в Канада или Мексико и щатите няма да реагират с най-високата възможна степен на твърдост ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 9 години
а да пратят войски на твоя територия не е провокация и от теб се очаква само да се подчиняваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 13
Спящият бик
преди 9 години
Неутралитетът не помогна на украинците, когато Русия ги нападна и им отне Крим. Затова Украйна търси друг начин да подсигури целостта на територията си и живота на гражданите си. Изборът не е голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Когато извършваш действие, което ще доведе до предварително известна реакция, това поведение се нарича провокация и целта е сбъдването именно на тази, предварително очаквана реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Стефчо
преди 9 години
Вероятността това правителство да изкара зимата е много малка, така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ммдам това не е добре, ееми щом искат не си тестват F-35 дали е невидим и другите летящи играчки с или без пилоти. В Киев май след това строителните фирми ще имат бая работа само това мога да им кажа ..... и украинците ако имат някой в тиквата да се изнасят на някъде докато отмине бурята ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
data
преди 9 години
Тоя дето разчиташе че Украйна ще се уплаши и ще даде заден явно сбърка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още